Hvorfor får man brun utflod? Og er det farlig?

Gynekolog Mette kan berolige. Det er bare en gruppe kvinner som bør oppsøke lege.

STORT SETT NORMALT: Brun utflod kan ha flere normale årsaker. Sannsynligvis lite grunn for å bli redd. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: gpointstudio / Shutterstock / NTB
STORT SETT NORMALT: Brun utflod kan ha flere normale årsaker. Sannsynligvis lite grunn for å bli redd. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: gpointstudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal utflod hos kvinner

De fleste kvinner merker litt utflod fra skjeden som kan ses i trusen som en liten flekk. Mengden kan variere fra kvinne til kvinne og kan også variere i løpet at syklus.

Utflod kan opptre før puberteten, i den fruktbare periode og også etter overgangsalderen. Fargen kan variere fra glassklar til hvit og gul-grønt. Utflod kan være blodig, og hos noen kan fargen være brun.

Hvorfor blir utfloden brun?

Det som gir brunfargen til utflod er at det er blod i sekretet. Vanligvis vil blod være rødt, men hvis blod en stund har vært utsatt for oksygen fra luften, så vil det få brunfarge. På samme måte som et overfladisk sår kan få en brunlig skorpe.

Kan det være noe annet enn gammelt blod?

Hvis du ser en brun flekk i trusen, så bør du utelukke at det kan komme fra endetarmen. Trykk et toalettpapir opp mot skjeden og et opp mot endetarmen, så vil du se hvorfra den brunfargete utfloden stammer.

Hva kan være årsak til brun utflod?

Her må vi se på hva som kan være årsak til mellomblødninger.

I en normal syklus kan det være brun utflod rett før menstruasjonen starter og i den siste delen av menstruasjonsblødningen. I bind eller tampong vil du kunne se at blodet er mørkere med brunlig skjær.

Midt i syklus kan det komme litt blødning i forbindelse med eggløsning. De fleste prevensjonsmidler som inneholder hormoner, vil kunne gi blodig utflod. Også med kobberspiralen er brunlig utflod vanlig, vanligst omkring menstruasjonen.

Forandringer på livmorhalsen kan gi blødning, mest vanlig er det som betegnes ektopi hvor det er rikelig med kjertler på overflaten, det er helt godartet. Infeksjon kan gi blodig utflod. Polypper i livmoren kan gi mellomblødninger, de er nesten alltid godartede.

Er det farlig?

Brunlig utflod eller mellomblødning helt som regel helt ufarlig, så det er ikke grunn til bekymring. Brunlig utflod etter overgangsalderen bør alltid undersøkes.

Når bør jeg søke lege?

Hvis du opplever at utfloden øker eller blir mer blodig eller hvis den brune utfloden kommer etter overgangsalderen, så bør du få en time hos fastlegen for gynekologisk undersøkelse. Hvis det anses nødvendig, vil du bli henvist videre til gynekolog. Er du engstelig, vil det være lurt å få en sjekk hos din fastlege, så du slipper videre bekymring.

Referanse: Mellomblødninger - Lommelegen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer