Soppinfeksjon i underlivet (candida)

Symptomene på soppinfeksjon er kløe, svie og sårhet i underlivet. Kvinner rammes oftest, men menn kan også få symptomer. Behandlingen er enkel og effektiv.

SOPPINFEKSJON: Mest vanlig hos kvinner, selv om også menn kan rammes. Kløe og svie i ytre kjønnsorganer og i skjeden er symptomer. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock.
SOPPINFEKSJON: Mest vanlig hos kvinner, selv om også menn kan rammes. Kløe og svie i ytre kjønnsorganer og i skjeden er symptomer. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Soppinfeksjon i underlivet omtales også som vaginal soppinfeksjon, candidainfeksjon, vulvovaginal candidainfeksjon eller candida vaginitt

LES OGSÅ: Kløe og svie i underlivet hos kvinner. Hva kan være årsaken?

Hva er årsaken til soppinfeksjon i underlivet?

Soppinfeksjon i skjeden er forårsaket av sopp som kalles Candida albicans og Candida glabrata. Disse soppene lever normalt i kroppen vår. Vi har dem i munnen, halsen, tarmsystemet, skjeden og på huden vår. Noen ganger kan Candida bli overprodusert og forårsake en infeksjon hvis miljøet inne i skjeden, i vagina, forandrer seg på en slik måte at det blir gunstig for Candidasoppene å formere seg.

Vaginal soppinfeksjon er svært vanlig hos kvinner, og man ser en større utbredelse nå enn før. Årsaken til dette er uklart, men mulige årsaker kan være økt antibiotikabruk og mer bruk av p-piller.

CANDIDA: En prøve av utflod sett på med mikroskop. Her ser man soppen candida albicans. Å ta en prøve er vanligvis ikke nødvendig ved soppinfeksjon. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock.
CANDIDA: En prøve av utflod sett på med mikroskop. Her ser man soppen candida albicans. Å ta en prøve er vanligvis ikke nødvendig ved soppinfeksjon. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

En soppinfeksjon med symptomer skyldes en overvekst av sopporganismen som så trenger gjennom overflatiske epitelceller.

Det er ikke helt klart for forskere hva som gjør at noen kvinner får hyppigere infeksjoner enn andre, men dette forskes det mye på for å lage mer effektive antisoppmedisiner, og for å få bedre forståelse for hva som gjør at noen kvinner - uten spesielle risikofaktorer - ser ut til å få gjentatte infeksjoner, selv med behandling.

Kan soppinfeksjon smitte?

Det er mulig at sopp kan overføres seksuelt, men candida regnes ikke som en seksuelt overført sykdom. Man har gjort undersøkelser som viser at kvinner og menn har de samme soppstammene som deres partner har. Man tror at særlig oralsex eller bruk av spytt for onani kan spre Candida fordi Candida er til stede i hele tarmtrakten fra munn til rektum. Samtidig har alle sopp i tarmtrakten, så det mest vanlig at en infeksjon skyldes overvekst av en egne soppstammer.

Kan menn få soppinfeksjon?

Soppinfeksjon i underlivet er mest vanlig hos kvinner, men menn kan også få soppinfeksjoner som kan gi balanitt, det vil si en infeksjon på penishodet. De kan også få lyskesopp.

Hvem har økt risiko for soppinfeksjon i underlivet?

Risikofaktorer inkluderer:

  • Diabetes.
  • Høyere østrogennivåer, som ved graviditet, p-pille bruk, og østrogenterapi
  • Antibiotikabruk. En antibiotikakur kan påvirke bakteriefloraen i skjeden, og således gi soppinfeksjon som bivirkning.
  • Nedsatt immunforsvar som ved steroidbruk
  • Ved en HIV-infeksjon har man økt risiko for mange infeksjoner, også soppinfeksjoner.
  • Det er også en mulig risikofaktor ved bruk av spiral og pessar. Dette kan skyldes både østrogen og at selve spiralen er et tilholdssted for Candida og er et reservoar for infeksjon.
  • Seksuell debut er også assosiert med utbrudd av vaginal soppinfeksjon selv om vaginal Candida ikke regnes som en seksuelt overført sykdom. Det er noen studier som viser at oralsex og analsex har en høyere risiko for infeksjon enn vaginal sex.

Hvilke symptomer gir soppinfeksjon?

Symptomer hos kvinner inkluderer kløe, svie, sårhet, irritasjon og hos noen smertefull vannlating. Noen får også en hvit, klumpete utflod. Ubehandlet infeksjon kan gi kraftige symptomer og sekundære infeksjoner hvis man klør seg og skraper opp den tynne huden i skjeden.

Soppinfeksjon i skjeden kan overføres til seksualpartner. Hos menn vil synlige symptomer være utslett og tørrhetsfølelse på penis.

Hvor lang varighet?

Milde soppinfeksjoner kan gå over av seg selv.

Kan det være noe annet?

Det er flere tilstander som har lignende symptomer som candida soppinfeksjon. Differensialdiagnose inkluderer:

Hvis man har symptomer som nevnt bør man gå til lege. Det er en fordel at legen kan ta en prøve og bekrefte at det er en soppinfeksjon og ikke en annen type infeksjon slik at man blir behandlet riktig. Diagnose kan gjøres mer korrekt via dyrking av vaginal væske.

Når bør man oppsøke lege?

En soppinfeksjon kan du behandle selv ved å kjøpe reseptfrie midler på apoteket, men har du symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen din. Dette gjelder spesielt hvis du kan ha fått en seksuelt overførbar sykdom, somkan ha like symptomer som en soppinfeksjon.

En soppinfeksjon som ikke blir bedre etter oppstart med behandling, bør også medføre legekontakt.

Behandling og råd

Behandling til kvinner inkluderer clotrimazole i en krem eller stikkpille form som føres inn i skjeden. Dette kjøper du reseptfritt på apotek. For de fleste blir symptomene bedre innen noen få timer etter at man starter behandling, og de fleste kvinner blir helt bra i løpet av noen få dager.

For mange kvinner er det mer komfortabelt å bruke bomullstruser når de har en aktiv infeksjon, dusje fremfor å ta bad, og å unngå samleie i et par dager til de verste symptomene er borte.

Forebygging kan avhenge av grunnen til at man fikk infeksjonen, og dette er det best å diskutere med legen sin.

Behandling til menn: Utslett og tørrhetsfølelse på penis behandles med antisoppkrem (clotrimazole krem) som man får på apoteket.

Hva hvis jeg får gjentatte soppinfeksjoner?

Noen kvinner har gjentatte soppinfeksjoner eller har soppinfeksjoner som er vanskelige å bli kvitt. For denne gruppen kvinner kan det være viktig at leger vurderer med tanke på bakenforliggende årsak, som for eksempel diabetes. Eller differensialdiagnoser, som for eksempel seksuelt overførbar infeksjoner. Oppsøk lege!

Behandling for gjentatte infeksjoner inkluderer tabletter med soppmidler. Flukonazol er virkemiddelet i disse. Du bør ikke ta flukonazolkapsler dersom du er gravid. Dette er en kapsel som man svelger og kan fjerne underlivssopp med bare én dose. Den selges reseptfritt på apoteket. Bivirkninger som hodepine, magesmerter eller kvalme kan oppstå.

De som har gjenstridige soppinfeksjoner som ikke forsvinner tross behandling med krem, stikkpiller og engangsdose tablett, kan få en tablettkur som legen kan skrive ut på resept.

Kilder og revisjoner

Revisjon 16.12.2020: Oppdatert behandling. Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde: Helsenorge.no

1) Mailander-Sanchez D. Wagener J. Schaller M. Potential role of probiotic bacteria in the treatment and prevention of localized candidiasis. Mycoses. 2012;55(1): 17-26. 2) CDC.gov 2) Uptodate

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer