Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt. Kløe, svie og smerter i underlivet hos kvinner kan ha mange årsaker. Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret.
Når man snakker om underlivet snakker man egentlig om to ganske ulike deler med forskjellig biologi, nemlig de ytre og de indre kjønnsorganer. De ytre kjønnslepper er for eksempel kledd av normal hud og kan på den måten rammes av sykdommer og infeksjoner som man kan ha på huden ellers - mens miljøet i vagina, et indre kjønnsorgan, er helt annerledes fra huden og overflaten her er for eksempel kledd av en slimhinne, (som kler alle kroppsåpninger), og således er det ofte andre årsaker til plager her.
Bakteriell vaginose

Svie ved vannlating - hva kan årsaken være?
Som nevnt har vagina et helt annet miljø enn huden. Det har det man kaller et surt miljø (med en pH på 4 mot hudens normale 5,5), som er et resultat av at det normalt er mange bakterier i vagina som produserer syre, kjent som melkesyreproduserende bakterier. Hvis det blir mindre av disse bakteriene, på grunn av økt mengde av andre bakterier forstyrres det normalt sure miljøet og den normale bakteriefloraen, og man kan oppleve kløe, irritasjon, tyntflytende utflod og fiskeaktig, ubehagelig lukt.
Denne ufarlige, men plagsomme tilstanden er kjent som bakteriell vaginose, eller skjedekatarr, og tidligere kalt gardnerella vaginitt. Legen kan stille diagnosen etter en gynekologisk undersøkelse, og det er ikke nødvendig å sende prøver til laboratoriet. Tilstanden kan gå over av seg selv, men har tendens å komme tilbake, derfor behandles vanligvis bakteriell vaginose med antibiotika, enten som tabletter, vagitorier (stikkpiller i skjeden) eller skjedekrem. Ikke bruk sterke såper eller dusjkrem for intimvask og ikke skylle i skjeden (douching). Mannlige partnere trenger ikke behandling vanligvis, men i lesbiske forhold skal begge behandles. (1)
Soppinfeksjon (Vulvovaginal candidainfeksjon)
På samme måte som ved bakterieinfeksjon, kan vagina og de ytre kjønnsorganene også infiseres av en bestemt type sopp, kjent som candida. Dette er svært vanlig, og halvparten av alle kvinner opplever underlivssopp en gang i løpet av livet. Typisk gir dette kløe og irritasjon, og gir en tykk, hvitlig klumpete utflod, i kontrast til utflodskarakteren ved bakteriell vaginose. Tilstanden kan ofte gå over av seg selv, men behandles vanligvis med soppdrepende tabletter som settes inn i skjeden. (2) Dette kjøpes resptfritt på apotek.
Seksuelt overførbare sykdommer

Dette er en stor gruppe infeksjonssykdommer, som - slik navnet tilsier - har til felles at de overføres seksuelt. De vanligste sykdommer innenfor denne gruppen inkluderer klamydia, mycoplasmainfeksjon, gonoré og herpesvirus. Denne gruppen tester legen for alt etter hva som mistenkes ut fra symptomer og eventuelle utslett, og kan oftest behandles med anti-infeksjonsbehandling. Dersom man tror man er smittet med en seksuelt overførbar sykdom skal man teste seg så fort som mulig.
LES MER OM DISSE:
Kjemiske irritanter

Slik som bakterier kan forstyrre slimhinner, miljøet og surhetsgraden i underlivet, kan "kjemiske irritanter" som såper på samme måte gjøre dette. Dette kan gi smerter og ubehag, samt gjøre en mer utsatt for en eventuell infeksjon. Av denne grunnen fraråder man ofte unødvendig såpebruk i underlivet, og man bør være oppmerksom på om midlene man benytter seg av er egnet til den aktuelle bruken.
LES OGSÅ: Normal og unormal utflod - slik ser du forskjellen
Overgangsalderen
Overgangsalderen (menopause på latin) innebærer at østrogenproduksjonen opphører, som er noe de fleste kvinner opplever i begynnelsen av 50-årene. Majoriteten av kvinner opplever plager i forbindelse med overgangsalderen, og blant disse er smerter og svie i underlivet. Dette skyldes at mangel på østrogen medfører at slimhinnene i underlivet tynnes ut og kan bli tørre og irritable. Disse lokale symptomene kan behandles med hormonholdige preparater som settes inn i skjeden. (3)
LES OGSÅ: Skjedebetennelse i og etter overgangsalder
Lichen sclerosus
Hudsykdommer kan ramme de hudkledde delene av underlivet. Lichen sclerosus er en relativt vanlig hudsykdom som ofte rammer underlivet hos kvinner og menn, vanligvis de ytre kjønnslepper og klitoris, og oftest etter overgangsalderen. Det er en betennelsestilstand av ukjent årsak, som ofte starter med kløe og hvitlige striper i huden. Etterhvert kan huden bli mer tykk og uttalt hvitlig, og tilstanden kan gi mye smerteplager. Sykdommen er kronisk, men kan behandles med blant annet lokale kortisonpreparater.
Lichen planus
Lichen planus er en kronisk hudlidelse som kan ramme hud, munnhule, spiserør, hodebunn, negler eller kjønnsorgan. Genital lichen planus er en undergruppe av denne tilstanden som kan gi ulike symptomer i kjønnsorganet og skjeden som smerte, brennende følelse, kløe, sårhet og smerter ved samleie. Tilstanden er relativt sjelden og finnes i hovedsak hos kvinner i 50-60 årene.
Ved undersøkelse av slimhinner kan man finne typiske hvitlige, stripeformede forandringer som vanligvis ikke er plagsomme. Noen få kvinner får mer utbredte forandringer med sårdannelse, eventuelt blemmer og arr som i verste fall kan føre til sammenvoksninger.
Sykdommen er kronisk, men kan behandles med blant annet lokale kortisonpreparater.
Andre hudsykdommer
I teorien kan de fleste hudlidelser også ramme de hudkledde deler av kvinners' kjønnsorganer. Til de vanligste av disse tilhører blant annet atopisk eksem og psoriasis. (4) (5)
Oppsøk lege
Det er et vidt spenn av tilstander som gir kløe, svie og smerter i underlivet hos kvinner, fra milde og ufarlige tilstander, til mer alvorlige som krever behandling. Man bør søke lege om man er i tvil om hva symptomene kan representere. En klinisk undersøkelse av huden i underlivet og/eller en gynekologisk undersøkelse med eller uten prøvetaking vil i de aller fleste tilfeller gi mange svar. Målrettet behandling kan gis deretter.
Kilder:
Saken er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, 31.08.20. Kilder ved oppdatering: Uptodate; Vulvar lichen planus. Authors: Susan M Cooper, MB ChB, MRCGP, FRCP, MDStephanie J Arnold, FACD, MBBS (Hons), BSc (Hons)Section Editors:Robert L Barbieri, MDRobert P Dellavalle, MD, PhD, MSPH
Opprinnelig skrevet 2018. Revisjon av Elisabeth Lofthus, 19.05.2020. Referanser: 1) Oslo Universitetssykehus 2) Legehandboka, candida-vaginitt 3) Legehandboka, klimakteriet 4) Lommelegen.no, lichen sclerosus 5) Legehandboka, plager kjønnslepper 6) Uptodate