Kul i vagina – hva er årsaken?

Hvis man oppdager en kul i skjeden, er det ofte tegn på normale ting, men noen ganger også tegn på sykdom som bør behandles, forteller gynekologen.

KJENT EN KUL I SKJEDEN? Ufarlig og normalt, eller bør det undersøkes av lege? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
KJENT EN KUL I SKJEDEN? Ufarlig og normalt, eller bør det undersøkes av lege? Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er lurt å bli kjent med underlivet. Skjeden, også kalt vagina, kan kvinnen selv undersøke. Det kan iblant være vanskelig ut fra bøker og illustrasjoner å vite hva som er normalt og hva som er unormalt.

Anatomi – slik er vagina

Skjeden er et rør som forbinder livmor og vulva. Vulva er det samme som de ytre kjønnsorganene. Skjeden har en lengde på 7–10 centimeter og en diameter på 2–3 centimeter. Skjedeveggen består av slimhinne, muskelvev og bindevev. Skjedeveggen er meget tøyelig og kan lett utvides for å gi plass for et barnehode med diameter på cirka 10 centimeter.

Skjedens fremre vegg er i kontakt med urinrør og nederste del av blæren. Skjedens bakre vegg er en tynn vegg inn mot rektum.

Hvis du kjenner med en finger i skjeden, vil du merke at skjedeveggen er fuktig, og veggen er ruglete. Normalt er det litt sekret i skjeden som lukter surt på grunn av «snille» melkesyrebakterier som beskytter mot invasjon av «slemme» bakterier som for eksempel colibakterier.

Normale kuler i skjeden

Helt inne i bunnen av skjeden vil du kjenne en fast kul som har et lite søkk i midten. Det er livmorhalsen (livmortappen) med mormunnen. Hvis du har en spiral, vil du kunne kjenne trådene i mormunnsåpningen.

Overflaten på mormunnen er vanligvis helt glatt, men noen vil kjenne små glatte kuler på livmortappen, størrelse opp til 5 millimeter. Det er normale kjertler på livmorhalsen.

Bakveggen i skjeden er så tynn at man kan kjenne avføringsklumper som har samlet seg før de tømmes ut. Disse klumpene er vanligvis myke og kan klemmes sammen, men ved forstoppelse kan de bli harde som stein. Avføringsklumper forsvinner etter dobesøk.

Aldersforandringer i skjeden

Etter overgangsalderen med bortfall av østrogenproduksjon, blir slimhinnen glattere og har ikke samme fuktighet. Muskulatur og bindevev blir slappere. Det kan medføre at blæren kan synke nedover og kan kjennes som en kule i fremre del av skjeden (cystocele). Livmorhalsen kan synke ned i skjeden, og noen ganger kan komme helt ut av skjedeåpningen, det betegnes prolaps. Bakveggen i skjeden kan bule inn i skjeden som en kul (rektocele). Dette er normale aldersforandringer, men blir det plagsomt er det mulig å bedre forholdene med lokal hormonbehandling eller operasjon.

LES MER: Underlivsprolaps

Unormale kuler i skjeden

Noen kvinne kan ha en medfødt cyste i skjeden, Gartners gang cyste, som kjennes i skjedeveggen. Den gir ikke symptom og krever ikke behandling.

Senere i livet kan det oppstå en kul under urinrøret, et divertikkel. Det er en utposning som kan bli betent og ømt ved samleie eller sykling.

Ved skjedeinngangen sitter på begge side en kjertel, Bartholinkjertel, som produserer slim, «glidemiddel», som smører skjedeinngangen. De kan bli hovne, da kalles dette en Bartholincyste. De kan også bli betente, Bartholinitt, og det kan behandles ved et enkelt kirurgisk inngrep i lokalbedøvelse hos gynekolog.

LES MER: Betennelse i de bartholinske kjertler

Konklusjon

Som beskrevet kan det være forandringer i skjeden som kan kjennes som kuler og som kan skape bekymring, men det vil nesten alltid være helt godartede forandringer. Likevel kan det være lurt å ta det opp med fastlegen og få forklart hva det er som du er bekymret for. Det vil berolige deg. Noen kuler kan behandles ved kirurgi, og det vil kunne avklares ved henvisning til gynekolog.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer