Tre spørsmål gynekologen ofte får

Mette Haase Moen har svart på i underkant av 1000 spørsmål innen gynekologi på Lommelegen. Tre tema er typiske gjengangere.

VANLIGE SPØRSMÅL: Uregelmessig mens, prevensjonsvalg og overgangsalder er hyppige tema gynekologen svarer på. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB
VANLIGE SPØRSMÅL: Uregelmessig mens, prevensjonsvalg og overgangsalder er hyppige tema gynekologen svarer på. Foto: Peakstock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gynekolog Mette Haase Moen jobbet som svarlege i Lommelegens tidligere svartjeneste og har besvart nær 1000 spørsmål innen gynekologi.

Hun er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, med over 40 års erfaring og har også har doktorgrad på kvinnesykdommen endometriose.

Når vi spør henne om hvilke spørsmål hun får oftest får, forteller hun at særlig tre tema går igjen.

1. Hvorfor har jeg uregelmessig mens?

- Menstruasjonen min er uregelmessig, hva kan være årsaken, er et av de vanligste spørsmålene jeg motatt, sier Haase Moen.

Det hun svarer tilpasses eventuelle andre opplysninger hvor det viktigste er kvinnens alder og livsfaser.

- Det er normalt med uregelmessige blødninger tidlig etter første menstruasjon og i tiden før blødningene stopper i overgangsalderen.

- Ulike hormonforstyrrelser kan påvirke menstruasjonssyklus, og her kan det være andre symptomer som lav kroppsvekt, trening eller vektøkning og unormal hårvekst. Hormonell prevensjon kan medføre uregelmessig menstruasjon. Ofte rådes kvinnene til å se det an noen måneder og eventuelt søke fastlege hvis det fortsetter, råder gynekologen.

2. Hva hjelper mot plager i overgangsalder?

Et annet hyppig spørsmål er fra kvinner som har kommet i overgangsalderen og har plager og lurer på hva som kan hjelpe.

- Hvilke plager dreier det seg ofte om?

- Det dreier seg om de vanlige plager som hetetokter, nattesvette, dårlig søvn og ofte mindre energi, eventuelt tørre slimhinner i skjede og sårhet ved samleie.

- Hvilke råd gir du?

- Kvinner vet at østrogen er effektiv behandling, men er redd bivirkninger, spesielt brystkreft. Jeg forsøker å gi balansert informasjon ut fra dagens kunnskap. Jeg anbefaler dem å ta eventuelt behandling opp med fastlegen eller få henvisning til gynekolog. Til kvinner som bare har lokale plager i skjeden, opplyser jeg om at de kan kjøpe reseptfritt østrogen til å bruke i skjeden, sier Haase Moen.

LES OGSÅ: Hvordan vite at jeg har kommet i overgangsalderen?

3. Hvilken prevensjon passer for meg?

Mange har også spørsmål om hvilket prevensjonsmiddel passer best.

- Mange kvinner er usikre på om prevensjonsmiddelet de har valgt er riktig eller om det gir uønskede bivirkninger, forteller den erfarne gynekologen.

- Hvilket prevensjonsmiddel skaper mest «trøbbel»?

- Gestagen-prevensjon i form av tabletter, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral er blitt veldig populært, men medfører ofte endring av blødningsmønsteret og kvinnene lurer på om det er normalt og om de behøver søke lege. Jeg forklarer at det er helt normalt og i de fleste tilfeller blir bedre med tiden, så det er et spørsmål om å holde ut, avslutter Haase Moen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer