Soppinfeksjon: Alt du bør vite om underlivssopp

Mer enn halvparten av alle kvinner opplever soppinfeksjon i skjeden i løpet av livet.

En soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig, men du gjør lurt i å gå til lege for å få riktig diagnose.  Foto: Samfoto Mira/scanpix
En soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig, men du gjør lurt i å gå til lege for å få riktig diagnose. Foto: Samfoto Mira/scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Soppinfeksjon i underlivet heter candida vaginitt på det medisinske fagspråket, og infeksjonen er forårsaket av soppen Candida albicans. Kløe og svie i underlivet er de vanligste symptomene.

En soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig, og forekommer hos kvinner i alle aldre. Før fylte 25 år har over halvparten av kvinner opplevd minst en episode med soppinfeksjon i skjeden, ifølge Oslo Universitetssykehus.

Årsaken til soppinfeksjon i underlivet

Årsaken er ofte ukjent, men soppinfeksjoner oppstår ofte når likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres, eller hvis kroppens immunforsvar er svekket. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser.

Symptomer

Symptomer på soppinfeksjon i skjeden er:

Symptomer inkluderer kløe, svie, sårhet, irritasjon og hos noen smertefull vannlating. Noen får også en hvit, klumpete utflod. Ubehandlet infeksjon kan gi verre symptomer og sekundære infeksjoner hvis man klør seg og skraper opp den tynne huden i skjeden.

LES OGSÅ: Glemt OB kan gi toksisk sjokksyndrom

Dette kan føre til soppinfeksjon

Soppinfeksjon kan være et resultat av antibiotikabehandling, siden antibiotika hemmer bakteriene som normalt lever sammen med små mengder sopp i skjeden. Når disse bakteriene drepes, får soppen overtaket og kan behandles fritt.

Kortison-behandling og immundempende medisiner kan også føre til underlivssopp.

Det er svært vanlig at gravide kvinner får soppinfeksjon, men også hos kvinner med diabetes.

SYNDER: Å gå lenge med vått badetøy kan gi infeksjon. Foto: Julie Christine Krøvel/NTB Scanpix
SYNDER: Å gå lenge med vått badetøy kan gi infeksjon. Foto: Julie Christine Krøvel/NTB Scanpix Vis mer

Flere faktorer som kan utløse soppinfeksjoner:

  • Fuktighet i skrittet, som ved svette (tettsittende klær, trening)
  • Å gå lenge med vått badetøy
  • Overvekt
  • Menstruasjon
  • Overdreven vask av underlivet

Hudpleie ved underlivsplager

Hvis du har sensitiv hud kan såpe og vann tørke ut underlivet. En egnet olje er bedre å bruke til dette formålet i stedet for såpe. Kvinner bør heller aldri vaske inne i selve skjeden, ifølge Oslo Universitetssykehus.

  • Ved utslett eller kløe kan du bruke en uparfymert fuktighetskrem.
  • Unngå å barbere hele underlivet ved plager, siden dette kan føre til økt friksjon og irritasjon.
  • Bind, truseinnlegg og tamponger kan også gi irritert hud, derfor anbefales det ikke kontinuerlig bruk av dette.
  • Unngå å bruke andre stikkpiller eller kremer enn det legen har anbefalt.
  • Ikke ha samleie hvis det gjør vondt.

LES OGSÅ: Behandling ved soppinfeksjoner i underlivet - slik blir du kvitt det

SYNDER 2: Bind og tamponger kan også irritere og gi infeksjon Foto: NTB Scanpix
SYNDER 2: Bind og tamponger kan også irritere og gi infeksjon Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bør jeg oppsøke lege ved soppinfeksjon?

Mange kvinner behandler seg selv for underlivssopp, men andre infeksjoner kan gi lignende symptomer. Hvis du har symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen din, ifølge Helsenorge.no.

– Mange tror de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer, som derved kan oversees. Spesielt gjelder dette skjedekatarr fremkalt av Trichomonas, bakteriell vaginose, Herpes og Klamydia. Disse infeksjonene kan også foreligge samtidig, har gynekolog Per Høvik tidligere skrevet på Lommelegen.no.

En lege kan ved hjelp av enkle prøver fastslå hvilken type infeksjon du har, som påvises ved mikroskopi eller dyrkning.

Hvis du har hatt sopp i underlivet før, og er helt sikker på at det er det du har fått, kan du behandle deg selv. Noen kvinner får ofte tilbakefall. Det finnes mange forskjellige merker av stikkpiller (vagitorier) og utvendig kremer til behandling av soppinfeksjon. Hvis lokal behandling ikke hjelper, finnes det reseptbelagte tabletter.

En infeksjon kan også gå over av seg selv, og den trenger ingen behandling hvis den ikke gir plager.

LES OGSÅ HOS KK.NO: Sliter du med soppinfeksjoner?

Soppinfeksjon hos menn

Menn kan også få forbigående, kortvarige plager plager med betennelse på forhud og glans etter samleie med en kvinne som har sopp. Symptomene på dette kan være rødt utslett, kløe og sprekkdannelse, ifølge Oslo Universitetssykehus.

Menn trenger vanligvis ingen behandling, men kan bruke krem ved gjærsopp (for eksempel Klotrimazol). Gjærsoppinfeksjon er likevel ikke en seksuelt overførbar infeksjon. Kvinner blir ikke smittet fra sin partner.

LEGEN SVARER: Sopp på penis

For være sikker på diagnosen bør menn som mistenker soppinfeksjon oppsøke lege. Det er for å kunne utelukke kjønnssykdommer, råder Lommelegens hudlege Kjetil Guldbakke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer