Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barneønske og unormal menstruasjon

Spørsmål

Hei! Samboer og jeg forsøker å bli gravide, er på 4 prøveperiode nå. Vi har et barn fra før på 3,5 år, og jeg ble da gravid uplanlagt på p-piller. Jeg satte inn hormonspiral rett etter fødsel (6uker). Mistet etterhvert mens når jeg hadde i hormonspiralen. Jeg tok ut hormonspiralen nå i november (2018). Og fikk menstrasjon i desember. Varighet på syklus har vært normal siden dette, har variert mellom 28-30 dager. Dog er menstruasjonslengde, blødningsmengden og utseende på blodet endret fra hvordan menstruasjonene mine var tidligere (før hormonspiral). Jeg har tidligere hatt kraftige blødninger, samt menssmerter de 2 første dagene av menstruasjonen, deretter avtagende, varigheten var alltid 7 dager. Nå har jeg hatt vage-noe kraftige takvise smerter, som kommer å går en ukes tid før menstrasjon, innimellom med noe spotting. Deretter har jeg fått en liten blødning (brun/rødt vandig blod). Varighet på blødning har variert mellom 2-6 dager. Forrige menstrasjon varte ikke mer enn 2 dager. Og jeg fikk ikke utslag på eggløsningstest den syklusen. De andre syklusene har jeg fått utslag på eggløsningstester og merket eggløsningssmerter. Fikk menstrasjon igjen i dag, og har ikke hatt menstruasjonssmerter. Blodet er brunt/rødt og vandig. Vet det kan være normalt at det tar noe tid før jeg blir gravid. Men jeg er mer bekymret for disse endringene i menstruasjonen. Hva kan årsaken være? Bør jeg være bekymret?

Kvinne 27
Svar

Etter en fødsel kan menstruasjonen endre seg, ofte med mindre smerter og kanskje litt lengre varighet, men det er ikke noe klart mønster. Det er ulikt fra kvinne til kvinne.  

Du fikk opplaget en hormonspiral etter seks uker, og jeg går ut fra at du ikke hadde fått menstruasjon tilbake etter fødselen? Det er derfor først nå etter at den ble fjernet, at menstruasjonsforholdene kan vurderes. Det viktigste er at syklus er normal, hos deg 28-30 dager. Det tyder på at du vanligvis har normale hormonforhold med eggløsning.   

Smerter som kommer før menstruasjonen starter kan ses ved den godartede tilstand, endometriose, hvor noen kan ha redusert fruktbarhet og behov for hjelp (prøverør), men det er alt for tidlig å si noe om det kan foreligge hos deg. (Hormonspiral er en behandlingsmulighet ved endometriose-smerter, men selvsagt ikke behandling når man ønsker å bli gravid) .

Forrige menstruasjon var tilsynelatende unormal med kort blødning og manglende utslag på eggløsningstest og så ny blødning uten menstruasjonssmerter, Det er typisk at det i en syklus uten eggløsning ikke kommer menstruasjonssmerter. Så alt i alt vil jeg tro at eggløsningen har sviktet i den siste måned. Det kan være tilfeldig.   

Jeg synes ikke at det er grunn til bekymring. Hvis det gjentar med uregelmessig syklus og sviktende eggløsning, så er det mulig å stimulere eggløsningen med legemidler.  Hvis syklus ikke har regulert seg innen 3-4 måneder, så kan du be om henvisning til gynekolog.  

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-