Blødning ved eggløsning

Noen dråper blod i trusa ved eggløsning? En mindre andel kvinner blør litt ved eggløsning, forteller gynekolog Mette.

BLOD VED EGGLØSNING: Ikke et uvanlig fenomen, forteller gynekolog Mette. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: A.J.StockPhotos / Shutterstock / NTB
BLOD VED EGGLØSNING: Ikke et uvanlig fenomen, forteller gynekolog Mette. Foto: Til venstre: Laura Stamer. Til høyre: A.J.StockPhotos / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen ganger kan man oppleve å få litt blod i trusa, også kalt spotting, ved tidspunkt for eggløsning. Det er bare en liten andel kvinner som har og oppdager en slik eggløsningsblødning.

Normal menstruasjonssyklus

Menstruasjonssyklus kan inndeles i flere faser som er relatert til det som skjer i eggstokker og i livmorslimhinnen. Syklus starter ved første menstruasjonsdag og avsluttes dagen før neste syklus som starter ved neste menstruasjonsblødning.

En normal syklus regnes fra 1. dag i en syklus til 1.dag i neste syklus og er normalt fra 25 til 35 dager, i gjennomsnitt 29 dager. Eggløsning forekommer hos de fleste cirka 14 dager før neste menstruasjon, altså midt i syklus.

Hormonproduksjon gjennom syklus

I første halvpart av syklus modnes et egg frem til eggløsning. Samtidig produseres økende mengder av hormonet østrogen som rett før eggløsning når en topp. Det er signal om at egget er fullmodent og kan utløses fra eggstokken så det kan bli befruktet.

Østrogen medfører at livmorslimhinnen vokser. Etter eggløsning produseres fortsatt østrogen og nå også hormonet progesteron som fører til at livmorslimhinnen utvikler rikelig med kjertler som kan gi næring til at et foster kan få feste og vokse.

Kan man blø når man har eggløsning?

Ved eggløsningen kan noen kvinner oppleve en kortvarig smerte og noen få kan få en liten blødning, kalt spotting. Det er beskrevet å forekomme hos 4,8% av kvinner (1). Det er sjelden mer enn noen dråper blod, eventuelt bare synlig på toalettpapir.

Hvor lenge varer en eggløsningsblødning?

Varigheten er 1-2 dager. Blødningen forekom bare hos de som hadde eggløsning. Det var i nevnte studie en tendens til at kvinner med slik spotting hadde litt høyere hormonnivå enn de som ikke hadde spotting (1).

Hva er årsak til blødning ved eggløsning?

Vi har ikke sikker forklaring på hva som er årsaken, men sannsynligvis skyldes det hormonforholdene rett ved eggløsning, spesielt det høye østrogennivået.

Hvis blødningen er svak og kortvarig og eventuelt gjentar seg fra syklus til syklus, så er det ikke grunn til videre utredning. Hvis du mistenker å ha eggløsningsblødning kan det være lurt å føre dagbok over dine blødninger. Det vil da være enkelt å se om blødningen opptrer på forventet eggløsningstidspunkt.

Da blødningen er kortvarig og som regel ganske svak, så er det ikke grunn til behandling. Bruker du hormonell prevensjon, så har du ikke eggløsning og derfor opptrer eggløsningsblødningen ikke.

Kan mellomblødning skyldes andre forhold?

Andre typer av mellomblødninger. , det vil si blødning mellom de vanlige menstruasjoner, bør utelukkes. Det kan skyldes godartede eller ondartede forandringer på livmorhalsen, men i disse situasjoner vil blødningen ikke begrense seg til bare 1-2 dager midt i syklus.

Noen opplever blødning ved samleie, men det vil kunne skje når som helst i syklus. Hvis du er engstelig for blødningen, så er det lurt å bli sjekket hos din fastlege.

Referanser:

1. Dasharathy SS et al. Menstrual Bleeding Patterns Among Regularly Menstruating Women. Am J Epidemiol. 2012 Mar 15;175(6):536-45. doi: 10.1093/aje/kwr356. Epub 2012 Feb 20

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer