Tre spørsmål gynekologen ofte får

Mette Haase Moen har svart på i underkant av 1000 spørsmål innen gynekologi på Lommelegen. Tre tema er typiske gjengangere.

VANLIGE SPØRSMÅL: Uregelmessig mens, prevensjonsvalg og overgangsalder er hyppige tema gynekologen svarer på. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB
VANLIGE SPØRSMÅL: Uregelmessig mens, prevensjonsvalg og overgangsalder er hyppige tema gynekologen svarer på. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gynekolog Mette Haase Moen har jobbet som svarlege på Lommelegen siden november 2018 og begynner å nærme seg 1000 besvarte spørsmål innen gynekologi.

Hun er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, med over 40 års erfaring og har også har doktorgrad på kvinnesykdommen endometriose.

Når vi spør henne om hvilke spørsmål hun får oftest på Lommelegen, forteller hun at særlig tre tema går igjen.

1. Hvorfor har jeg uregelmessig mens?

- Menstruasjonen min er uregelmessig, hva kan være årsaken, er et av de vanligste spørsmålene jeg motatt, sier Haase Moen.

Det hun svarer tilpasses eventuelle andre opplysninger hvor det viktigste er kvinnens alder og livsfaser.

- Det er normalt med uregelmessige blødninger tidlig etter første menstruasjon og i tiden før blødningene stopper i overgangsalderen.

- Ulike hormonforstyrrelser kan påvirke menstruasjonssyklus, og her kan det være andre symptomer som lav kroppsvekt, trening eller vektøkning og unormal hårvekst. Hormonell prevensjon kan medføre uregelmessig menstruasjon. Ofte rådes kvinnene til å se det an noen måneder og eventuelt søke fastlege hvis det fortsetter, råder gynekologen.

2. Hva hjelper mot plager i overgangsalder?

Et annet hyppig spørsmål er fra kvinner som har kommet i overgangsalderen og har plager og lurer på hva som kan hjelpe.

- Hvilke plager dreier det seg ofte om?

- Det dreier seg om de vanlige plager som hetetokter, nattesvette, dårlig søvn og ofte mindre energi, eventuelt tørre slimhinner i skjede og sårhet ved samleie.

image: Hva er de første tegnene på overgangsalder?

Hva er de første tegnene på overgangsalder?

- Hvilke råd gir du?

- Kvinner vet at østrogen er effektiv behandling, men er redd bivirkninger, spesielt brystkreft. Jeg forsøker å gi balansert informasjon ut fra dagens kunnskap. Jeg anbefaler dem å ta eventuelt behandling opp med fastlegen eller få henvisning til gynekolog. Til kvinner som bare har lokale plager i skjeden, opplyser jeg om at de kan kjøpe reseptfritt østrogen til å bruke i skjeden, sier Haase Moen.

LES OGSÅ: Hvordan vite at jeg har kommet i overgangsalderen?

3. Hvilken prevensjon passer for meg?

Mange har også spørsmål om hvilket prevensjonsmiddel passer best.

- Mange kvinner er usikre på om prevensjonsmiddelet de har valgt er riktig eller om det gir uønskede bivirkninger, forteller den erfarne gynekologen.

image: Prevensjon: Hva bør jeg velge?

Prevensjon: Hva bør jeg velge?

- Hvilket prevensjonsmiddel skaper mest «trøbbel»?

- Gestagen-prevensjon i form av tabletter, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral er blitt veldig populært, men medfører ofte endring av blødningsmønsteret og kvinnene lurer på om det er normalt og om de behøver søke lege. Jeg forklarer at det er helt normalt og i de fleste tilfeller blir bedre med tiden, så det er et spørsmål om å holde ut, avslutter Haase Moen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-