Utflod fra skjeden – ulike årsaker

Utflod er både normalt og har en viktig funksjon. Hvor mye utflod som er vanlig varierer fra kvinne til kvinne. Men noen ganger kan endringer i utfloden være et tegn på sykdom.

UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet frisk. Foto: Shutterstock
UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet frisk. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er utflod?

Utflod inneholder blant annet væske, avstøte celler fra livmorhalsen og skjeden, og sekret fra kjertler. Utflod er både normalt og viktig for kvinners helse. Utfloden holder skjeden frisk, beskytter mot både irritasjon og infeksjon, samt holder skjeden tilstrekkelig fuktig. Utfloden er med på å rense skjeden.

Endringer i utfloden kan også gi oss tips om at noe har endret seg i miljøet til skjeden eller øvrig i kjønnsorganet. (1, 2)

LES OGSÅ: Hva er en normal menstruasjonssyklus?

Hva er normal utflod

Utflod er uten tvil viktig for skjeden, men hva er egentlig normal utflod? Hva som er normalt varierer fra kvinne til kvinne, noen har lite utflod, mens andre må bruke truseinnlegg grunnet utfloden.

På samme måte som at kroppene våre er forskjellige på andre områder er det også ulikt hva som er normal mengde utflod. I tillegg vil konsistensen, fargen og tykkelsen på utfloden endre seg gjennom menstruasjonssyklusen. (1, 2)

Normal mengde utflod

Mengden utflod varierer fra kvinne til kvinne, den vil også variere igjennom menstruasjonssyklus, ofte har man mer utflod rundt eggløsningen. Økt mengde utflod er også vanlig under graviditet. Det er ingen måte å stoppe frisk naturlig utflod på, og selv om utflod kan oppleves som plagsomt har den altså en viktig funksjon for skjeden. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Hva er normal eggløsning?

Farge og tykkelse

Farge og tykkelsen på utfloden endrer seg igjennom menstruasjonssyklusen. Også hormonell prevensjon kan påvirke utfloden.

Fargen på normal utflod kan variere og det er normalt at den varierer gjennom menstruasjonssyklusen. Fargen kan være melkehvit/hvitaktig, lys gul eller klar/gjennomsiktig. Konsistensen vil også variere og kan være både tykk og noe klebrig eller mer tyntflytende og våt. Rett før eggløsning er farge ofte gjennomsiktig og konsistensen er slimete og tøyelig – utfloden ville blitt trukket ut og vært vanskelig å få til å slippe hvis man tok det imellom fingrene. (1, 2)

LES OGSÅ: Alt om P-piller

Andre navn

Innenfor medisinen brukes betegnelsen fluor vaginalis på utflod. På engelsk heter utflod vaginal discharge.

Symptomer

Endring av utfloden kan være tegn på at noe er galt, eksempelvis at det foreligger en infeksjon. Symptomer som kan oppstå er:

  • Endring i farge: Fargen kan bli mer hvit, gulere, grønn eller brunere.
  • Lukt: Sur eller fiskeaktig lukt fra utfloden kan være et tegn på at noe er galt.
  • Endring i konsistens: Både tykkere og mer klumpete, samt tynnere konsistens på utfloden kan være et tegn på at noe er galt.
  • Endring i mengde utflod.
  • Ledsagende symptomer: I tillegg til endringen av utfloden kan man oppleve andre symptomer, det kan være svie, brennende følelse, mellomblødninger, smerter med mer. (1, 3, 4)

LES OGSÅ: Uregelmessig menstruasjon

Soppinfeksjon

Soppinfeksjon i underlivet kalles også candida og er en vanlig plage. Ved soppinfeksjon blir utfloden gjerne hvit, tykk og klumper seg – mange omtaler dette som at utfloden får et utseende som ligner på cottage cheese. Ledsagende symptomer er irriterte, røde slimhinner, kløe og svie i underlivet.

Tilstanden kan ofte gå over av seg selv, eller man kan få behandling. (1, 3, 4)

LES MER OM: Soppinfeksjon i underlivet (candida)

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er en vanlig årsak til endret utflod. Ved bakteriell vaginose blir utfloden ofte gullgrønn eller gulhvit i fargen. Det kan også tilkomme vond lukt – ofte beskrevet som en fiskelukt.

Bakteriell vaginose er en forstyrrelse i pH til bakteriene som utgjør normalfloraen. Det er ofte ikke nødvendig med behandling, men hvis man får plager eller er gravid gis det behandling. (1, 3, 4)

LES OGSÅ: Har du bakteriell vaginose?

Seksuelt overførbare sykdommer

Økende utflod, endre konsistens,- farge,- eller lukt på utfloden kan være symptomer på en kjønnssykdom. Kjønnssykdommer smitter ved ubeskyttet samleie.

Hvordan endringen på utfloden er vil kunne variere, men ofte vil fargen kunne være gul, grønn eller blakket i farge. Ledsagende symptomer kan være smerter i underlivet, særlig smerter i forbindelse ved vannlating, hyppig vannlating, samt småblødninger etter samleie eller mellom menstruasjon.

ENDRET UTFLOD ETTER UBESKYTTET SAMLEIE: Ved endring i utflod, eller andre tilkommet symptomer etter ubeskyttet samleie er det viktig å teste seg for kjønnssykdom. Foto: Shutterstock
ENDRET UTFLOD ETTER UBESKYTTET SAMLEIE: Ved endring i utflod, eller andre tilkommet symptomer etter ubeskyttet samleie er det viktig å teste seg for kjønnssykdom. Foto: Shutterstock Vis mer

Kjønnssykdommer kan også være asymptomatiske, altså at det ikke foreligger noen symptomer. Man bør derfor teste seg for kjønnssykdommer hvis man har hatt ubeskyttet samleie.

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge. Andre seksuelt overførbare infeksjoner er blant annet gonore og mycoplasma genitalium. (1, 3, 4)

LES MER OM: Symptomer på kjønnssykdommer

Trikomonas vaginalis

Infeksjon med trikomonas er sjelden i Norge, men vanlig i mange andre land i verden. Infeksjonen smitter seksuelt, men kan også unntaksvis smitte på andre måter, eksempelvis ved å dele håndkle.

Ved trikomonas infeksjon kan utfloden bli tyntflytende og skummende, den kan få en gulgrønn farge, samt være illeluktende. Ledsagende symptomer er røde og hovne slimhinner og kløe og svie i underlivet. Tilstanden behandles med antibiotika. (5)

LES MER OM: Trichomonas vaginalis

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer i sjelden, eksempelvis glemte tamponger, plastrester fra tamponger eller kondomrester er heldigvis sjeldent, men kan gi kraftige endringer i utfloden. Utfloden kan bli svært kraftig og få en påfallende sterk lukt. (3)

LES MER OM: Illeluktende utflod

Brunlig- og blodtilblandet utflod

Brunlig utflod kommer som regel av småblødninger fra slimhinnen. Brun utflod kan komme naturlig under menstruasjonssyklus, eller som et resultat av hormonell prevensjon. Hvis man bruker p-piller og hopper over menstruasjon kan man oppleve gjennombruddsblødninger og utfloden kan da bli brunlig.

Noen ganger kan brunlig utflod være et symptom på mer alvorlig sykdom, slik som celleforandringer eller kreft. Brunlig utflod og/eller blødning etter samleie bør alltid undersøkes av lege. Det samme gjelder blodtilblandet utflod og andre unormale blødninger fra skjeden. Kvinner som har kommet i overgangsalderen skal alltid ta kontakt med legen ved blødninger eller brunlig utflod. (1, 2, 3)

LES MER OM: Blødning fra skjeden

Kreft

Heldigvis er det sjeldent at utflod kommer av kreft, men man skal være observant på endringer i utflod for noen ganger kan det være symptom på en mer alvorlig underliggende tilstand eksempelvis:

Endret utflod kan være et av flere symptomer på kreft. Ved symptomer eller bekymring for kreft er det viktig at man tar kontakt med lege. (1, 2, 3)

Vask og såpe

Det finnes mange intimprodukter på markedet for vask av underlivet. Bruk av såpe eller overdrevet vasking av underlivet kan endre pH-verdien og/eller fjerne deler av normalfloraen, slike endringer kan faktisk føre til økt utflod. Det beste er derfor å bare bruke vann når man vasker underlivet, og ikke vaske/spyle innsiden av skjeden. (4)

LES MER OM: Livmorhalsprøve (celleprøve)

Oppsøke lege

Endring i utflod er ikke uvanlig, noen ganger kommer endringene naturlig som et resultat av menstruasjonssyklus. Ved endringer i utflod, som ikke medfører store plager, kan man fint vente noen dager før man kontakter lege. Ofte er det en forbigående ubalanse som ordner seg selv.

Men ved påfallende endringer i utfloden, endringer som vedvarer over flere dager og/eller ledsagende symptomer skal man kontakte lege. Endringer som oppstår etter ubeskyttet samleie bør alltid undersøkes hos lege.

Blødninger eller blodig utflod etter samleie, unormale mellomblødninger eller blødning fra skjeden etter menopause skal også alltid undersøkes av lege. (1, 2, 3, 4)

Melkesyretabletter og andre reseptfrie legemidler

Det finnes flere produkter på markedet som skal hjelpe mot utflod, melkesyretabletter er et eksempel. Ofte har disse produktene manglende dokumentert vitenskapelig effekt, og det er derfor usikkert om de vil virke. Ved en endring i utfloden som ikke er syklusrelatert er det best å ta kontakt med lege for å finne ut hva underliggende årsak er.

Kilder

Oppdatert i sin helhet 04.06.21 av Anneli Moholt, lege. Revisjon 21.01.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Opprinnelig skrevet i 2017 av Silje Ulveseth.

Kilder ved revisjon 04.06.21
1) Store medisinske leksikon, Utflod 2) Mayo Clinic, Vaginal discharge 3) Legevakthåndboken, Utflod 4) NHS, Vaginal discharge 5) Helsenorge, Trikomonas

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer