Godartede kuler i brystet

De aller fleste kulene i brystet skyldes ufarlige, godartede tilstander.

<b>GODARTEDE SVULSTER I BRYST: </b>Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Godartede svulster i brystene er svært vanlig. De aller fleste kulene i brystet skyldes ufarlige, godartede tilstander. Faktisk er godartede forandringer i brystene så vanlig at dersom man sendte alle norske kvinner til mammografi, ville man oppdage godartede tilstander i brystet hos de aller fleste av dem!

Symptomer ved brystkreft

Dette er de vanligste årsakene til godartede kuler i brystet:

Cyster og abcesser

Cyster er væskefylte hulrom i brystet. De kan medføre ubehag, særlig i tiden rett før menstruasjon. De ses vanligvis godt på ultralyd. Behandling er som regel unødvendig, men dersom de medfører smerter eller bekymring, kan de enkelt tappes for væske med en tynn nål. Cyster har en tendens til å komme tilbake. De kjennes glatte og spente i overflaten. En abcess er en form for cyste, væsken i en abcess inneholder verk eller puss, og er en form for infeksjon.

Funnet en kul i brystet? Dette bør du gjøre!

Fibroadenom

Et fibroadenom er en godartet svulst bygd opp av kjertelceller og bindevevsceller. Svulsten er rund, velavgrenset og bevegelig mot huden og omgivelsene rundt svulsten.

LES OGSÅ: Hovne lymfeknuter? Normalt eller tegn på sykdom?

Fibroadenomatose

Fibroadenomatose er en tilstand med flere godartede væskefylte cyster i brystene omgitt av bindevev. Dette medfører ofte smerter i brystene når hormonnivået i kroppen svinger, som for eksempel rundt menstruasjon og i overgangsalderen. Fibroadenomatose kan ofte være vanskelige å skille fra brystkreft når man undersøker brystet. Kulene kjennes ofte harde, nesten gummiaktige ut med uregelmessig overflate. Tilstanden er ufarlig, men bør alltid undersøkes nøye slik at ondartet sykdom kan utelukkes.

LES OGSÅ:
image: Så ofte bør du gå til lege, og dette bør du sjekke

Så ofte bør du gå til lege, og dette bør du sjekke

Melkegangspapillom

Dette er en godartet svulst i en melkegang. Det kan komme farget sekret fra brystvorten når du klemmer på brystet. Sekretet kan testes hos lege for å se om det inneholder blod. Gjør det det, kan det være påkrevet med videre undersøkelser.

Fettknuter

Et lipom er en fettknute. Den er bløt og bevegelig. Vanligst hos kvinner som er ferdig med overgangsalderen. Trenger egentlig ikke behandling, men kan lett fjernes kirurgisk.

Kuler som oppstår etter støt eller slag mot brystet

Harde støt mot brystet kan føre til at det brytes ned fettvev (fettnekrose på fagspråket) og gir en kul. Den kjennes som en fast, øm uregelmessighet i overflaten. Dersom den oppstår etter et slag som forklarer skaden, kan du trygt se den an og det vil gå over av seg selv. Dersom kulen oppstår uten noe forutgående støt mot brystet som kan forklare tilstanden, bør du få kulen undersøkt for å utelukke ondartet sykdom.

LES OGSÅ:Disse symptomene på kreft skal du ta på alvor

Melkeretensjon

Den som ammer kan av og til kjenne at det er kjertelgrupper i brystet som ikke blir godt nok tømt. Melken hoper seg opp, og området blir stramt og ømt.

Brystbetennelse

(Mastitt på fagspråket.) Brystbetennelse skyldes bakterier, oftest stafylokokker. Infeksjonen sitter vanligvis i vevet rundt melkekjertlene. Dersom bakteriene trenger inn i melkegangene og i kjertlene, kan det dannes en byll i brystet. Vanligst hos ammende kvinner, men oppstår en sjelden gang også ellers i livet. Svak utdrivningsrefleks og tilstopping av melkegangene øker risikoen for brystbetennelse. Utdrivningsrefleksen er muskelsammentrekningen i brystet som kommer når barnet har suget på brystet en stund.

LES OGSÅ:
image: Smerter i brystveggen

Smerter i brystveggen

Er kulen godartet eller ondartet?

Det er ofte ikke lett å avgjøre om en kul er god- eller ondartet bare ved å kjenne på den. Både for lekfolk og for leger kan dette være vanskelig. Er du i tvil om hva en forandring i brystet skyldes, er det som regel lurt å gå til lege for videre råd. Er du under 25 år er det imidlertid svært sjeldent at en kul er ondartet. Hvis du ammer, kan det være lurt å forsøke å drenere kjertelområdet først, for å se om kulen forsvinner. Massér og klem brystvevet mot brystvorten, for å løse opp eventuell melkestuvning.

LES MER: Forskjellen på godartet og ondartede svulster

Funnet en kul - når bør jeg oppsøke lege

Les mer her: Funnet en kul - hva gjør jeg nå?

Kilder:

Denne saken ble oppdatert i sin helhet 22.02.2017 av sykepleier og redaktør Elisabeth Lofthus. Opprinnelig skrevet av Ann Cathrin Reichelt Lege, 2005. Oppdatert dato: 09.11.2005 av Cecilie Arentz-Hansen, lege.
Kilder: -Kåresen R, Wist E (red.). Kreftsykdommer - en basisbok for helsepersonell. Kap 2.10 Svulster i mammae. Gyldendal Akademisk, 2005. -Norsk elektronisk Legehåndbok, 15/6. Kul i brystet. Norsk helseinformatikk AS. Kilder ved oppdatering: Sml.no