Infeksjon i livmorhalsen og livmorhulen

Unormal utflod kan være tegn på infeksjon.

LIVMORHALS OG LIVMOR: Livmorhalsen ligger mellom skjeden og livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIVMORHALS OG LIVMOR: Livmorhalsen ligger mellom skjeden og livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Den nederste delen av livmoren kalles livmorhalsen, og åpningen til skjeden kalles mormunnen (ostium uteri), som er munningen til forbindelseskanalen opp til livmorhulen.

LES OGSÅ: Kvinnelige kjønnsorganers anatomi

Hva er infeksjon i livmorhalsen?

Medisinsk betegnelse: cervisitt

Infeksjoner i livmorhalsen kan skyldes klamydia, herpes, gonore og papillomavirus (HPV). Infeksjonen trenger ikke føre til spesielle symptomer. Ved langvarig betennelse er ikke årsaken nødvendigvis en infeksjon med bakterier eller virus. Ofte finner en da ingen årsak.

Symptomer på infeksjon i livmorhalsen

Utflod. Noen kjenner ubehag eller smerte ved samleie eller vannlating. Ved gynekologisk undersøkelse kan legen finne puss, rødhet, hevelse eller blødning på den nederste delen av livmorhalsen (ytre mormunn).

LES OGSÅ:
image: Akutt underlivssmerte - hva kan det skyldes?

Akutt underlivssmerte - hva kan det skyldes?

Behandling

Undersøkelse. Legen kan i forbindelse med gynekologisk undersøkelse ta bakterieprøver og sende disse til dyrkning ved et mikrobiologisk laboratorium. Celleprøve kan også være aktuelt.

Antibiotika. Hvis det påvises en bakterieinfeksjon som skal behandles, får du antibiotika. Hvis du har mye utflod, får du antibiotikabehandling med en gang. Viser dyrkningen at det valgte antibiotikum ikke er effektivt, får du beskjed, og resept på et nytt medikament.

Celleprøver. Infeksjon med visse typer HPV gir økt risiko for kreft i livmorhalsen. I slike tilfeller er det aktuelt med egen oppfølging med celleprøver, eventuelt HPV-testing og vevsprøve fra livmorhalsen.

LES OGSÅ:
image: Utflod fra skjeden - ulike årsaker

Utflod fra skjeden - ulike årsaker

Hva er infeksjon i livmorhulen

Medisinsk betegnelse: endometritt

Livmoren (uterus) har form og størrelse som en pære. Slimhinna inne i livmorhulen er spesielt rik på blodårer og kjertler, og er laget for å kunne gi ernæring og beskyttelse til et foster. Det er denne slimhinna som avstøtes ved hver menstruasjon.

Infeksjon i livmorhulen forekommer etter fødsel eller medisinske inngrep slik som spiralinnsettelse, utskrapning av livmorslimhinne eller provosert abort.

Infeksjonen kan spre seg til egglederne og bekkenet for øvrig. Bekkeninfeksjon kan føre til vansker med å bli gravid seinere.

Symptomer på infeksjon i livmorhulen

Utflod med puss (verk), som ofte lukter vondt. Uregelmessige blødninger. Smerter i underlivet. Feber og noen ganger frysninger. Ved gynekologisk undersøkelse gjør det vondt når legen beveger på livmoren.

Behandling

Eventuell spiral fjernes. Hvis det sitter igjen abortrester eller rester av morkake (etter fødsel) i livmoren, må du på sykehus til utskrapning. Infeksjonen behandles med antibiotika, som ved bekkeninfeksjon.

Kilder:

Denne saken ble opprinnelig skrevet 25.06.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, legeKilder:-Bergsjø P, Maltau JM, Molne K, Nesheim B-I. Obstetrikk og gynekologi. Gyldendal Akademisk, 2004
Revisjon 06.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier.