Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

40 år gammel kvinne med mellomblødninger

Spørsmål

Jeg har siste måneden opplevd mellomblødninger, noe jeg aldri har hatt før. Disse kommer gjerne etter avføring og varer kort tid. Siste menstruasjon var 1. august, ingen sjanse for graviditet. Har ellers regelmessige menstruasjoner hver 28-29. dag. Siste celleprøve for ca 2 år siden. Mvh kvinne 40

Kvinne 40
Svar

Blødningsforstyrrelser er vanlige og i de fleste tilfeller helt ufarlige. Blødningsforstyrrelser bør likevel utredes hos gynekolog. Den vanligste årsaken til blødningsforstyrrelser er hormonelle endringer. Det kan også være en polypp i livmorhulen (corpuspolypp) eller polypp i livmorhalsen (cervixpolypp). Selv om de fleste tilfeller av mellomblødninger er ufarlige, er det likevel viktig å utelukke at slimhinnen i livmorhulen er fortykket (endometriehyperplasi), kreft i livmorhulen (endometrioid adenokarsinom) eller kreft i livmorhalsen (cervixcancer). En gynekolog kan undersøke livmorslimhinnen med ultralyd for å måle tykkelsen på endometriet og se om du har polypper. Det er også mulig å ta prøve fra livmorhulen (pipelleprøve) eller utskrapning (abrasio) slik at en patolog kan undersøke vevet i mikroskop.

Du skriver at du tok celleprøve for 2 år siden. Risiko for livmorhalskreft etter normal celleprøve er lav, men likevel ikke null. Det er 2-3 kvinner pr 10.000 kvinner med normal celleprøve som utvikler livmorhalskreft før neste celleprøve etter tre år. Du bør derfor gjenta celleprøven og si til gynekologen at du ønsker undersøkelse med HPV-test i tillegg. Dersom både celleprøve er normal og HPV-test er negativ, er risiko for livmorhalskreft svært lav de neste fem år.

Dersom alle prøver er normale, og blødningsforstyrrelsene fortsetter, kan du vurdere å få satt inn en hormonspiral. Dette vil redusere blødningene, og noen kvinner blir kvitt blødningene helt. Hormonspiral vil også redusere risiko for endometriehyperplasier og kreft i livmorslimhinnen. Noen studier viser til og med redusert risiko for livmorhalskreft for kvinner som bruker spiral. Dette gjelder både hormonspiral og kobberspiral.

Kort oppsummert. Det fleste tilfeller av mellomblødninger er ufarlige, men alle blødningsforstyrrelser bør utredes hos gynekolog.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-