Gynekolog svarer:

Ømme bryster, hva er årsaken?

Menstruasjon, graviditet og bivirkning av medisin er vanlige årsaker. Men kan også være tegn på noen tilstander, forteller gynekolog.

ØMME BRYSTER: I menssyklusen din er det ganske vanlig å få litt vondt i brystene i dagene før mensen starter. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB

ØMME BRYSTER: I menssyklusen din er det ganske vanlig å få litt vondt i brystene i dagene før mensen starter. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I puberteten utvikles brystene fordi hormonene østrogen og til dels også av progesteron stimulerer til vekst. Det dannes kjertelvev som ved senere graviditet skal produsere melk, og det dannes melkeganger som skal føre melken ut til brystvorten for amming.

Kjertelvevet og melkegangene er omgitt av fettvev som avgjør brystets utseende. Brystene kan endre seg gjennom menstruasjonssyklus og gjennom livets ulike faser.

De fleste vil oppleve ømhet

De fleste kvinner vil på et tidspunkt i livet merke ømhet i et eller begge bryster, og det kan ha mange ulike årsaker. I fagspråket omtales ømheten som mastalgi eller mastodyni.

Pubertet

Et av de første tegn på at puberteten har startet er at eggstokkene produserer østrogen som medfører at brystene begynner å vokse. Rask vekst av brystene kan føre til ømhet, men det er sjelden plagsomt. Noen merker spesielt ømhet og tyngdefølelse ved sport. En støttende BH kan anbefales, og lav dose av ibuprofen (for eksempel Ibux) kan forsøkes.

Sykliske smerter, PMS

Har du ømme bryster før mensen?

De fleste jenter og kvinner merker på brystene at menstruasjonen nærmer seg. Brystene blir hovne og ømme, og hos noen så ømme at det ikke tåles trykk, for eksempel når det gis en god klem. Forklaringen er at hormonene som dannes etter eggløsning og frem til menstruasjon, progesteron og østrogen, stimulerer kjertlene i brystet. Ømme bryster før menstruasjon hører med til begrepet PMS, premenstruelt syndrom. P-piller som inneholder drospirenon kan hjelpe mot denne plage.

Hormonell prevensjon

All form for hormonell prevensjon, p-piller, minipiller, p-stav og hormonspiral kan som bivirkning medføre ømhet i brystene. Hvis det blir for plagsomt, kan du bytte prevensjon til et svakere preparat, eventuelt til en p-pille med annen sammensetting av hormoner, spesielt endring av gestagen-komponenten.

Graviditet

Ømme bryster er et av de første tegn på graviditet som kommer omtrent på den tid hvor menstruasjon var ventet. Som det var tilfelle i syklus, er det også her at hormonene som er årsaken. Under graviditet øker hormonproduksjonen, først i eggstokkene og senere i morkaken. Brystet forberedes til amming. Her er det spesielt viktig å ha en støttende BH som gjerne må være en størrelse større enn du brukte før du ble gravid.

Barsel

Før ammingen kommer i gang, er brystene som regel hovne og ømme. Det kan være spesielt uttalt i noen dager etter fødselen. Det betegnes som «brystspreng». Brystene er ikke bare fulle av melk, men også hovne på grunn av lymfevæske, ødem. Det kan være lett feber. Symptomet gir seg når ammingen kommer i gang.

Brystbetennelse

Brystbetennelse, ‘mastitt’, gir en lokalisert svært øm hevelse i brystet. Det er gjerne feber, og puss kan presses ut av brystvorten. Dette kan forekomme etter fødsel, men kan også forekomme hos andre kvinner. Det krever legeundersøkelse, antibiotikum og eventuelt kirurgisk behandling.

Fibrocyster i brystene

Ømhet kan skyldes cystedannelse i brystene. Cyster er væskefylte hulrom. De kan kjennes som ømme kuler i brystene, og de kan diagnostiseres med ultralyd eller mammografi. Det er godartede forandringer. Behandling er aspirasjon (utsuging av væske), kirurgisk fjerning av cyste eller behandling med legemidler som NSAID (for eksemplel Ibux eller Naproxen) eller hormoner som reduserer østrogennivået, for eksempel danazol.

Ømme bryster etter overgangsalderen

Syklisk ømhet forsvinner etter overgangsalderen, men kan komme tilbake ved hormonbehandling. Hormondoseringen kan reduseres eller kvinnen kan bytte til annet preparat.

Hvis ømhet oppstår uten hormonbehandling, så må man utelukke hormonproduksjon fra eggstokksvulst som er en sjelden svulsttype.

Brystkreft og ømhet

Ømhet i brystene er ikke vanlig tegn på brystkreft, men likevel er det viktig å undersøke brystene grundig. Ultralyd eller mammografi kan bli aktuelt, ikke minst for å berolige kvinnen.

Når skal man søke lege?

Ved forandringer som forekommer syklisk er det ikke nødvendig å søke lege, med mindre plagene er så store at behandling anses som nødvendig. Hvis det i tillegg til ømhet ses eller kjennes forandringer i brystet, bør fastlegen konsulteres. En eventuell videre henvisning går til brystkirurg. I Norge er det kirurger som er spesialister på forandringer i bryst, ikke gynekologer som det er tilfelle i mange andre land.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer