Kraftig mensblødning registrert som bivirkning av koronavaksine

Europeiske legemiddelmyndigheter understreker likevel at de fleste tilfellene er lite alvorlige og forbigående.

KORONAVAKSINE KAN GI BLØDNINGSFORSTRRELSE: Men vi vet ikke hvor vanlig det er. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
KORONAVAKSINE KAN GI BLØDNINGSFORSTRRELSE: Men vi vet ikke hvor vanlig det er. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har bestemt at kraftige menstruasjonsblødninger etter koronavaksinering skal omtales som en bivirkning i produktinformasjonen til koronavaksinene:

Kraftige menstruasjonsblødninger blir oppført som en mulig bivirkning med ukjent frekvens. Ukjent frekvens vil si at man ennå ikke vet hvor vanlig denne bivirkningen er.

Kraftige blødninger har blitt rapportert både etter den første, andre og boosterdoser med vaksinene, ifølge EMA som også understreker at de fleste tilfellene av denne bivirkningen er lite alvorlige og forbigående.

5000 meldinger om blødningsforstyrrelser

Alle som opplever bivirkninger av vaksiner og legemidler kan selv melde inn dette hos Legemiddelverket. Helsepersonell kan også melde inn bivirkninger.

Legemiddelverket har fått mange meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinering, over 5000 av meldingene de har behandlet handlet om kraftige menstruasjonsblødninger.

Dette har medført at det ble gjort flere undersøkelser om denne bivirkningen i Norge. Dette viser at å melde inn en bivirkning nytter!

- Folkehelseinstituttet var raske med å inkludere spørsmål om menstruasjonsforstyrrelser i sine befolkningsundersøkelser og vi løftet problemstillingen til EMA, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket i en pressemelding.

Oppsøk lege ved langvarige menstruasjonsforstyrrelser

Kvinner som opplever vedvarende menstruasjonsforstyrrelser, bør oppsøke lege for undersøkelse og evt. henvisning til gynekolog for å utelukke andre årsaker til blødningsforstyrrelsene. Les flere råd på FHI.no.

Blødningsforstyrrelser er svært vanlig, men noe økning etter vaksine

Problemet med å påvise bivirkninger er alltid at man må være sikre på at det er vaksinene som har gitt symptomet, og at det ikke er en tilfeldig sammenheng. Og vi vet at blødningsforstyrrelser er svært vanlig hos kvinner.

Selv om befolkningsundersøkelsen ikke er ferdig, viser foreløpige resultater viser at det er en faktisk økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter at de ble vaksinert mot korona. Men hvor vanlig bivirkningen er gjenstår å se.

– Blødningsforstyrrelser er svært vanlig, og allerede før vaksinasjon meldte nesten fire av ti unge kvinner om slike forstyrrelser. Likevel ser vi i denne undersøkelsen at noen flere kvinner fikk forstyrrelser etter første eller andre dose av koronavaksinen, sa prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet, tidligere i år.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer