Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodig utflod

Spørsmål

Hei, Jente på 26 år. Sluttet på prevensjon januar 19. Gjennomgikk konisering mai 19. Fullførte nettopp tredje dose med HPV-vaksine, Gardasil 9. Tok celleprøve oktober 19, alt var normalt, men har hatt samleie med samboer etter kun 2.doser med vaksine, tok andre dose i sommer 19. De siste to mnd har jeg rundt eggløsning (jeg er usikker på hvilken dag jeg har eggløsning, nøyaktig) fått brun utflod som varer helt frem til menstruasjon starter. Kan også legge til at mellom mens og eggløsning er alt som normalt, er først når eggløsning starter, eller etter at den brune utfloden kommer. Jeg lurer så klart på hva dette kan være. Det siste halve året har det vært mye stress i livet mitt, kan det være ubalanse i hormonene, kanskje? Sluttet også på antidepressiva for noen mnd siden, og det har også vært et ekstra stress moment for meg. Jeg har kanskje overtenkt litt uten å vite sikkert hva dette kan bety, at jeg kanskje har progesteron-mangel b.la. Østrogen, kortisol.. Kan legge til at jeg har forholdsvis normal lengde på syklus, 28-31 dager. Jeg og min samboer prøver å bli gravid, og lurer på om jeg kan bli gravid selv om jeg har denne utfloden? Takk på forhånd.

Kvinne 26
Svar

  

Hvis du har regelmessig menstruasjonssyklus på 28-31 dager, så er det tegn på at dine hormoner er i orden og at du produserer så mye østrogen at det utløser eggløsning (via hypofysehormonet LH), og etter eggløsning produseres progesteron. Vi gynekologer har ikke videre tro på det med ‘progesteron-mangel’, og det er ikke noe man behandler.

Litt blødning omkring eggløsning er ikke uvanlig, det skyldes den høye østrogenproduksjon på dette tidspunktet i syklus. Brun utflod er utflod med litt gammel blod. Etter konisering kan det oppstå et slags sår på livmorhalsen som kan gi mellomblødninger. Det vil legen kunne se ved en vanlig undersøkelse. Denne utfloden vil ikke påvirke din mulighet for graviditet. Husk at det er i seks dager FØR eggløsning at man kan bli gravid, og denne perioden avsluttes på eggløsningsdagen. Det er jo etter den tid at det kommer utflod. Blødning fra livmorhalsen vil ikke påvirke det som skjer inne i selve livmoren. 

Hvis dere nå siden januar 2019 har forsøkt å oppnå graviditet uten resultat, så kan dere be om henvisning til videre utredning.

Lykke til, 26 år er en bra alder for å prøve å bli gravid.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-