Blødning etter konisering. Kan jeg vente til neste kontroll?

Spørsmål

Jeg ble konisert 13.desember i fjor. Hadde Cin3, grov dysplasi carcinoma in situ og positiv hvp virus. Hadde blødninger som normalt de tre første ukene, hadde også mensen i løpet av disse tre ukene. Men dette bare fortsatte. Når jeg er ferdig med mensen har jeg ingen blødninger i ca en uke. Så kommer det småblødninger hele tiden frem til menstrasjonen igjen. Det vil si at jeg blør tre av fire uker i månden. Har ikke noe spesielt med smerter, litt murring iblant.No er det snart fire månder siden jeg ble konisert. Er dette normalt? Vet du hva det kan være?Hadde ikke noe problem med blødninger utenom mensen før jeg ble konisert. Har ringt å snakket med gynekologen som tok koniseringen på meg.Han sier det ikke er normalt, men burde han ikke sjekke hva det kan være? Skal på kontroll igjen etter seks månder men det er normalt etter en konisering. Hva gjør jeg?

Kvinne 40
Svar

Hei

Behandling med konisering er effektivt for å forebygge livmorhalskreft. Omtrent 90 prosent av kvinner som blir konisert på grunn av høygradige celleforandringer får aldri tilbakefall av celleforandringer etter konisering. Samtidig er det 10 prosent som får tilbakefall, og det er derfor viktig å møte opp til kontroll 6 måneder etter konisering. Du vil da bli undersøkt med både celleprøve og HPV-test. Kvinner med to normale celleprøver og to negativ HPV-tester med 6-12 måneders mellomrom etter konisering kan vente tre år til neste kontroll.

Noen kvinner opplever blødningsforstyrrelser etter konisering. Det er usikkert om konisering i seg selv er årsak til disse blødningsforstyrrelsene, eller om kvinner som har hatt celleforandringer blir mer bekymret dersom de får blødning utenom menstruasjon i ettertid. Du skriver ikke om du har et prevensjonsbehov eller ikke. Mange kvinner får mindre blødninger dersom de bruker hormonspiral. Noen mister menstruasjonen helt. Bruk av P-piller vil som regel gjøre menstruasjonen mer regelmessig.

Du lurer på om det er trygt å vente til kontroll 6 måneder etter konisering, eller om du bør utredes tidligere. For noen år siden ble det anbefalt kontroll 3 måneder etter konisering. Flere studier viste at dette var for tidlig. For det første trenger slimhinnen tid til å tilheles fullstendig for å unngå falsk positive celleprøver. For det andre trenger immunforsvaret tid til å kvitte seg med HPV etter konisering. Ved kontroll 6 måneder etter konisering vil 70 prosent ha negativ HPV-test og 12 måneder etter konisering vil 90 prosent ha negativ HPV-test.

Jo tidligere du tar første kontroll etter konisering, desto større er risiko for unormal celleprøve og positiv HPV-test. Mange kvinner er redde for tilbakefall av celleforandringer etter konisering, men forstadier (CIN3) gir vanligvis ikke blødninger. Livmorhalskreft kan gi blødninger, men risiko for livmorhalskreft er svært lav de første 6 måneder etter konisering. Den vanligste årsaken til blødningsforstyrrelser er hormonelle endringer. Slike blødninger kan reduseres ved hjelp av hormonspiral eller P-piller. Du kan ta kontakt med gynekologen din dersom dette er aktuelt for deg. Gynekologen din kan også undersøke deg med kolposkopi dersom du er redd for at det er noe galt, men hvis du tar celleprøve og HPV-test før anbefalt kontroll etter 6 måneder, er det høyere risiko for falsk positive prøvesvar som kan gjøre at du må ta nye biopsier unødvendig. Hvis du ikke ønsker å bruke hormonspiral eller p-piller, kan du vente til avtalt kontrolltime 6 måneder etter konisering. Ved kontaktblødning eller blødning etter samleie, bør du få en time tidligere.