Underlivsprolaps:

Fremfall av skjeden

Halvparten av alle kvinner vil oppleve dette. Noen får plagsomme symptomer, og da kan behandling være aktuelt.

FREMFALL: ET lite eller moderat fremfall trenger ikke gi symptomer, mens ved uttalte forandringer kan press og tyngdefølelse i underlivet være noen av symptomene kvinnen opplever. Foto: NTB /Shutterstock
FREMFALL: ET lite eller moderat fremfall trenger ikke gi symptomer, mens ved uttalte forandringer kan press og tyngdefølelse i underlivet være noen av symptomene kvinnen opplever. Foto: NTB /Shutterstock Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kvinner, og særlig eldre kvinner, kan oppleve å kjenne en «kul» komme ut av skjeden. Det er symptomet på fremfall av skjedeveggen. På fagspråket kalles dette genitalprolaps eller descensus urogenitalis og på engelsk pelvic organ prolapse.

Med alderen oppstår en svakhet i bekkenbunnen som medfører at bekkenorganene kan synke ned i skjeden som fremfall eller kan komme helt utenfor skjedeinngangen som prolaps.

Noen er mer disponert enn andre: De som har født, de som røyker, de som har kronisk hoste, forstoppelse, overvekt og tungt arbeid. Det kan også være en familiær økt risiko.

Hvor vanlig er dette?

Så mange som halvparten av alle kvinner har fremfall, men de fleste har ikke symptomer.

Det er angitt at 3–6 prosent får symptomgivende fremfall i løpet av livet.

Årlig får 1,5-1,8 promille av alle kvinner utført kirurgisk behandling, gjennomsnittsalder er da 60–69 år.

Tre ulike typer skjedefremfall:

Det finnes ulike typer av fremfall som legen kan påvise ved en gynekologisk undersøkelse. De ulike typer kan gi forskjellige symptomer.

Cystocele

Sitter svakheten i fremre skjedevegg, kan blæren presse seg frem som et cystocele. Det kan gi problem med tømming av blæren, så en urinskvett blir stående tilbake i blæren, og det kan disponere for urinveisinfeksjon, blærekatarr.

Rectocele

Ved svakhet i bakre skjedevegg, presser rektum seg inn i skjeden, og det betegnes som et rectocele. En slik svakhet kan medføre problem med å tømme tarmen, avføring samler seg i rectocelet. Hvis du kjenner med en finger i skjeden, vil du kunne kjenne avføringsklumper i endetarmen.

SKJEDEVEGGEN SVEKKES: Dermed kan livmor, blære eller endetarm falle inn mot skjeden. Illustrasjon: Pepermpron / Shutterstock / NTB (Norsk tekst v. Lommelegen)
SKJEDEVEGGEN SVEKKES: Dermed kan livmor, blære eller endetarm falle inn mot skjeden. Illustrasjon: Pepermpron / Shutterstock / NTB (Norsk tekst v. Lommelegen) Vis mer

Fremfall av livmor

Den tredje mulighet for fremfall er nedsunken livmor, descens, hvor livmorhalsen ofte er "satt på strekk" og dermed er blitt lengre enn normalt. I stående stilling kan kvinnen kjenne livmorhalsen rett innenfor skjedeinngangen, og den kan komme utenfor skjeden. I meget sjeldne tilfeller kan hele livmoren komme ut av skjedeinngangen. Det foreligger da et total prolaps.

Påvirker det sex?

Noen kvinner er bekymret for at et fremfall kan gå ut over seksuallivet. I liggende stilling vil fremfallet imidlertid gå tilbake, og det vil ikke være hindring ved de fleste samleiestillinger.

Påvirker det graviditet?

Kvinner med fremfall kan være bekymret for hvordan det vil gå under en graviditet, men når livmoren vokser, så vil fremfallet trekkes med oppover, så det blir ikke noe problem for utvikling av graviditet og for fødsel.

Behandling

Hvis det foreligger et cystocele eller fremfall av livmor, kan legen legge en støttering, ringpessar, inn i skjeden så fremfallet løftes på plass. Ringen hjelper ikke ved rectocele. Det er mulig å ha samleie med ring innlagt.

Hos kvinner som er etter overgangsalderen anbefales bruk av lokal østrogen i form av gel, stikkpiller eller tablett for å styrke slimhinnen som ellers kan bli sår av ringen. Slik østrogenbehandling kan fås uten resept. Ringen bør renses hver 3.–6. måned. Det gjøres hos legen.

Hvis ringbehandling ikke fører til målet eller ikke kan aksepteres av kvinnen, er operasjon mulig. Operasjon utføres vanligvis via skjeden hvor man lager forsterkning i fremre eller bakre skjedevegg for å hindre fremfallet. Ofte fjernes også en del av livmorhalsen.

I sjeldne tilfeller, spesielt ved total prolaps vil man fjerne hele livmoren. Ved operasjonen tas hensyn til at forholdene gjør det mulig å gjennomføre samleie etter operasjonen. Man anbefaler at kvinner er ferdig med barnefødsler før hun opereres.

Operasjon utføres i offentlig regi. Sykmelding etter operasjonen er fra to til seks uker og avhenger av type inngrep og kvinnens yrke. Hun bør unngå samleie i seks uker.

Hjelper operasjon?

Av de som opereres er 80-90 prosent fornøyd med inngrepet. Noen får tilbakefall og ny operasjon kan bli aktuell. Iblant utføres operasjonen ved laparoskopi, kikkhullsoperasjon.

Det har før vært brukt syntetisk materiale som forsterkning, men på grunn av risiko for kroniske smerter, brukes det i dag sjeldent.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer