Gynekologen svarer:

Smertefull menstruasjon – hva kan årsaken være?

Mange kvinner opplever ubehagelige smerter ved menstruasjonen. Gynekolog Mette går igjennom forskjellige årsaker.

MENSTRUASJONSSMERTER: Kan ha mange forskjellige årsaker. Bilde: Shutterstock / NTB
MENSTRUASJONSSMERTER: Kan ha mange forskjellige årsaker. Bilde: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva skjer ved en menstruasjon?

Hvis en kvinne ikke er blitt gravid, så vil livmorslimhinna avstøtes ved en blødning; den månedlige menstruasjon. En ny slimhinne vokser deretter fram i den nye syklus, og det skapes nytt grunnlag for å ta imot en mulig graviditet.

Menstruasjon er altså en blødning i livmoren. For å begrense denne blødningen frigis stoffer som hindrer større blødning og blodtap, blant annet såkalte prostaglandiner, som får livmoren til å trekke seg sammen og stoppe blødningen.

Denne prosessen vil ofte være ledsaget av smerter, menstruasjonssmerter eller dysmenore. Hos kvinner som har født, vil menstruasjonssmerter ofte bli borte, eller sterkt redusert.

Noen kvinner opplever større grad av menstruasjonssmerter, og det kan ha forskjellige årsaker.

Anatomiske utviklingsavvik

Hos fire-fem prosent av alle kvinner kan utviklingen av de indre kjønnsorganer være unormal, og noen former disponerer til avløpshindring av menstruasjonsblod som framkaller smerter.

Det kan foreligge «hymen imperforatus» hvor skjedekransen («jomfruhinna») dekker helt over inngangen til skjeden, uten åpning. Blod vil da samle seg i skjeden, og det framkaller smerte.

Typisk vil ei ung jente i den alder hvor man kan forvente første menstruasjon (10-16 år) merke månedlige smerter uten blødning. En inspeksjon av skjedeinngangen vil avsløre tilstanden. Med et lite kirurgisk inngrep i lokalbedøvelse kan det lages en åpning. Inngrepet foretas i en gynekologisk poliklinikk.

Hvis menstruasjonen kommer til ventet tid, men er ledsaget av smerter som kan tilta i styrke fra menstruasjon til menstruasjon, så bør man tenke på utviklingsavvik, for eksempel at blodet samles opp i en «lomme» uten å få tømt seg.

En gynekologisk undersøkelse med ultralyd vil kunne avsløre forholdene. MR-undersøkelse vil kunne gi god oversikt over anatomien.

Ved forhold hvor menstruasjonsblodet samles opp uten fritt avløp, er det økt risiko for utvikling av endometriose i ung alder.

Endometriose eller adenomyose

Endometriose er en tilstand hvor vev som svarer til livmorslimhinna er lokalisert til andre områder i bukhulen, spesielt på bukhinne eller eggstokker.

Ved adenomyose er livmorslimhinne lokalisert til muskellaget av livmoren. Ved disse to tilstander er menstruasjonssmerter et vanlig symptom.

Spiral

En hormonspiral kan hos noen være effektiv behandling for menstruasjonssmerter, men både hormon- og kobberspiral kan hos andre framkalle menstruasjonssmerter.

Muskelknuter på livmoren

Muskelknuter på livmoren forekommer hos over halvparten av kvinner sist i den fruktbare alder. De kan være årsak til smertefull menstruasjon, men absolutt ikke hos alle.

Operasjon på livmorhalsen

Et stort antall kvinner får utført «konisering» på grunn av forstadier til livmorhalskreft. Ved konisering fjernes en kjegleformet del av livmorhalsen.

Dette inngrepet kan føre til en forsnevring (stenose) av livmorhalsen, så menstruasjonsblodet vanskelig kan passere. Det vil framkalle smerter.

Sammenvoksinger i livmoren

Etter inngrep i livmoren, som utskraping etter fødsel, abort eller fjerning av livmorslimhinna for rikelige blødninger kan det oppstå sammenvoksinger inne i livmoren (synekier) så menstruasjonsblodet ikke kan få fritt avløp. Det vil typisk gi redusert blødning med økende smerter.

Graviditet

Ved plutselig oppståtte smerter og blødning bør man tenke på igangværende abort eller graviditet utenfor livmoren. Er det mulighet for graviditet, bør det tas en graviditetstest.

Hvor mye smerte regnes som normalt og når bør man oppsøke lege?

Hvis menstruasjonssmerter ikke lar seg behandle med legemidler av typen NSAID (som for eksempel Ibux eller Naproxen) eller paracet, eller hvis p-pille ikke hjelper, så er det unormalt og bør føre til besøk hos fastlegen.

Hvis menstruasjonssmerter er så sterke at det medfører besvimelsestendens eller oppkast, så bør det reageres. Det gjelder i høy grad hvis det skjer hos unge jenter.

Symptomet skal ikke avfeies med at det nok går over når du har vært gravid.

Hvis en kvinne senere i livet får menstruasjonssmerter, bør det også undersøkes for å utelukke for eksempel endometriose eller adenomyose.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer