Symptomer på eggløsning

Det kan være vanskelig å vite akkurat når man har eggløsning. Dette er tegnene du kan se etter.

EGGLØSNING: Et egg som forlater eggstokken. Shutterstock / NTB scanpix
EGGLØSNING: Et egg som forlater eggstokken. Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Under eggløsning frigjøres et modent egg fra eggstokken som er nødvendig for at det skal bli befruktet. Hos de fleste kvinner frigjøres et egg fra henholdsvis den venstre og høyre eggstokken annenhver måned. Egget lever mellom 24 og 36 timer.

Mange tror eggløsningen skjer 14 dager etter forrige menstruasjon, men dette er bare tilfelle dersom man har en menstruasjonssyklus på 28 dager. De fleste har en variabel syklus, og det er derfor sjelden at eggløsningen inntreffer nøyaktig 14 dager etter at menstruasjonen startet.

Lengden av en menstruasjonssyklus er tiden mellom den første dagen med menstruasjonsblødning til neste menstruasjon begynner, skrev Lommelegen tidligere.

INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Seigt slim

Ifølge Lommelegens gynekolog, Mette Haase Moen, vil sekretet i livmorhalsen bli langt og seigt før eggløsning.

- Hvis man tar en slimklatt mellom fingrene, kan det strekkes. Da er østrogennivået på topp, og noen kvinner merker økt sexlyst i denne perioden. Sekret utenfor eggløsningstidspunktet kan ikke strekkes, forklarer hun.

Når man tørker seg med toalettpapir kan enkelte se det gjennomsiktige slimet utenpå dopapiret. Slimet kan ha en konsistens og et utseende som minner om rå eggehvite, opplyste Lommelegen tidligere.

Smerter

Moen forteller at noen kvinner får en kortvarig smerte i underlivet ved eggløsning. Noen har det hver måned, andre bare av og til.

- Dette kan forklares ved at vanncysten rundt egget sprekker og tømmer sitt væskeinnhold ut i bukhulen. Denne smerter varer som regel bare noen timer. Kvinner på hormonell prevensjon, med unntak av hormonspiral, har ikke eggløsning, og derfor ingen eggløsningssmerter, sier hun.

Eggløsningstester

Eggløsningstester viser når nivået hypofysehormonet LH stiger i urinen. LH setter i gang eggløsningen. Ifølge Uptodate, skjer hormonstigningen typisk rundt 36 timer før egget frigjøres, som gir en optimal tid for å ha samleie dersom man ønsker å bli gravid.

- Man er mest fruktbar de seks dagene før eggløsning. Samleie to til tre ganger i denne perioden er optimalt dersom man vil bli gravid. Sædceller har lengre levetid og kan vente på egget, men egget har kort levetid og kan ikke vente på sædcellene, sier gynekologen.

Høyere temperatur

Etter eggløsninger stiger kvinners kroppstemperatur med cirka 0,5 grader. Temperaturstigningen kan brukes i etterkant for å gjenkjenne at det har skjedd en eggløsning, men inntreffer for seint til at dette symptomet kan brukes for å planlegge samleie ved ønsket graviditet.

Fall i basalkroppstemperatur indikerer at menstruasjonen snart kommer, opplyser UptoDate.

PMS

Ifølge oppslagsverket BMJ opplever 80 prosent av kvinner premenstruelle symptomer etter eggløsning. Kvinner som opplever små, flyktige symptomer som ikke skaper personlige vansker eller i forhold med andre, har ikke diagnosen premenstruelt syndrom (PMS).

Vanlige premenstruelle symptomer er oppblåst mage, ømme bryster, hodepine og mindre humørforandringer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer