Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodig utflod hos kvinne på 75 år som her fjernet livmoren

Spørsmål

Kvinne 75 år, fjernet livmor og eggstokker da jeg var 35 år gammel, ikke kreft. Fjernet et bryst i 2010 på grunn av kreft. Jeg har det siste året vært plaget av blødning fra skjeden, har vært hos gynekolog flere ganger, tatt ultralyd og prøver er sendt inn. De finner ikke noe galt, men har penslet og gitt meg Vagifem.

Fikk time på sykehuset i november 2020, hvor det ble klippet bort det de så av rester fra nette som stakk ned i skjeden, ble penslet og fikk beskjed om å bruke vagifem igjen, men det kommer fremdeles blod og utflod.

Skal nå i juni til sykehus for mer behandling. Leser at bruk av Vagifem ikke er anbefalt hvis du har hatt kreft. Jeg har også høyt blodtrykk og det har blitt høyere etter at jeg begynte med Vagifem, jeg har også gått opp 2-3 kg noe som plager meg.

Hva skal jeg gjøre, skal nå 5 mai ta koronavaksine nummer 2, tenker på blodpropp og andre bivirkninger og er engstelig. Redd 75 åring

Kvinne 75
Svar

Du har vært grundig utredet og man har klippet bort rester av et nett i skjeden. Du forteller ikke når dette nettet ble lagt inn. Kanskje på grunn av fremfall av skjeden? Det er ikke vanlig rutine å legge inn et nett i forbindelse med fjerning av livmor. I og med at du også har vært penslet, kan det foreligge arrvev, det man betegner som granulasjonsvev, og det kan gi litt blødning.

Østrogenmangel kan gi både utflod og blødning, og her er lokalt østrogen en god behandling. Du kan bruke Vagifem selv om du har hatt brystkreft, men de som får aromatasehemmere for brystkreft, skal ikke bruke østrogen. Vagifem øker ikke blodtrykket og det øker ikke vekten.

I Norge har man stoppet vaksinering med Astra-Zeneca vaksinen hvor det ble påvist en meget sjelden bivirkning i form av blodpropp. Det er ikke vist med de vaksiner som nå brukes i Norge. Jeg kan ikke se at det er spesiell grunn til at du skal være bekymret, men heller se det positive med at du snart er fullvaksinert.

Så jeg anbefaler deg å fortsette med Vagifem to ganger i uken og så får vi håper at man på Ullevål kan hjelpe deg så du slipper blødningen.

Vennlig hilsen Mette