Utflod fra skjeden - ulike årsaker

Utflod er både viktig og normalt. Mengde og konsistens varierer fra kvinne til kvinne. Endringer i utfloden kan være tegn på sykdom.

UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet friskt ved å skylle ut uønskede bakterier. Melkesyrebakterier i utfloden lager et surt miljø, slik at du ikke får soppinfeksjon.  Foto: Shutterstock
UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet friskt ved å skylle ut uønskede bakterier. Melkesyrebakterier i utfloden lager et surt miljø, slik at du ikke får soppinfeksjon. Foto: Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fluor vaginalis er den medisinske betegnelsen for utflod. Normal utflod består av væske og avstøtte celler fra skjeden og livmorhalsen, og slim fra kjertler i livmorhulen. Det kommer mest utflod rundt eggløsningen.

– Det er veldig viktig at vi har utflod. Utflod blir laget av små kjertler i livmorhalsen og slipper ut en væske som holder miljøet i skjeden stabilt. Væsken inneholder også bakterier, som ligger i skjeden fra før. Sammen lager de skjedens normalflora og den som passer på at skjeden har det godt, forklarer Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

Mengde

LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn.  Foto: Sex og Samfunn
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn Vis mer

Mengde utflod varierer fra jente til jente og kvinne til kvinne.

– Noen har så lite at de føler at ikke har noe, mens andre kan ha ganske mye. Det finnes ingen måter å stoppe en utflod på. Har du mye utflod, så har du det. Det er den måten skjeden din fungerer, sier Aarvold.

Utfloden holder skjeden fuktig, noe som er helt essensielt for at slimhinnene i underlivet skal ha det bra.

LEGEN SVARER: – illeluktende utflod

Farge og tykkelse

Det er helt normalt at ufloden endrer seg. Utfloden vil endre seg under vanlig menstruasjonssyklus, men kan også endre seg ved bruk av hormonell prevensjon.

«Normal utflod er ofte gulfarget eller melkehvit. Utseende og tykkelsen varierer gjennom menssyklusen.»

Endringer i utfloden kan være et tegn på at skjeden ikke har det så bra, men det trenger ikke å bety at noe er farlig. Ved eggløsning er ofte utfloden gjennomsiktig og tyntflytende, mens før og etter mensturasjonen er den tykkere og mer melkehvit.

Symptomer

Ved infeksjoner og andre tilstander kan utfloden endre seg, ut over de vanlige variasjonene som beskrevet ovenfor. Du kan da oppleve at:

  • Fargen endrer seg: Blir hviter, gulere, grønnere eller brunere
  • Det lukter: Lukter surt, fiskeaktig
  • Konsistensen endrer seg: Blir tynnere, tykkere, klumpete
  • Mengden endres, du får mer påfallende mer utflod

LES OGSÅ: Symptomer på kjønnssykdommer

image: Underlivets anatomi

Underlivets anatomi

Soppinfeksjon

Utflod som har endret farge, mengde, lukt eller som er blodtilblandet kan skyldes en infeksjon. Soppinfeksjon i underlivet kalles også candida, og er svært vanlig plage hos kvinner.

– Nesten alle kvinner får soppinfeksjon i løpet av livet. Utfloden er hvit, klumpete, det kan være hovent, klø og svi i underlivet. Hvis det er for sur eller høy pH i underlivet er det lettere å få soppinfeksjon, sier Aarvold.

Ofte vil en soppinfeksjon gå over av seg selv, men den er også lett å behandle. 20 prosent av dem som har soppinfeksjon opplever ikke plager.

– Hvis det blir for mye melkesyrebakterier i skjeden, blir miljøet surt. Dette kan gjøre utfloden hvit og det vil klø og svi litt. Det er ikke en soppinfeksjon, forteller Aarvold.

LES MER: Slik blir du kvitt soppinfeksjonen

Seksuelt overførbare sykdommer

Økt utflod, eller endret konsistens på utfloden kan også være tegn på at du har blitt smittet av en kjønnssykdom. Vanlig smittemåte er samleie uten kondom. Les mer:

Glemt tampong

Fremmedlegemer i skjeden (glemt tampong, eller plasttuppen på tampongen kan ha fulgt med ved innsetting) er en svært sjelden problemstilling.

– Fremmedlegemer kan gi kraftige endringer i utfloden. Da kan det oppstå en kraftig bakterieinfeksjon, som gir sterk lukt og endringer i utfloden, sier Aarvold.

HJELP - ER DET NOE GALT MED UTFLODEN MIN? Slapp av. Utfloden endrer seg innimellom. Det betyr ikke at noe trenger å være galt. Hvis du har grunn til bekymring, som ved ubeskyttet sex, bør du oppsøke lege. Foto: Shutterstock
HJELP - ER DET NOE GALT MED UTFLODEN MIN? Slapp av. Utfloden endrer seg innimellom. Det betyr ikke at noe trenger å være galt. Hvis du har grunn til bekymring, som ved ubeskyttet sex, bør du oppsøke lege. Foto: Shutterstock Vis mer

Bakteriell vaginose

Hvis utfloden plutselig blir gulgrønn eller gulhvit, og lukter vondt, kan det være tegn på bakteriell vaginose.

– Da er det en pH-forstyrrelse i de snille bakteriene i normalfloraen. De er i ubalanse og da kan det lukte litt stramt, gjerne fiskeaktig. Ved bakteriell vaginose behandler vi det kun hvis pasienten har plager eller hvis hun er gravid. Bakteriell vaginose er ikke farlig og går stort sett over av seg selv. Det er heller ikke smittsomt, opplyser Aarvold.

Gulgrønn utflod kan også være et tegn på klamydia, gonoré eller en annen bakterieinfeksjon.

LES OGSÅ: Svie ved vannlating - dette kan være årsakene

Kreft

Forandringer i utflod er heldigvis bare i sjeldne unntakstilfeller tegn på kreft. Sannsynligheten for at det er en annen årsak er overveiende stor. Men det er likevel slik at ved noen former for underlivskreft, så kan endring i utflod være et av flere symptomer. Hvis du har tatt HPV-vaksine, er risikoen for underlivskreft redusert. Hvis du er bekymret, snakk med lege.

Brunlig utflod

Brunlig utflod skyldes småblødninger fra slimhinnen i livmoren.

Brun utflod kan oppstå under vanlig menstruasjonssyklus, men også ved bruk av all hormonell prevensjon.

– Hvis du bruker prevensjon som bare inneholder gestagen (p-stav, hormonspiral, p-sprøyte og gestagen p-pillen) kan du få brun utflod. Hopper du over mensen med p-pillene dine, er det også vanlig å få småblødninger, sier Aarvold.

– Hva bør du gjøre hvis du opplever små blødninger fra skjeden, men ikke har menstruasjon?

– I de fleste tilfelle er dette heldigvis ufarlig. Det som er viktig å utelukke er at det ikke skyldest celleforandringer. Spesielt skal du tenke på dette dersom du har blødning etter samleie. For å sjekke dette går du til fastlegen og tar en celleprøve. Etter overgangsalderen skal man alltid oppsøke lege, råder gynekolog Mette Løkeland.

LES OGSÅ: Blødninger tidlig i graviditeten

Oppsøke lege?

Det er helt vanlig at utflod endrer seg, og de fleste endringer er ikke farlig, ifølge Aarvold:

– Det går fint å vente noen dager med å kontakte lege, hvis ikke det medfører mange plager for deg. Stort sett stabiliserer det seg hvis det er en forbigående ubalanse.

Hvis du derimot har grunn til bekymring, skal du selvsagt dra til legen.

– Har du hatt ubeskyttet sex med ny partner og opplever endringer i utfloden, bør du oppsøke lege for å sjekke. Hvis du ikke har det kan du vente og se om det går over - hvis du ikke har mye plager, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Prevensjon - hva bør jeg velge?

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Vask og såpe

– Det er mye skam knyttet til utflod. Utflod som lukter kan oppleves som sjenerende og gi inntrykk av at man har dårlig hygiene, sier Aarvold.

Siden utflod blir koblet til dårlig hygiene, er det mange kvinner som vasker underlivet for godt. Overdreven vask av underlivet kan gjøre vondt verre.

– Man kan vaske på seg en del problemer. Noen har som hygieneregime at de spyler rett inn i skjeden for å vaske den. Det som skjer da er at de fjerner en del av normalfloraen og da kan det bli enda verre, sier hun:

«Ikke spyl eller vask direkte inn i skjeden. Intimsåpe er overvurdert. Bruk helst bare vann når du vasker underlivet.» Aarvold

Utfloden endrer seg i syklus, ved bruk av prevensjon og noen dager etter sex. Stort sett vil pH-verdien i underlivet regulere seg selv.

Melkesyretabletter har ikke dokumentert effekt

– Ikke bli bekymret. Ha litt is i magen. Mange jenter kjøper melkesyretabletter og gelé for å lage god balanse i skjeden, men vi har ikke noe vitenskapelig dokumentasjon på at dette virker. Når de først kommer til meg, vet jeg ikke om de har påført seg ubalansen selv eller om det egentlig skyltes noe annet, forteller Aarvold.

LES OGSÅ HOS KK.NO: Følg med på utfloden din

Revisjon 21.01.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Opprinnelig skrevet i 2017 av Silje Ulveseth.