Polycystisk ovariesyndrom

Hva er symptomene på PCOS?

I tillegg til de «klassiske symptomene» ved PCOS, sliter mange med psykiske vansker, spiseforstyrrelser og søvnproblemer.

PCOS: Mange med PCOS har væskefylte cyster på eggstokkene, slik det er illustrert til høyre på bildet. Bilde: Alena Menshikova / Shutterstock / NTB
PCOS: Mange med PCOS har væskefylte cyster på eggstokkene, slik det er illustrert til høyre på bildet. Bilde: Alena Menshikova / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Polycystisk ovariesyndrom, PCOS, er kjennetegnet av hormonell ubalanse, og er faktisk den vanligste hormonelle forstyrrelsen hos kvinner i fertil alder.

Symptomer ved PCOS

Symptombildet er komplekst, og for noen tar det tid å få diagnosen.

De vanligste, «klassiske», symptomene er:

  • Uregelmessig eller uteblitt menstruasjon
  • Infertilitet, på grunn av uregelmessig eller manglende eggløsning
  • Uønsket hårvekst på kroppen og i ansiktet. Spesielt ser man dette på overleppa, kinn, overarmer, bryst, mage og rygg.
  • Håravfall og tynt hår på hodet
  • Fet hud og akne
  • Overvekt
  • Søtsug

At symptomene er vanlige behøver ikke å bety at man nødvendigvis har alle symptomene. For eksempel er bare rundt halvdelen av kvinner med PCOS overvektige.

Det er også viktig å bemerke at selv om omkring 75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide, lykkes det de fleste å få barn til sist, med eller uten behandling.

Komplikasjoner til PCOS

Kvinner med PCOS er i risikogruppe til å få flere alvorlige helseproblemer. Dette gjelder for eksempel høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, svangerskapsdiabetes, og ikke-alkoholisk fettlever.

En betydelig andel av kvinner med PCOS har insulinresistens, og har dermed også økt risiko for å utvikle diabetes type 2. Dette gjelder spesielt overvektige PCOS-pasienter.

I tillegg er det en del med PCOS som opplever søvnproblemer og spiseforstyrrelser. PCOS har også sammenheng med psykiske lidelser som depresjon og angst.

Sammenheng med psykiske lidelser

Det er veldokumentert at PCOS påvirker livskvaliteten til pasientene, og har en sammenheng med psykiske lidelser, som for eksempel depresjon.

Eszter Vanky, spesiallege i gynekologi og obstetrikk, professor og leder av forskningsgruppen «Kvinnehelse – PCOS», har tidligere fortalt Lommelegen at kvinner med PCOS scorer høyere på depresjon og lavere på livskvalitet enn andre med kroniske sykdommer.

Hun fortalte videre at det er flere med tunge psykiatriske diagnoser, som bipolar lidelse, psykoser og alvorlig depresjon, blant PCOS-pasientene, og at kvinner med PCOS har mer angst og depresjon som en slags «baseline».

Slik diagnostiseres PCOS

Diagnosen PCOS blir stilt på bakgrunn av sykehistorien og den kliniske undersøkelsen hos legen. Ofte blir det tatt blodprøver for å undersøke hormonnivået, og for å utelukke andre årsaker til symptomene.

Ultralydundersøkelse av eggstokkene er normal praksis. Dette er for å se om man har cyster på eggstokkene.

PCOS blir diagnostisert ved følgende kriterier (modifiserte Rotterdamkriteriene), hvor minst to av tre kriterier skal være til stede:

  1. Uregelmessig menstruasjon eller helt manglende menstruasjon, på grunn av uregelmessig eller manglende eggløsning.
  2. Tegn på overvekt av mannlige kjønnshormoner. Dette kan undersøkes ved å lytte til sykehistorien og se på de kliniske funn, eller ved å se på blodprøver. Ofte gjør man begge deler.
  3. Væskefylte cyster på eggstokkene ved ultralydundersøkelse av eggstokkene. Dette kalles polycystisk ovarium.

Ofte kan man oppleve at legen er tilbakeholden med å diagnostisere PCOS hos kvinner under 19 år. Dette er fordi mange av symptomene overlapper med symptomer som er helt naturlig i tenårene, som kviser, uregelmessig menstruasjon og cyster på eggstokkene.

Behandling ved PCOS

Behandling for PCOS avhenger av hvilke symptomer man har, og om man ønsker å bli gravid.

Den viktigste behandlingen for alle med PCOS er et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Hvis man er overvektig bør man forsøke å gå ned i vekt til en normal vekt, og for normalvektige gjelder det å forhindre vektoppgang.

Det er ikke anbefalt med strenge kurer eller dietter. I stedet er det viktig med livsstilsendringer som er mulige å holde over lengre tid.

I tillegg til livsstilsendringer kan det være aktuelt med medisinsk behandling med for eksempel p-piller eller metformin. Man bør snakke med fastlege eller gynekolog om hvilken behandling man hver især er egnet for.

Les mer om behandling for PCOS.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer