Gynekolog:

Symptomer ved endometriose: Sterke smerter er det typiske

Vi snakker om de fire «dys-er» forteller gynekolog Mette.

STERKE MENSSMERTER: Smertene kan beskrives som menstruasjonssmerter. Foto h: mi_viri / Shutterstock / NTB

STERKE MENSSMERTER: Smertene kan beskrives som menstruasjonssmerter. Foto h: mi_viri / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Endometriose er en kvinnesykdom hvor vev som ligner på slimhinnen inne i livmorhulen (endometriet) er plassert på «feil» plass, enten utenfor livmoren, vanligst i bukhulen, eller i livmorens muskellag hvor tilstanden da kalles adenomyose.

Endometriose er avhengig av østrogen for å vokse og for å gi symptomer, og symptomer ses derfor stort sett kun hos kvinner i den fruktbare periode av livet, fra pubertet til menopause, den siste menstruasjon.

Smerter: De fire «dys-er »

Smerter er det mest typiske symptom, og smertebildet kan variere ut fra hvor endometriosen er plassert.

Man taler om de fire «dys-er »:

  • Dysmenore = smerter ved menstruasjon
  • Dyspareuni = smerter ved samleie
  • Dysuri = smerter ved vannlatning
  • Dyskesi = smerter ved avføring
Slik er symptomene, og årsaken til sykdommen. Behandling er som regel hormonbehandling, men noen ganger er det nødvendig med en operasjon. Video: Lommelegen Vis mer

Typiske symptomer

Endometriose påvirkes av hormoner som blir produsert i eggstokkene og det vil hos mange gi symptomer som varierer i løpet av menstruasjonssyklus. Gjennom syklus utvikler hormonene livmorslimhinnen, den blir tykkere og blodfylt og noe tilsvarende skjer i endometriosevevet.

Det medfører smerter som typisk oppstår i perioden fra eggløsning til menstruasjonen kommer i gang.

VEV PÅ FEIL PLASS: Vev som ligner på livmorslimhinnen (tegnet som brune drueklaser) er plassert på feil sted i kroppen. Det kan skape mye smerte. Illustrasjon: rob9000 / Shutterstock / NTB
VEV PÅ FEIL PLASS: Vev som ligner på livmorslimhinnen (tegnet som brune drueklaser) er plassert på feil sted i kroppen. Det kan skape mye smerte. Illustrasjon: rob9000 / Shutterstock / NTB Vis mer

Smertene beskrives som menstruasjonssmerter. Smerter ved menstruasjon er nok det som er aller mest vanlig ved endometriose, med smerter som kan starte litt før blødning og vare til menstruasjonen er kommet i gang. Så blir smertene borte, men gjentar seg i neste syklus. Menstruasjonssmerter kan ved endometriose være så sterke at det fører til besvimelse.

«Menstruasjonssmerter kan ved endometriose være så sterke at det fører til besvimelse.» Mette Haase Moen, gynekolog

Sykliske smerter er typiske for endometriose, men kan iblant forveksles med en annen tilstand som kalles PMS.

Har alle med endometriose sterke smerter?

Det er som regel sterke smerter som fører til at endometriose blir oppdaget.

Mange kvinner har endometriose uten at det diagnostiseres fordi smertene effektivt behandles med NSAID og paracet, eventuelt med p-piller. Man oppdager først endometriose ved laparoskopi (kikkhullsundersøkelse) av annen årsak, for eksempel ved sterlisering.

Smerter ved samleie

En vanlig sted endometriose kan oppstå er området bak livmorhalsen. Dype støt under samleie kan utløse smerter som kan være så sterke at samleiet må avbrytes. Smertene kan være spesielt intense i dagene før menstruasjon.

Samleiesmerter ved endometriose kan skilles fra vulvodyni-smerter som sitter ved skjedeinngangen.

Endometriose ved tarm

Hvis endometriose er lokalisert omkring tarm, spesielt ved rektum, kan det være smerter ved avføring, og løs avføring kan veksle med forstoppelse.

Noen kvinner vil føle seg oppblåste i og begrepet «endo-mage» er kjent blant pasientene. Symptomene kan lett forveksles med irritabel tarm.

Endometriose ved urinveier

Endometriose som er lokalisert til urinblæren kan medføre smerter både når blæren fylles med urin og når den tømmes ved vannlatning. Smertene kan forveksles med urinveisinfeksjon og interstitiell cystitt som er en kronisk forandring i blæreveggen.

UNORMALE MENSTURASJONSSMERTER: Vi møter en pasient som forteller hvorfor hun opererte bort livmor og eggstokker. Video: Lommelegen.no / Marie Røssland Vis mer

Endometriose andre steder i kroppen

En sjelden lokalisasjon er endometriose er huden, spesielt i et arr etter operasjon, for eksempel etter keisersnitt. Endometriose kan ses eller kjennes som en øm kul som eventuelt kan være blålig.

Endometriose kan finnes i lungen og vil da typisk gi symptomer ved menstruasjon som blodig oppspytt, eventuelt sammenfall av lungen (pneumothorax) som er en alvorlig tilstand.

Endometriose og barnløshet

Man antar at 30-40% av kvinner med endometriose har redusert fruktbarhet. Det kan bety at det tar lengre tid å bli gravid, eventuelt at paret må ha hjelp i form av prøverørsbehandling.

Andre symptomer

Kvinner med endometriose kan være plaget med kroniske smerter av vekslende styrke. Smerter kan gi depresjon. Noen utvikler kronisk tretthet av samme type som kan ses ved kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Når oppsøke lege?

Med hensyn til menstruasjonssmerter er det en glidende overgang fra det som antas å være normale menstruasjonssmerter til det som er unormalt og som bør utredes. Hvis smertene er så store at det går ut over skolegang, arbeidsliv eller fritidsaktiviteter, eller hvis det ikke er effekt av vanlige smertestillende legemidler som NSAID og paracet, så bør man søke lege.

Ved barnløshet vil man vanligvis vente med å søke lege til det er gjort forsøk i ett år, men er kvinnen klar over at hun har endometriose, og spesielt hvis hun ikke er helt ung, så bør paret få tidlig henvisning til utredning og behandling. Ved kroniske smerter og tretthet er det viktig å utelukke andre årsaker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer