Muskelknuter i livmoren, myomer

Muskelknuter i livmoren er godartede forandringer som er meget vanlige, spesielt hos kvinner som nærmer seg overgangsalderen.

MYOMER I LIVMOREN: Svært vanlig tilstand, som sjelden krever behandling. Men det finnes unntak. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
MYOMER I LIVMOREN: Svært vanlig tilstand, som sjelden krever behandling. Men det finnes unntak. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Muskelknuter er den vanligste betegnelsen, men tilstanden kan også omtales som myomer, fibromer, fibromyomer eller fibroleiomyomer. På engelsk er vanligste betegnelse fibroids. Muskelknuter kan oppstå i all muskulatur i kroppen, men de fleste forbinder nok muskelknuter med knuter som oppstår i livmoren.

Hva skjer i kroppen?

Muskelknuter utvikler seg fra livmormuskelen så det i stedet for de vanlige glatte muskelfibre dannes knuter av muskelvev og bindevev. Muskelknuter kan være fra mikroskopisk små til å være store svulster som kan veie flere kilo. Det er ofte flere muskelknuter til stede samtidig. Lokalisasjonen kan være både på utsiden og på innsiden av livmoren, noen har en stilk, andre sitter fast i veggen,

Årsak

Man vet ikke sikkert hva som er årsaken til denne forandringen, men det er klar risiko-øking med alderen og spesielt hos de som ikke har vært gravide. Hormoner spiller en rolle med øket risiko for kvinner med tidlig pubertet og/eller sen overgangsalder. Det virker ikke som om P-piller gir økt risiko. Overvekt øker risiko, mens idrettsutøvere og kvinner som røyker har mindre risiko.

HER ER LIVMOREN: Livmoren har størrelse som en pære. Det er i den tykke muskelveggen mange av myomene har sitt utspring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.
HER ER LIVMOREN: Livmoren har størrelse som en pære. Det er i den tykke muskelveggen mange av myomene har sitt utspring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen. Vis mer

Utbredelse

I den vestlige verden er det påvist muskelknuter hos cirka 40 % av kvinner på cirka 35 år, og ved 50 år er forekomsten cirka 70 %.

Arvelighet

Det er en klar økt forekomst av muskelknuter hos kvinner med afrikansk etnisitet. I den amerikanske befolkning er forekomsten cirka tre ganger økt hos de afroamerikanske i forhold til øvrige kvinner i befolkningen. Det er mer enn dobbel risiko hos førstegradslektninger, søster og datter, av kvinner med myom.

MYOMER: Myomer kan være plassert på ulike stder i livmoren, og ha forskjellig utseende. Her er eksempel på tre typer myomer. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
MYOMER: Myomer kan være plassert på ulike stder i livmoren, og ha forskjellig utseende. Her er eksempel på tre typer myomer. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

De fleste har ingen symptomer. Symptomer avhenger av myomets størrelse og beliggenhet. Myomer av en viss størrelse kan medføre nedtrykksfølelse i underlivet, kan påvirke vannlatningstrangen så den blir hyppig, og iblant kan myomet hindre normal vannlatning. Menstruasjonene kan påvirkes med økt blødningsmengde, og kan eventuelt bli smertefulle.

Myomer med stilk kan vris - det kalles torkvering, noe som fremkaller akutt smerte. Myomer som vokser på innsiden av livmoren kan «fødes» ut gjennom livmorhalsen, det kan også være smertefullt. Myomer kan medføre infertilitet. Store myomer kan være en fødselshindring hvor man velger keisersnitt.

Kan det være noe annet?

En stor cyste på en eggstokk kan mistolkes som et myom, men myomet vil ofte være hardere i konsistensen. Med dagens utstrakte bruk av graviditetstester, vil en gravid livmor neppe feiltolkes som et stort myom.

Det finnes en ondartet form for muskelknute, uterus sarkom, som er meget sjelden, og det er vanskelig å skjelne mellom myom og sarkom før det er utført operasjon.

Når bør man oppsøke lege?

Kvinnen bør søke lege ved trykksymptomer, blødningsforstyrrelser og ved menstruasjonssmerter som oppstår senere i livet, eller hvis hun kjenner en klump i nedre del av magen, og ved barnløshet.

LES OGSÅ: Akutt underlivssmerte - hva kan det skyldes?

Diagnostisering

Diagnosen kan ofte stilles ved en vanlig gynekologisk undersøkelse hos fastlegen. Ved ultralydundersøkelse kan gynekologen fastslå størrelse og lokalisasjon av muskelknutene. Ved mistanke om muskelknuter som buler inn i livmorhulen, kan det utføres saltvannsinfusjon via et tynt kateter inn i livmorhulen så muskelknutene bedre kan lokaliseres ved ultralyd. Livmorhulen kan også inspiseres ved hysteroskopi, kikkertundersøkelse. MR-undersøkelse gir et tydelig bilde av myomer, mens CT er en uegnet metode ved myomer.

Behandling

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å behandle myomer som ikke gir symptomer. Det er flere muligheter for å behandle muskelknuter.

  • Rikelige blødninger kan reduseres med Cyklokaprontabletter, og menstruasjonssmerter kan behandles med NSAIDs (f.eks. Ibux, Voltaren, Naproxen).
  • Legemidlet Ulipristalacetat (Esmya®) kan redusere størrelsen på muskelknuter og kan stoppe blødningene. Det brukes hovedsakelig før en operasjon. Hvis operasjon ikke er ønsket, kan legemidlet brukes over lengre tid, men det krever regelmessig kontroll av leverfunksjonen som kan påvirkes uheldig.
  • Nyeste legemiddelbehandling for rikelige menstruasjonsblødninger som skyldes muskelknuter er GnRH-antagonisten Ryeqo®. Det er en hormonbehandling som stopper kvinnens egen hormonproduksjon så hun kommer i en forbigående, kunstig, overgangsalder. For å hindre bivirkninger av behandlingen, er tilsatt hormoner som gis for plager i overgangsalderen. Denne behandlingen vil ikke redusere størrelse på muskelknutene.
  • Ved noen typer av muskelknuter kan det utføres embolisering hvor man stopper blodtilførsel til muskelknuten ved å innføre et kateter fra lysken opp til livmoren og innsprøyte partikler som stopper blodforsyningen. 80-95 % får normale eller små blødninger og 60-80% blir bra av trykksymptomer.
  • Muskelknuter som buler inn i livmorhulen kan fjernes i lokalbedøvelse via livmorhalsen i, inngrepet betegnes TCMR, transcervikal myomreseksjon.
  • Ved myomektomi fjernes muskelknuten med bevaring av livmoren. Inngrepet utføres kun hvis det foreligger barneønske. Det er stor risiko for at myomet vokser ut igjen, og inngrepet medfører ofte dannelse av sammenvoksinger.
  • Hysterektomi med fjerning av livmoren, med eller uten livmorhals, uføres hvis annen behandling ikke har gitt ønsker resultat. Vanligvis vil eggstokkene bli bevart så kvinnen ikke kommer i overgangsalder, men menstruasjonene blir borte.

Prognose

Muskelknuter vil kunne vokse frem til overgangsalderen (menopausen), men deretter blir de mindre, i all fall hvis det ikke gis hormonbehandling som kan få knutene til å vokse. Godartede muskelknuter blir ikke ondartede. Det finnes imidlertid en ondartet type av muskelknute, sarkom, men det er meget vanskelig å stille denne diagnosen før livmoren er fjernet. Mistanke kan oppstå hvis muskelknuter vokser etter overgangsalder og er smertefulle.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer