Utsette mensen

Bruker du p-piller kan du sannsynligvis forskyve menstruasjonen, men det kommer an på hvilke p-piller du bruker. Hvis du ikke bruker p-piller, finnes det en medisin du kan få resept på for å utsette mens.

FERIETUR UTEN MENS: Menstruasjonen kan forskyves - enten du bruker p-piller eller ikke. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
FERIETUR UTEN MENS: Menstruasjonen kan forskyves - enten du bruker p-piller eller ikke. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen ganger passer det dårlig men menstruasjon. Det kan være ulike grunner til at man ønsker menstruasjonsforskyvning. Hvis du bruker p-piller er det ikke noe problem å utsette menstruasjonen når man går på vanlige, monofasiske kombinasjons-p-piller (med samme dose hormoner i hver aktive pille). Metoden er imidlertid litt forskjellig fra type til type, hovedsakelig avhengig av hvor mange piller som er på hvert brett. Hvis du ikke bruker p-piller kan legen skrive ut medisin som du tar i 10 dager.

LES OGSÅ: P-piller og bivirkninger

Fordeler med å utsette menstruasjonen

For mange kvinner er det ønskelig å kunne ha kontroll over menstruasjonen og å kunne forskyve denne ved behov. Ved å ta p-piller kontinuerlig uten opphold, som er kjent som en “forlenget syklus”, unngår man de månedlige menstruasjonsblødningene.

Dette gjøres av mange kvinner, for eksempel i forbindelse med ferie og reise, eksamen, idrett, med mer, og det kan også være medisinske grunner til menstruasjonsforskyvning, som menstruasjonsrelaterte plager. Menstruasjonsrelaterte plager som dysmenoré (smertefull menstruasjon), hodepine og endringer i stemningsleiet kan reduseres signifikant med en forlenget menstruasjonssyklus.

Ulemper med å utsette mensturasjonen

Bivirkningene av p-pillene ved kontinuerlig bruk, er som ved vanlig bruk ellers, men med en forlenget syklus er det vanlig å ha såkalt spotting, eller mindre gjennombruddsblødninger.

Dersom disse gjennombruddsblødningene er plagsomme, kan man forsøke å legge inn en pause på tre dager uten p-piller for å stoppe en slik blødning - men husk at man da ikke er beskyttet mot graviditet, og samtidig bruk av et annet prevensjonsmiddel anbefales i én uke fra man begynner å ta p-piller igjen

Monofasiske p-piller

Monofasiske p-piller (heller enn såkalte sekvenspiller, som Synfase), er godt egnet ved hyppige behov for forlengelse eller forskyvning av menstruasjonssyklusen. Menstruasjonsforskyvning med et sekvenspreparat er mulig, men det er mer komplisert, og monofasiske p-piller er best egnet til dette. Finn din monofasiske p-pille på listen under, og se hvor enkelt det kan gjøres! Les pakningsvedlegget for din p-pille for mer produktspesifikk informasjon.

Monofasiske p-piller:

  • Mikrogynon
  • Marvelon
  • Yasmin
  • Yasminelle

21-pillers brett: Hopp over den pillefrie uken. Når du er ferdig med et brett, fortsetter du bare rett på et nytt brett med piller. Dette kan du gjøre så lenge du ønsker å utsette menstruasjonen. Når du ikke trenger å utsette menstruasjonen lenger, tar du en pillefri uke - da får du også en menstruasjonsblødning. Videre er det bare å fortsette som vanlig på et nytt brett. Loette, Marvelon, Mercilon, Yasmin og Yasminelle

28-pillers brett: Hopp over sukkertablettene og fortsett rett på neste brett. Dette kan du gjøre så lenge du ønsker å utsette menstruasjonen. Deretter tar du en pillefri uke, og da får du en menstruasjonsblødning.

Antiandrogene p-piller

P-piller basert på Cyproteronacetat / Etinyløstradiol (Diane, Zyrona)

21-pillers brett: Hopp over den pillefrie uken. Når du er ferdig med et brett, fortsetter du bare rett på et nytt brett med piller. Dette kan du gjøre så lenge du ønsker å utsette menstruasjonen. Når du ikke trenger å utsette menstruasjonen lenger, fullfører du bare brettet du har begynt på, og tar deretter en pillefri uke. Da får du også en menstruasjonsblødning. Videre er det bare å fortsette som vanlig på et nytt brett.

Forskyve mens hvis du ikke tar p-piller

Hvis du ikke bruker p-piller, kan menstruasjonen ved behov forskyves med gestagen-tabletter, som for eksempel med noretisteron (som Primolut-N), og dette er et kortvarig alternativ ved ønske om menstruasjonsforskyvning.

Behandlingen må starte senest 3 dager før ventet menstruasjon. Vanlig dose er 5 mg (=1 tablett) 3 ganger daglig i 10 dager. Blødningen kommer et par dager etter at du har tatt den siste tabletten.

Du må gå til lege for å få resept på disse tablettene, som ved p-piller for øvrig.

Kilder:

Denne artikkelen ble revidert og utvidet av Rune Erlandsen, lege. Kilder til revisjon 1) Tidsskriftet, Medikamentell forskyvning av menstruasjon 2) Felleskatalogen, Antikonseptiva 3) Legemiddelsøk
Artikkelen er delvis basert på eldre artikkel av Ann Cathrin Reichelt, lege, 23.05.200.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer