Hva er en bartholin cyste?

Bartholin kjertlene sitter på hver side av skjedeinngangen. Noen ganger kan det oppstå en cyste i disse. Gynekolog Mette forklarer hva det er, og når du skal søke lege.

DE BARTHOLINSKE KJERTLENE: Sitter på begge sider av skjedeinngangen. Bilde: siam.pukkato / Shutterstock / NTB
DE BARTHOLINSKE KJERTLENE: Sitter på begge sider av skjedeinngangen. Bilde: siam.pukkato / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De Bartholinske kjertlene

På begge sider av skjedeinngangen sitter kjertler, Bartholin kjertlene, som produserer slim. Hensikten med dette slimet er å gi fukt og smøring til skjeden ved samleie.

Ved seksuell opphisselse kan kvinnen merke at det blir fuktig i underlivet. Det er tegn på at kjertlene fungerer normalt. Det kan imidlertid oppstå forandringer i kjertlene, både cystedannelse og betennelse.

Bartholin cyste

Bartholinkjertelen tømmer sitt sekret ut gjennom en tynn gang. Hvis denne gangen tetter seg, så vil sekretet samle seg inne i kjertelen som en cyste, altså et væskefylt hulrom. Det betegnes som en Bartholincyste.

Denne cysten kan bli 1–2 centimeter i diameter, den er sjelden smertefull, men kan sjenere litt.

Illustrasjon: Vectoressa / Shutterstock / NTB
Illustrasjon: Vectoressa / Shutterstock / NTB Vis mer

Se flere illustrasjoner her.

Bartholinitt

Det kan lett oppstå betennelse i en Bartholincyste, og den blir da øm og smertefull. Huden over kjertelen kan bli rød med hevelse (ødem). Det kan være så smertefullt at det er vanskelig å sitte.

Når søke lege?

Hvis en Barholincyste er plagsom eller hvis det foreligger Bartholinitt, så er det grunn til å søke lege.

Legen kan med lokalbedøvelse legge et lite snitt og tømme innholdet ut. Det vil lette på smerten, men ofte kommer cysten eller betennelsen raskt tilbake.

Beste behandling er derfor å lage en permanent åpning mellom hud og kjertel, så slim og puss kan tømme seg ut. Inngrepet betegnes ‘marsupialisasjon’, og det utføres i lokalbedøvelse med kniv eller laser.

Det er sjeldent aktuelt med antibiotika, det viktigst er å få tømt kjertelen.

Kan det være noe annet?

Hvis en Bartholinkjertel er forstørret og fast i konsistensen, og spesielt hvis den oppstår hos kvinner etter overgangsalderen, så må kan mistenke at det kan være en tumor som i verste fall kan være ondartet.

Da er det viktig fort å komme til lege og få det avklart, ofte med en vevsprøve før kirurgisk fjerning.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer