Infeksjon i livmorhalsen og livmorhulen

Unormal utflod kan være tegn på infeksjon.

LIVMORHALS OG LIVMOR: Livmorhalsen ligger mellom skjeden og livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIVMORHALS OG LIVMOR: Livmorhalsen ligger mellom skjeden og livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den nederste delen av livmoren kalles livmorhalsen, og åpningen til skjeden kalles mormunnen (ostium uteri), som er munningen til forbindelseskanalen opp til livmorhulen.

LES OGSÅ: Kvinnelige kjønnsorganers anatomi

Hva er infeksjon i livmorhalsen?

Medisinsk betegnelse: cervisitt

Infeksjoner i livmorhalsen kan skyldes klamydia, herpes, gonore og papillomavirus (HPV). Infeksjonen trenger ikke føre til spesielle symptomer. Ved langvarig betennelse er ikke årsaken nødvendigvis en infeksjon med bakterier eller virus. Ofte finner en da ingen årsak.

Symptomer på infeksjon i livmorhalsen

Utflod. Noen kjenner ubehag eller smerte ved samleie eller vannlating. Ved gynekologisk undersøkelse kan legen finne puss, rødhet, hevelse eller blødning på den nederste delen av livmorhalsen (ytre mormunn).

Behandling

Undersøkelse. Legen kan i forbindelse med gynekologisk undersøkelse ta bakterieprøver og sende disse til dyrkning ved et mikrobiologisk laboratorium. Celleprøve kan også være aktuelt.

Antibiotika. Hvis det påvises en bakterieinfeksjon som skal behandles, får du antibiotika. Hvis du har mye utflod, får du antibiotikabehandling med en gang. Viser dyrkningen at det valgte antibiotikum ikke er effektivt, får du beskjed, og resept på et nytt medikament.

Celleprøver. Infeksjon med visse typer HPV gir økt risiko for kreft i livmorhalsen. I slike tilfeller er det aktuelt med egen oppfølging med celleprøver, eventuelt HPV-testing og vevsprøve fra livmorhalsen.

Hva er infeksjon i livmorhulen

Medisinsk betegnelse: endometritt

Livmoren (uterus) har form og størrelse som en pære. Slimhinna inne i livmorhulen er spesielt rik på blodårer og kjertler, og er laget for å kunne gi ernæring og beskyttelse til et foster. Det er denne slimhinna som avstøtes ved hver menstruasjon.

Infeksjon i livmorhulen forekommer etter fødsel eller medisinske inngrep slik som spiralinnsettelse, utskrapning av livmorslimhinne eller provosert abort.

Infeksjonen kan spre seg til egglederne og bekkenet for øvrig. Bekkeninfeksjon kan føre til vansker med å bli gravid seinere.

Symptomer på infeksjon i livmorhulen

Utflod med puss (verk), som ofte lukter vondt. Uregelmessige blødninger. Smerter i underlivet. Feber og noen ganger frysninger. Ved gynekologisk undersøkelse gjør det vondt når legen beveger på livmoren.

Behandling

Eventuell spiral fjernes. Hvis det sitter igjen abortrester eller rester av morkake (etter fødsel) i livmoren, må du på sykehus til utskrapning. Infeksjonen behandles med antibiotika, som ved bekkeninfeksjon.

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet 25.06.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, legeKilder:-Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim B-I. Obstetrikk og gynekologi. Gyldendal Akademisk, 2004
Revisjon 06.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer