Gynekolog svarer:

Kan en kvinne som ikke har født barn bruke hormonspiral?

Det er ikke noe usikkerhet rundt dette spørsmålet lengre.

TRYGT: Javisst kan du bruke hormonspiral, selv om du ikke har født barn. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB
TRYGT: Javisst kan du bruke hormonspiral, selv om du ikke har født barn. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hormonspiralen hører til gruppen LARC, som er en forkortelse av Long Acting Reversible Contraception, som omfatter alle typer av spiraler og prevensjonsstaven. Fordelen ved denne typen av prevensjon er at det ikke kreves noe av kvinnen, ut over å huske å få den skiftet etter 3-6 år, avhengig av type spiral. Det vil gi stor sikkerhet mot uønsket graviditet og vil redusere risiko for provosert abort.

Ja, du kan bruke hormonspiral

I dag anbefales hormonspiral til unge kvinner, også de som ikke har vært gravide.

Men det er mange som ikke vet det, og grunnen til det er sannsynligvis fordi der var andre anbefalinger tidligere.

Plastspiraler har vært brukt i mer enn femti år. De første var ganske store og ikke egnet for unge kvinner. På 70-tallet fikk vi kobberspiraler som er mye mindre og derfor kan brukes av alle. Unge kvinner fikk anbefalt denne type prevensjon som var enkel å bruke med stor sikkerhet, og spiraler ble populære som alternativ til p-pille og kondom.

Så kom bieffekten med økning av underlivsinfeksjoner som kunne føre til senere sterilitet og kroniske underlivssmerter. Dette ble relatert til spiralbruk, men den egentlige årsak var sannsynligvis en «ny bakterie», klamydia. Inntil vi fikk klarhet i at de hyppig forekommende underlivsbetennelser ikke skyldtes spiral, men var forårsaket av klamydia, advarte man mot bruk av spiral til kvinner som ikke hadde født.

Senere viste det seg at denne advarselen var ubegrunnet; det var ikke spiralen som førte til infeksjoner, men en ikke-diagnostiserte klamydiainfeksjoner. Nå screenes det for klamydia, og underlivsbetennelse med risiko for sterilitet forekommer sjeldent.

Gjør dette før innsetting

Hvis du er ung og skal ha innsatt en spiral bør du være sikker på at du ikke har en uoppdaget klamydiainfeksjon. Har du hatt ny partner siden du sist ble sjekket, så bør du undersøke deg. En times tid før innsetting av spiral kan det lurt å ta Paracet (0,5-1 g) og Ibux (400 mg) som smerteforebygging.

Slik foregår innsettingen av spiral

Det er tre utgaver av hormonspiralen. De to svakeste er litt mindre i størrelse og inneholder litt mindre hormon enn den største. Hos kvinner som ikke har født er livmorhalsen som skal passeres ved innsetting gjerne litt trangere, men det byr sjelden på problem.

Ved vanskelig innsetting kan det forbehandles med stikkpille eller det kan foretas en lett oppblokking i lokalbedøvelse. I sjeldne tilfeller; hvor pasienten er svært engstelig eller ikke er i stand til å samarbeide kan innsetting utføres i full narkose.

Etter innsetting

Det er viktig at du får informasjon om når spiralen skal skiftes og hvordan du skal forholde deg ved eventuelle bivirkninger. En skriftlig informasjon kan være en fordel for å huske informasjonen du har fått.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer