Kan koronavaksiner gi menstruasjonsforstyrrelser?

Dette vet vi så langt, forteller gynekolog Mette.

UVENTET BLØDNING ETTER VAKSINE: Kan det ha noe med vaksinen å gjøre? Eller er det tilfeldig? Foto: Studio Romantic / Shutterstock / NTB
UVENTET BLØDNING ETTER VAKSINE: Kan det ha noe med vaksinen å gjøre? Eller er det tilfeldig? Foto: Studio Romantic / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Godt over 2 millioner norske kvinner er nå vaksinert mot covid-19. Samtidig har Legemiddelverket fått bivirkningsmelding om 1264 tilfeller av blødningsforstyrrelser, menstruasjonsforstyrrelser, hos de vaksinerte. Det har vært rapportert både fra yngre kvinner og fra kvinner etter overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser etter vaksinasjon har også vært observert i mange andre land. Folkehelseinstituttet har satt i gang undersøkelser for å studere om det det er sammenheng mellom vaksinasjon og blødningsforstyrrelser, eller om det er tilfeldig forekomst.

Menstruasjonsforstyrrelser er vanlig blant uvaksinerte kvinner

Uregelmessige blødninger er vanlig hos kvinner i fruktbar alder, spesielt i tenårene og i tiden omkring overgangsalderen. Blødning etter overgangsalderen er også ganske hyppig forekommende.

Spørsmålet er om uregelmessige blødninger er hyppigere etter covid-19 vaksinasjon enn ellers. Man kan forestille seg at kvinner som får en uventet blødning eller hvor blødningen blir forsinket vil kople det til nylig vaksinasjon og ikke til at de for eksempel er ved å nærme seg overgangsalderen.

Hva er vanligvis årsak til uventet blødninger?

En normal menstruasjonsblødning er avhengig av at hormonsystemet er i orden, og det vil igjen si at både hypofysen (hjernevedhenget) og eggstokkene produserer normale hormoner og kan samarbeide for å modne egg til eggløsning.

En normal menstruasjonsblødning er totalt på mindre enn 80 ml. Forandringer ved livmoren kan føre til større blodtap, for eksempel hvis blodets evne til å størkne (koagulere) er redusert.

Unormal menstruasjonsblødning kan altså forklares ved feil i hormonsystemet eller feil ved livmoren. Kvinner som opplever en unormal blødning tenker ofte på om det kan være tegn på kreft, men det er meget sjelden årsak hos kvinner før overgangsalderen.

Blødning etter overgangsalderen har hos 90% godartede årsaker.

Forsker på mulig sammenheng mellom vaksinasjon og menstruasjonsforstyrrelser

For å gi svar på spørsmålet om vaksine øker risiko for blødningsforstyrrelser, er det nødvendig å ha kjennskap til hvor vanlig det er i en normal befolkning, med eller uten vaksine. Det foreligger fire pågående norske studier som kan brukes til å studere forekomsten:

  • Den norske mor-, far- og barnundersøkelse
  • Den norske influensaundersøkelse
  • UngVoksen-kohorten
  • Seniorkohorten

Norge er et godt land for forskning fordi befolkningen har stor grad av tillit til helsevesenet, fordi man har gode registre og fordi alle har et personnummer. Flere utenlandske studier pågår også. Men store studier tar tid å gjennomføre, så vi må tålmodig vente på svar.

Hva bør du gjøre hvis du får en blødningsforstyrrelse i forbindelse med vaksinasjon?

Det er viktig at du ikke bare regner det som en forbigående bivirkning, men at du får en time for utredning hos fastlegen eller eventuelt hos gynekolog som raskt kan gi deg time.

Legen vil spørre etter detaljer om ditt vanlige blødningsmønster og om hvordan den unormale blødning har artet seg. Det vil som regel være nødvendig med en underlivsundersøkelse, eventuelt med celleprøve fra livmorhalsen og eventuelt med prøve av livmorslimhinnen, en Pipelle-prøve. Har legen ultralyd, vil det bli utført, og det kan bli tatt en blodprøve.

Utredningen foregår etter de vanlige prinsipper ved blødningsforstyrrelser.

Meld fra om bivirkninger

Det er viktig at legen eller du selv melder hendelsen som en bivirkning. Du kan selv melde bivirkninger ved å logge inn på helsenorge.no eller melde via melde.no.

Du kan også lese mer om Koronavaksiner og menstruasjonsforstyrrelser hos Legemiddelverket

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer