40 år gammel kvinne med mellomblødninger

Spørsmål

Jeg har siste måneden opplevd mellomblødninger, noe jeg aldri har hatt før. Disse kommer gjerne etter avføring og varer kort tid. Siste menstruasjon var 1. august, ingen sjanse for graviditet. Har ellers regelmessige menstruasjoner hver 28-29. dag. Siste celleprøve for ca 2 år siden. Mvh kvinne 40

Kvinne 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Blødningsforstyrrelser er vanlige og i de fleste tilfeller helt ufarlige. Blødningsforstyrrelser bør likevel utredes hos gynekolog. Den vanligste årsaken til blødningsforstyrrelser er hormonelle endringer. Det kan også være en polypp i livmorhulen (corpuspolypp) eller polypp i livmorhalsen (cervixpolypp). Selv om de fleste tilfeller av mellomblødninger er ufarlige, er det likevel viktig å utelukke at slimhinnen i livmorhulen er fortykket (endometriehyperplasi), kreft i livmorhulen (endometrioid adenokarsinom) eller kreft i livmorhalsen (cervixcancer). En gynekolog kan undersøke livmorslimhinnen med ultralyd for å måle tykkelsen på endometriet og se om du har polypper. Det er også mulig å ta prøve fra livmorhulen (pipelleprøve) eller utskrapning (abrasio) slik at en patolog kan undersøke vevet i mikroskop.

Du skriver at du tok celleprøve for 2 år siden. Risiko for livmorhalskreft etter normal celleprøve er lav, men likevel ikke null. Det er 2-3 kvinner pr 10.000 kvinner med normal celleprøve som utvikler livmorhalskreft før neste celleprøve etter tre år. Du bør derfor gjenta celleprøven og si til gynekologen at du ønsker undersøkelse med HPV-test i tillegg. Dersom både celleprøve er normal og HPV-test er negativ, er risiko for livmorhalskreft svært lav de neste fem år.

Dersom alle prøver er normale, og blødningsforstyrrelsene fortsetter, kan du vurdere å få satt inn en hormonspiral. Dette vil redusere blødningene, og noen kvinner blir kvitt blødningene helt. Hormonspiral vil også redusere risiko for endometriehyperplasier og kreft i livmorslimhinnen. Noen studier viser til og med redusert risiko for livmorhalskreft for kvinner som bruker spiral. Dette gjelder både hormonspiral og kobberspiral.

Kort oppsummert. Det fleste tilfeller av mellomblødninger er ufarlige, men alle blødningsforstyrrelser bør utredes hos gynekolog.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn