Mellomblødninger

Blødning eller spotting mellom normale menstruasjoner kalles mellomblødning eller gjennombruddsblødning.

SPOTTING: Blødning mellom normale menstruasjoner kan ha flere ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPOTTING: Blødning mellom normale menstruasjoner kan ha flere ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er mellomblødninger?

Mellomblødninger betegner vaginalblødninger som oppstår mellom normale menstruasjoner, altså blødning i tillegg til vanlige sykliske blødninger. Det kan dreie seg om svake blødninger (spotting) eller om kraftigere blødninger.

Andre betegnelser på intermenstruelle blødninger er kontaktblødninger, postcoitale blødninger, premenstruell blødning og gjennombruddsblødning.

Årsaker

Det kan være flere årsaker til mellomblødninger.

1. Ektopi på livmorhalsen

Ektopi på livmorhalsen er en tilstand hvor slimhinnen fra innsiden av livmorhalsen har vokst ut på overflaten som vender mot skjeden. Denne slimhinnen har rikelig med blodkar som lett brister ved berøring, for eksempel når det tas celleprøve (kontaktblødning) eller i forbindelse med samleie (postcoital blødning). Ektopi er vanlige hos kvinner i fertil alder, og spesielt hos dem som bruker p-piller med østrogen. Også i graviditet er det vanlig med ektopi som kan forklare uventet blødning.

image: Uregelmessig mensturasjon

Uregelmessig mensturasjon

Ektopi på livmorhalsen kan behandles med elektrokoagulasjon (diatermi) eller med overflatisk laser (vaporisering). Det har neppe hensikt å bytte ut eventuell p-pille med et annet merke.

2. Polypper i livmorhals og livmorhule

Slike polypper er i de aller fleste tilfeller er godartede. Polypper forekommer hos 5-10%.

Polypper i livmorhals og livmorhule kan fjernes direkte eller ved hysteroskopi som er et kikkertinstrument som brukes i livmoren.

3. Infeksjoner på livmorhalsen

Infeksjoner på livmorhalsen, som for eksempel klamydia kan være årsak. Klamydia behandles med antibiotika.

4. Tidligere operasjon

Tidligere operasjon på livmorhalsen, spesielt konisering for forstadier til livmorhalskreft.

Forandringer etter tidligere operasjon på livmorhalsen, spesielt konisering for forstadier til livmorhalskreft, kan behandles som ved ektopi.

5. Eggløsningsblødning

Noen kvinner opplever å ha en liten blødning, og kanskje i tillegg forbigående smerter ved eggløsning. Blødningen forklares ved hormonpåvirkning av østrogen som er på topp ved eggløsning, altså cirka 14 dager før neste menstruasjon. Eggløsningsblødning er ikke aktuelt å behandle.

LES OGSÅ: Symptomer på eggløsning

6. Premenstruell blødning

Premenstruell blødning viser seg som småblødning, spotting, i dagene før den ventede menstruasjon. Det ses ofte ved spiralbruk, spesielt kobberspiral. Det diskuteres om slik premenstruell blødning kan være tegn på sviktende dannelse av hormonet progesteron, «lutealfasesvikt».

Det er ikke vist sikker effekt verken av behandling med gestagen (kunstig progesteron) eller med naturlig progesteron

image: PMS: Premenstruelt syndrom

PMS: Premenstruelt syndrom

7. Hormonbehandling

Hormonbehandling som prevensjon eller behandling for klimakterieplager kan gi mellomblødninger som man vanligvis vil betegne som gjennombruddsblødninger.

Gjennombruddsblødning ved hormonbruk er vanskelig å behandle, men kan være forbigående. Det kan føre til at behandlingen avbrytes.

8. Kreft på livmorhalsen

Livmorhalskreft kan medføre blodig utflod, kontaktblødning eller kraftig blødning.

Kreft på livmorhalsen – avhengig av utbredelse – behandles med kirurgi, strålebehandling og/eller cellegift.

Kan det være noe annet?

Blødning kan også skyldes hemoroider eller blod i urin.

Når bør man oppsøke lege?

I prinsipp bør all unormal vaginalblødning utredes. Første kontakt er fastlegen som etter å ha utført en gynekologisk undersøkelse, eventuelt med celleprøve og infeksjonsprøve, vil avgjøre om pasienten skal videre henvises til gynekolog.

image: Tidlige tegn på graviditet

Tidlige tegn på graviditet

Diagnose

Legen vil spørre om sykehistorien, om hvor lenge kvinnen har hatt symptomer, om hun bruker prevensjon og når de unormale blødninger oppstår i syklus. En menstruasjonskalender med angivelse av blødning og eventuelt spotting «flekkblødning» utfylt gjennom et par sykluser vil være til god hjelp for å komme frem til diagnosen.

Legen foretar en gynekologisk undersøkelse med inspeksjon av livmorhalsen og palpasjon (undersøkelse med hendene) av livmor og eggstokker, det tas prøver fra livmorhalsen. Gynekologen kan ved bruk av kolposkop, som er en slags kikkert, inspisere livmorhalsen og eventuelt ta vevsprøve (biopsi). Ultralyd, eventuelt supplert med saltvannsinfusjon, kan avsløre polypper i livmorhulen.

Prognose

I nesten alle tilfeller er mellomblødning tegn på forhold som er godartede.

Spørsmål og svar

Gynekolog og lege har svart på mange spørsmål om mellomblødninger:

Kilder:

Obstetrikk og Gynekologi, 2. utgave, 2010, Gyldendal Akademiske, Oslo
Veileder i Gynekologi 2015. Den norske legeforening.