Smerter ved samleie

Dette er et problem sannsynligvis mange kvinner sliter med. Det er mange årsaker til problemet, og det finnes behandling for problemene.

HVORFOR GJØR DET VONDT? Smerte ved samleie kan komme fra ytre kjønnsorganer, som for eksempel skjeden eller fra mer dyptliggende organer som livmor og eggstokk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVORFOR GJØR DET VONDT? Smerte ved samleie kan komme fra ytre kjønnsorganer, som for eksempel skjeden eller fra mer dyptliggende organer som livmor og eggstokk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter ved samleie, kjent som dyspareuni på det medisinske fagspråket, er et vanlig problem som i all hovedsak forekommer hos kvinner, som er det som omtales i denne saken.

Smertene kan variere i karakter fra skarpe, brennende til stumpe, de kan komme ved penetrasjon, under selve samleiet, eller vare i lang tid etterpå. For noen kan problemet være så uttalt at det bidrar til en betydelig psykisk belastning og redusert livskvalitet, og mange kvinner kan oppleve at det er vanskelig å snakke om og å finne informasjon om problemet.

Hvor mange sliter med dette?

Den rapporterte forekomsten av dyspareuni har i ulike studier variert veldig, med tall så sprikende som fra 1,5% til 70%. Man deler ofte inn årsakene til dyspareuni etter hvor smerten kommer fra:

  • Smerter i de ytre kjønnsorganene (overfladisk dyspareuni)
  • Smerter i de mer dyptliggende strukturene i bekkenet (dyp dyspareuni).

Årsakene kan i noen tilfeller være flere og sammensatte. (1) (2)

Årsaker til overfladisk dyspareuni

Smertene ved overfladisk dyspareuni er oftest assosiert til tilstander i relasjon til utenfor skjedeåpningen, men kan også skyldes tilstander i selve skjeden. Plagene ved overfladisk dyspareuni er oftest mest assosiert med selve penetreringen.

Det finnes en hel rekke potensielle årsaker til overfladisk dyspareuni - videre følger noen av de vanligste:

1. Betennelsestilstander og infeksjoner:

Betennelsestilstander i huden i de ytre kjønnsorganene inkluderer former for eksem som for eksempel kontakteksem og atopisk eksem, eller andre hudlidelser som lichen planus, lichen sclerosus og psoriasis. Infeksjoner i de ytre kjønnsorganene som i vulva eller vagina, og også urinveisinfeksjoner, kan alle medføre dyspareuni. Til de vanligste infeksiøse årsakene hører bakterielle infeksjoner som klamydia, gonokokker og mykoplasma, samt virus- eller soppinfeksjoner.

2. Tørre slimhinner:

Tørre slimhinner er en viktig årsak til smerter ved samleie. Dette er vanlig som følge av overgangsalderen (menopause), men kan også skyldes bruk av visse medikamenter (som p-piller, antidepressiva med flere), tidligere strålebehandling mot bekkenområdet, Sjögrens syndrom, og noen andre årsaker.

3. Anatomiske årsaker:

Strukturelle årsaker kan resultere i smerter grunnet fysisk tranghet eller fysisk hindring av samleiet. Dette kan skyldes trang åpning i jomfruhinnen (hymen), lokale oppfylninger eller abscesser (byller), ulike medfødte tilstander, kvinnelig kjønnslemlestelse og sammenvoksninger som følge av andre skader eller tilstander.

4. Vaginisme

Vaginisme er en ofte psykisk betinget og typisk smertefull vedvarende respons på penetrasjon med ufrivillige sammentrekninger og spasmer i assosiert muskulatur i bekkenbunnen. Sammentrekningene oppstår i forbindelse med forsøk på penetrasjon, til tross for at kvinnen ønsker å ha samleie. Resultatet er at et samleie er ubehagelig, vanskelig eller umulig å gjennomføre.

5. Andre årsaker:

Psykoseksuelle faktorer er en viktig årsak til smerter ved samleie - angst, depresjon, tidligere misbruk, dårlig selvtillit eller problemer i forholdet er alle faktorer som kan gi lav seksuell opphisselse og resulterende ubehag eller smerter. Andre mulige årsaker inkluderer ulike nevrologiske årsaker og stress. (1) (2)

LES OGSÅ: Bakovervendt livmor kan forårsake smerter

DYPE SMERTER: Dyp dypareuni kan være forårsaket av bekkeninfeksjoner, endometriose, adenomyose, myomer, cyster på eggstokkene eller livmorfremfall. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
DYPE SMERTER: Dyp dypareuni kan være forårsaket av bekkeninfeksjoner, endometriose, adenomyose, myomer, cyster på eggstokkene eller livmorfremfall. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til dyp dyspareuni

Smertene ved dyp dyspareuni kan også ha flere årsaker, og oppleves gjerne under selve samleiet ved dyp penetrasjon. Vanlige årsaker:

  • Infeksjoner: Dype infeksjoner inkluderer infeksjoner i livmorhalsen eller i øvre deler av kjønnsorganer (bekkeninfeksjoner), der klamydia og gonokokker er blant de viktigste årsakene også her.
  • Betennelsestilstander: Både endometriose og adenomyose er viktige tilstander som kan resultere i dyp dyspareuni, og innebærer at livmorslimhinnevev befinner seg henholdsvis utenfor livmoren ved endometriose eller i livmormuskulaturen ved adenomyose - begge tilstandene kan resultere i kroniske bekkensmerter.
  • Anatomiske årsaker: Myomer, ofte omtalt som “muskelknuter”, er godartede svulster som utgår fra livmormuskulaturen. Disse kan variere i størrelse, og kan potensielt medføre dyp dyspareuni avhengig av lokalisasjon og størrelse. Framfall av livmoren eller cyster på eggstokkene kan også være årsaker til dyp dyspareuni. (1) (2)

Diagnose og undersøkelser

Smerter ved samleie kan være et komplekst problem, og en utredning krever at det i første omgang tas opp en grundig gynekologisk og seksuell sykehistorie, i tillegg til en gynekologisk undersøkelse. Momenter som fanges opp ved denne utredningen kan som regel raskt gi en pekepinn på hva problemet er, og videre henvisning fra allmennpraksis trenger da ikke alltid være nødvendig.

For eksempel vil en problematikk som har vart hele livet fra det første samleiet kunne tyde på medfødte tilstander, misdannelser eller psykiske faktorer.

Skarpe smerter ved dyp penetrasjon som har blitt bedre med bruk av p-piller kan eksempelvis peke i retning av endometriose, mens kløe eller utflod kan være ledsagende symptomer ved henholdsvis betennelse og infeksjon.

Ved gynekologisk undersøkelse kan man visuelt inspisere kjønnsorganene og enkelt fange opp ulike hudtilstander eller tørrhet, man kan ta prøver med tanke på infeksjoner, og man kjenne på konturene av livmoren og få inntrykk av større oppfyllinger eller andre medfødte tilstander.

Utover dyrkningsprøver og andre tester med tanke på infeksjon, vil det noen ganger kunne bli aktuelt med bildediagnostikk, først og fremst i form av vaginal ultralyd. Andre mulige diagnostiske undersøkelser kan være hudbiopsier ved utslett, allergitesting ved mistanke om allergier, eller kikkhullsundersøkelse av magen med tanke på endometriose. (1) (2)

GLIDEMIDDEL: Kan for noen være god hjelp, ved overfladisk dyspareuni. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GLIDEMIDDEL: Kan for noen være god hjelp, ved overfladisk dyspareuni. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Hva som inngår i behandlingen av dyspareuni vil være avhengig av hva som er årsaken og vil eventuelt være rettet mot en suspekt underliggende sekundær årsak. Eksempler på aktuelle behandlinger inkluderer behandling mot soppinfeksjon, bruk av glidemidler og østrogenbehandling mot tørr skjede etter overgangsalderen, eller medikamentell behandling av endometriose.

Noen årsaker krever at man så tidlig som mulig igangsetter behandling, som seksuelt overførbare sykdommer og eventuelt abscesser (byller), for å hindre videre komplikasjoner.

Dersom årsaken ikke er kjent eller den ikke er lett å behandle vil det kunne bli mer aktuelt å involvere ulike spesialister og starte tverrfaglige tiltak. Sexologer eller annet spesialutdannet helsepersonell kan være til hjelp og kan instruere i teknikker og praktisk tilnærming til problematikken. I tillegg vil terapiformer som psykoterapi og kognitiv terapi kunne være til hjelp for noen. (1) (2) Slike tverrfaglige team arbeider i 'Vulvaklinikker' som finnes i en del byer, men ventetiden er ofte lang.

Våre leger har svart på mange spørsmål om smerter ved samleie:

Kilder

1) BMJ: Evaluation of dyspareunia 2) Mayoclinic.org: Painful intercourse (dyspareunia)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer