Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?
Adenomyose er en form av sykdommen endometriose.
Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner på slimhinnen som kler innsiden av livmoren, endometrium, er lokalisert utenfor livmoren, for eksempel på bukhinne, på eggstokker, på blæren eller på tarmen. Det betegnes som «ekstern endometriose.»
Adenomyose eller «intern endometriose» beskriver en variasjon av endometriose hvor det er livmorslimhinne i livmorveggens muskulatur, altså inne i livmorens vegg.

Symptomer
Både endometriose og adenomyose reagerer på kroppens hormoner, spesielt på østrogen som fører til vekst av forandringene, noe som kan medføre en slags betennelsestilstand som igjen kan forklare smerter og andre symptomer som for eksempel tretthet.
De typiske symptomer ved adenomyose er menstruasjonssmerter og eventuelt også rikelige menstruasjonsblødninger. Hos noen kan adenomyose medføre hyppig vannlating fordi livmoren trykker på urinblæren. Adenomyose kan være årsak til barnløshet.

Gudveig (42) opererte ut livmor og eggstokker, etter mange år med sterke smerter
Diagnose
Det har tidligere vært vanskelig å diagnostisere adenomyose før man hadde fjernet livmoren og mikroskoperte den. I dag rår vi over flere muligheter for bildediagnostikk som ultralyd eller MR, og vi kan med bortimot 90 % sikkerhet stille en sikker diagnose (1).
LES MER: Hvordan stilles diagnosen endometriose?
Forekomst og risikofaktorer
Det er vanskelig å angi hvor hyppig adenomyose forekommer, da mange av de som er rammet ikke har symptomer, og da diagnose kan være en utfordring.
Det er beskrevet forekomst av adenomyose hos 10-60% av alle kvinner, men cirka en tredel har ingen symptomer (2). Adenomyose kan forekomme hos unge kvinner, men forekomsten øker med alderen og er høyest hos kvinner mellom 30 og 50 år (3).
Vi vet ikke sikkert hva som er årsak til at adenomyose oppstår, men det er fremsatt en rekke teorier som skader på livmoren i forbindelse med fødsel, eller inngrep utført på livmoren som kirurgisk abort eller keisersnitt. Tidlig første menstruasjon, tette menstruasjonsintervaller og mange fødsler er assosiert med adenomyose (3). Som vi også kjenner for endometriose, så er østrogen viktig for at adenomyose kan vokse.
Behandling
Den eneste som effektiv behandler adenomyose er å fjerne livmoren, men hos yngre kvinner med barneønske er det selvsagt ikke en metode man kan velge, før alt annet er forsøkt. Hormonspiralen er førstevalg som behandling, både for å dempe smerten og for å redusere menstruasjonsblødningen, og hos 20-25% vil menstruasjonen etter hvert bli helt borte.
Legemiddelet traneksamsyre kan redusere rikelige blødninger, men hjelper ikke mot smerter. En mulighet for effektivt å stoppe menstruasjonene er behandling med GnRH-analoger som midlertidig hemmer eggstokkenes østrogenproduksjon og fremkaller en forbigående kunstig overgangsalder (3). Dessverre vil nevnte metoder virke som prevensjon og kan derfor ikke brukes ved barneønske.

Anja gikk med udiagnostisert endometriose i 16 år
I helt spesielle tilfeller hvor adenomyose er lokalisert til et begrenset område av livmoren, kan man forsøke å operere forandringene bort ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon). Det forskes på å bruke andre metoder for å få adenomyosen inaktivert. Det er viktig at behandlingen gjør det mulig for kvinnen senere å kunne oppnå og kunne gjennomføre en graviditet, som er viktigste grunn til å bevare livmoren.
Hva bør du gjøre hvis du mistenker at du har endometriose eller adenomyose?
Hvis vanlige legemidler som brukes ved menstruasjonssmerter i form av paracet eller NSAIDs (NSAIDs er en forkortelse for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) ikke hjelper, så bør du snakke med fastlegen og eventuelt få henvisning til gynekolog som kan foreta den videre utredning og som kan igangsette videre behandling.
Er det farlig?
Husk at adenomyose er en godartet tilstand og det er ikke risiko for at adenomyose skal utvikle seg til kreft. Etter overgangsalderen vil de fleste bli kvitt smertene.

Tre spørsmål gynekologen ofte får
Referanser
1. Tellum T, Nygaard S, Lieng M. Noninvasive Diagnosis of Adenomyosis: A Structured Review and Meta-analysis of Diagnostic Accuracy in Imaging. J Minim Invasive Gynecol. 2020 Feb; 27(2): 408-418.e3. doi: 10.1016/j.jmig.2019.11.001. ePub 2019 Nov 8.
2. Upson K, Missmer SA. Epidemiology of Adenomyosis Semin Reprod Med. 2020 May; 38 (2-03): 89–107. Published online 2020 Oct 26. doi: 10.1055/s-0040-1718920