Muskelknuter i livmoren, myomer

Muskelknuter i livmoren er godartede forandringer som er meget vanlige, spesielt hos kvinner som nærmer seg overgangsalderen.

MYOMER I LIVMOREN: Svært vanlig tilstand, som sjelden krever behandling. Men det finnes unntak. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
MYOMER I LIVMOREN: Svært vanlig tilstand, som sjelden krever behandling. Men det finnes unntak. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelknuter er den vanligste betegnelsen, men tilstanden kan også omtales som myomer, fibromer, fibromyomer eller fibroleiomyomer. På engelsk er vanligste betegnelse fibroids. Muskelknuter kan oppstå i all muskulatur i kroppen, men de fleste forbinder nok muskelknuter med knuter som oppstår i livmoren.

Hva skjer i kroppen?

Muskelknuter utvikler seg fra livmormuskelen så det i stedet for de vanlige glatte muskelfibre dannes knuter av muskelvev og bindevev. Muskelknuter kan være fra mikroskopisk små til å være store svulster som kan veie flere kilo. Det er ofte flere muskelknuter til stede samtidig. Lokalisasjonen kan være både på utsiden og på innsiden av livmoren, noen har en stilk, andre sitter fast i veggen,

Årsak

Man vet ikke sikkert hva som er årsaken til denne forandringen, men det er klar risiko-øking med alderen og spesielt hos de som ikke har vært gravide. Hormoner spiller en rolle med øket risiko for kvinner med tidlig pubertet og/eller sen overgangsalder. P-piller synes ikke å medføre øket risiko. Overvekt øker risiko, mens idrettsutøvere og kvinner som røker har mindre risiko.

HER ER LIVMOREN: Livmoren har størrelse som en pære. Det er i den tykke muskelveggen mange av myomene har sitt utspring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.
HER ER LIVMOREN: Livmoren har størrelse som en pære. Det er i den tykke muskelveggen mange av myomene har sitt utspring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen. Vis mer

Utbredelse

I den vestlige verden er det påvist muskelknuter hos ca. 40% av kvinner på ca. 35 år, og ved 50 år er forekomsten ca. 70%.

Arvelighet

Det er en klar øket forekomst av muskelknuter hos kvinner med afrikansk etnisitet. I den amerikanske befolkning er forekomsten cirka tre ganger øket hos de afroamerikanske i forhold til den øvrige kvinnelige befolkningen. Det er mer enn dobbel risiko hos førstegradslektninger (søster og datter) av kvinner med myom.

MYOMER: Myomer kan være plassert på ulike stder i livmoren, og ha forskjellig utseende. Her er eksempel på tre typer myomer. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
MYOMER: Myomer kan være plassert på ulike stder i livmoren, og ha forskjellig utseende. Her er eksempel på tre typer myomer. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

De fleste har ingen symptomer. Symptomer avhenger av myomets størrelse og beliggenhet. Myomer av en viss størrelse kan medføre nedtrykksfølelse i underlivet, kan påvirke vannlatningstrangen så den blir hyppig, og iblant kan myomet hindre normal vannlatning. Menstruasjonene kan påvirkes så blødningsmengden økes, og eventuelt kan bli smertefulle. Myomer med stilk kan vris (torkveres), noe som fremkaller akutt smerte. Myomer som vokser på innsiden av livmoren kan «fødes» ut gjennom livmorhalsen, det kan også være smertefullt. Myomer kan medføre infertilitet. Store myomer kan være en fødselshindring.

Kan det være noe annet?

En stor cyste på en eggstokk kan mistolkes som et myom, men myomet vil ofte være hardere i konsistensen. Med dagens utstrakte bruk av graviditetstester, vil en gravid livmor neppe feiltolkes som et stort myom. Den ondartede form for muskelknute, uterus sarkom, er meget sjelden, og det er vanskelig å skjelne mellom myom og sarkom før det er utført operasjon.

Når bør man oppsøke lege?

Kvinnen bør søke lege ved trykksymptomer, blødningsforstyrrelser og ved menstruasjonssmerter som oppstår senere i livet, eller hvis hun kjenner en klump i nedre del av magen, og ved barnløshet.

LES OGSÅ: Akutt underlivssmerte - hva kan det skyldes?

image: Innbilt svangerskap - pseudocyesis

Innbilt svangerskap - pseudocyesis

Diagnostisering

Diagnosen kan ofte stilles ved en vanlig gynekologisk undersøkelse hos fastlegen. Ved ultralydundersøkelse kan gynekologen fastslå størrelse og lokalisasjon av muskelknutene. Ved mistanke om muskelknuter som buler inn i livmorhulen, kan det utføres saltvannsinfusjon (SIS) via et tynt kateter inn i livmorhulen så muskelknutene bedre kan lokaliseres ved ultralyd. Livmorhulen kan også inspiseres ved hysteroskopi, kikkertundersøkelse. MR-undersøkelse gir et tydelig bilde av myomer, mens CT er en uegnet metode ved myomer.

Behandling

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å behandle myomer som ikke gir symptomer. Det er flere muligheter for å behandle muskelknuter.

  • Rikelige blødninger kan reduseres med Cyklokaprontabletter, og menstruasjonssmerter kan behandles med NSAIDs (f.eks. Ibux, Voltaren, Naproxen).
  • Legemidlet Ulipristalacetat (Esmya®) kan redusere størrelsen på muskelknuter og kan stoppe blødningene. Det brukes hovedsakelig før en operasjon. Hvis operasjon ikke er ønsket, kan legemidlet brukes over lengre tid (flere år ?), men det krever regelmessig kontroll av leverfunksjonen som kan påvirkes uheldig.
  • Ved noen typer av muskelknuter kan det utføres embolisering hvor man stopper blodtilførsel til muskelknuten ved å innføre et kateter fra lysken opp til livmoren og innsprøyte partikler som stopper blodforsyningen. 80-95 % får normale eller små blødninger og 60-80% blir bra av trykksymptomer.
  • Muskelknuter som buler inn i livmorhulen kan fjernes i lokalbedøvelse via livmorhalsen i, inngrepet betegnes TCMR, transcervikal myomreseksjon.
  • Ved myomektomi fjernes muskelknuten med bevaring av livmoren. Inngrepet utføres kun hvis det foreligger barneønske. Det er stor risiko for at myomet vokser ut igjen, og inngrepet medfører ofte dannelse av sammenvoksninger.
  • Hysterektomi med fjerning av livmoren (med eller uten livmorhals) uføres hvis annen behandling ikke har gitt ønsker resultat. Vanligvis vil eggstokkene bli bevart så kvinnen ikke kommer i overgangsalder, men menstruasjonene blir borte.

Prognose

Muskelknuter vil kunne vokse frem til overgangsalderen (menopausen), men deretter blir de mindre, i all fall hvis det ikke gis hormonbehandling som kan få knutene til å vokse. Godartede muskelknuter blir ikke ondartede. Det finnes imidlertid en ondartet type av muskelknute, sarkom, men det er meget vanskelig å stille denne diagnosen før livmoren er fjernet. Mistanke kan oppstå hvis muskelknuter vokser etter overgangsalder og er smertefulle.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: