Kvinner har behov for prevensjon i størsteparten av den fruktbare periode, i gjennomsnitt 30–35 år av sitt liv. Valg av prevensjonsmetode varierer i de ulike faser av kvinnens liv.
Med økende alder kan det ha oppstått sykdommer som det må tas hensyn til ved valg av prevensjonsmetode, og iblant kan hormonell prevensjon også være behandling for nyoppstått gynekologisk sykdom.
Sikker prevensjon frem til overgangsalder
De fleste kvinner som har passert 40 år vil være ferdig med barnefødsler og ønsker en enkel og sikker prevensjon frem til de kommer i overgangsalderen.

Når kan jeg slutte med prevensjon?
Alder i seg selv er ikke hindring for valg av prevensjonsmetode. Med alderen er det imidlertid økt risiko for blodpropp, hjerte-kar sykdommer, kreft og underlivssykdommer som endometriose, adenomyose, muskelknuter på livmoren, blødningsforstyrrelser og hormonendringer. Det må tas med i overveielser ved valg av prevensjon.
Mange bruker en prevensjonsmetode som de bare kan fortsette med, forutsatt at de er friske. Andre bør velge en metode av hensyn til øket risiko for bivirkninger med økende alder. Noen kan ha vært uten prevensjon i en periode og får så ny partner og behov for prevensjon.

Hva er de første tegnene på overgangsalder?
Kan kvinner i 40 årene bruke p-piller?
Det kommer an på helsa di. Hvis det foreligger forhold som kan øke din risiko for bivirkninger, så bør du ikke bruke den kombinerte p-pille som inneholder både østrogen og gestagen.
Disse bør ikke bruke vanlig kombinert p-pille:
- har risiko for blodpropp
- har hatt blodpropp eller hjerneslag
- røyker
- er overvektig
- har diabetes
- har migrene (med aura eller uten aura)
- har høyt blodtrykk
- har hatt brystkreft
Hvis du er helt frisk, kan du fortsette med p-pille. Det kan ha ekstra fordeler utover å gi deg sikker prevensjon. P-pillen kan forebygge blødningsforstyrrelser og hormonforstyrrelser som er vanlig i årene før menopausen (siste menstruasjon). Det kan være god symptombehandling for eventuell endometriose eller adenomyose.
P-pillen gir lett økt risiko for brystkreft, men sterkt redusert risiko for eggstokkreft og livmorkreft i mange år etter avsluttet behandling.

Andre prevensjonsmidler
Hormonell prevensjon uten østrogen finnes i ulike former, og de kan stort sett brukes av alle kvinner, uansett alder eller eventuell sykdom, bort sett fra tidligere brystkreft hvor all hormonell prevensjon bør unngås.
Hormonspiral
Hormonspiralen vil ofte være et førstevalg til kvinner som starter med prevensjon i 40 års alderen fordi det medfører ekstra gevinst i form av mindre blødning og forebygging av blødningsforstyrrelser som er vanlig før menopausen. Hormonspiralen er sannsynligvis effektiv i minst syv år.

Hormonspiral er like sikkert som kvinnelig sterilisering
P-stav
P-staven og gestagen-piller øker ikke risiko for blodpropp. Noen kvinner oppgir metoden på grunn av uregelmessige blødninger, mens andre vil oppleve mindre eller ingen blødning.
P-sprøyte
P-sprøyten reduserer østrogenproduksjonen og har vært i søkelyset med hensyn til negativ påvirkning av skjelettet. Hvis en kvinne har brukt p-sprøyte og er fornøyd med metoden, kan det gis ekstra tilskudd av østrogen.
Minipiller
De svake gestagenpillene, som tidligere ble kalt minipiller, inneholder bare en liten mengde av gestagen som stort sett kun har lokal effekt på slimet i livmorhalsen og derved hindrer adgangen for sædceller. Pillen må tas meget regelmessig. Den er ikke så sikker som annen gestagen-prevensjon eller p-piller, men kvinner i 40 årene har sterkt redusert fruktbarhet, så de kan sannsynligvis ha full effekt av denne, ofte glemte, prevensjonsmetoden.
Kobberspiral
Kvinner som ikke kan eller som ikke ønsker å bruke prevensjon med hormoner, for eksempel de som har hatt brystkreft, kan tilbys en kobberspiral. Blødningsmengden kan øke, spesielt i starten, men ellers har kobberspiralen ingen bivirkninger.
Når kan du slutte med prevensjon?
En gammel regel er at du kan slutte med prevensjon når det har gått et år siden menopausen, altså et år uten blødninger. Med stor sannsynlighet har du vært steril lenge før menopausen, men man kan aldri være helt sikker.

Hvor lenge kan man ha en hormonspiral før den må byttes ut?
Hvis menstruasjonen uteblir, bør du sikre at du ikke er gravid, uansett om du bruker prevensjon eller ikke. En hormonanalyse kan si noe om mulig overgangsalder hos de som bruker gestagen prevensjon, men ikke hos de som står på p-pille.
Har du en hormonspiral, kan det vært lurt å beholde den, selv om du sannsynligvis er kommet i overgangsalder. Spiralen kan ha en funksjon i forbindelse med østrogenbehandling av klimakterielle plager.
Litteratur