Kan man gå opp i vekt av hormonspiral?

Gynekolog Mette gir deg svaret.

HORMONSPIRAL: Mange bekymrer seg for om prevensjonsmiddelet kan gi vektøkning. Bilde: Beate Panosch / Shutterstock / NTB
HORMONSPIRAL: Mange bekymrer seg for om prevensjonsmiddelet kan gi vektøkning. Bilde: Beate Panosch / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hvordan virker en hormonspiral?

Hormonspiraler inneholder hormon av typen gestagen, levonorgestrel, som også finnes i p-piller, som for eksempel Microgynon® og Loette®.

Hormonspiralene virker i hovedsak på livmorslimhinna som blir tynnere og uegnet for graviditet. Hormonet kan også påvirke slimet i livmorhalsen så passasje av sædceller hemmes.

I noen grad er hormonspiraler i stand til å stoppe eggløsning, som vi ser ved bruk av p-piller.

Generelle effekter av hormonspiral

Hormonet er plassert inne i livmorhulen, men noe går over i blodet og kan føres rundt i kroppen, og teoretisk gi bivirkninger.

Den mengde hormon som går over til kroppen er mindre enn en tiendedel av det som tilføres med en p-pille som inneholder samme type gestagenhormon.

Det er tre styrker av hormonspiraler, og den sterkeste frigir cirka dobbel mengde av hormon. Med tiden vil hormonmengden som frigjøres fra hormonspiralen reduseres til under halvparten av utgangsmengden.

Vektøkning

I pasientinformasjon for hormonspiral beskrives vektøkning som en vanlig bivirkning, det vil si at det forekommer hos én til ti prosent av brukerne.

Hvis man leser vitenskapelige studier, så rapporteres også vektøkning hos de som bruker hormonspiral, men samme vektøkning ses ved bruken av kobberspiral, som ikke inneholder hormon.

Man kan altså ikke skylde på hormonspiralen ved vektøkning.

Hva gjør du hvis vekten øker under bruk av hormonspiral?

Hvis vekten går opp, så skal du ikke av den grunn fjerne hormonspiralen, men se på andre mulige årsaker til vektøkning.

Se på din kost og din aktivitet, akkurat som du ellers ville ha gjort. Det er dessverre en generell tendens til vektøkning i befolkningen. Ikke legg skylden på hormonspiralen!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer