10 vanvittige myter om mensen

Flere steder i verden får jenter reduserte mulighet til skole og arbeidsliv på grunn av noen ganske så sprø myter om mensen. Og noen myter lever også i beste velgående i Norge.

ANGRIPES AV HAI: Eller får mat til å råtne? Seiglivede myter i enkelte land. Foto: Vladimir Turkenich / Antonovskay Anzhella / Shutterstock / NTB
ANGRIPES AV HAI: Eller får mat til å råtne? Seiglivede myter i enkelte land. Foto: Vladimir Turkenich / Antonovskay Anzhella / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hver dag har over 800 millioner personer mensen. For kvinner i Norge er dette et normalt fenomen som de fleste – men ikke alle – snakker åpent om. I store deler av verden er det absolutt ikke tilfellet, ifølge Unicef Norge.

Det finnes myter over hele verden som for oss virker helt banale eller som vi kan le av. Likevel får de store konsekvenser for jentene og kvinnene som lever disse stedene og mytene reduserer mulighetene for å leve normalt en uke hver måned.

I forbindelse med den internasjonale mensdagen 28. mai har Unicef Norge har laget en oversikt over 10 vanlige myter, som Lommelegen har fått lov til å gjengi:

1. Hvis du bader når du har mensen vil haier angripe deg

Feil! Svømmer du et sted med mye hai, risikerer du å bli bitt av våre gråfinnede venner – men det er ikke noe større risiko fordi du har mensen.

2. Å gå bak noen som har mensen kan føre til at tennene dine knekker.

Feil! Dette høres sprøtt ut, men noen steder i Malawi tror faktisk folk at tannhelsen får katastrofale konsekvenser om de går bak noen som har mensen.

KNEKTE TENNER: Uffda, vært så uheldig å gå bak en kvinne med mensen? Foto: BINK0NTAN / Shutterstock / NTB
KNEKTE TENNER: Uffda, vært så uheldig å gå bak en kvinne med mensen? Foto: BINK0NTAN / Shutterstock / NTB Vis mer

3. Andre kan se det på deg når du har mensen.

Feil! Selv om det kanskje føles sånn, kan ingen se på deg at du har mensen. Du verken lukter eller går annerledes.

Når det er sagt, så skal du ikke føle at du må skjule det. Mensen er helt vanlig og en naturlig del av livet.

4. Rører du en sylteagurk når du har mensen kommer den til å råtne.

Feil! Flere steder rundt om i verden er det veletablert myte at kvinner som har mensen kan forgifte eller ødelegge mat og avlinger. Det stemmer selvfølgelig ikke, men for jentene i disse samfunnene er resultatet at de ikke får komme i kontakt med felles mat når de har mensen.

5. Jenter og kvinner bør ikke være i nærheten av andre når de har mensen.

Feil! Nei, hvorfor skulle de det? Men mange steder i verden blir mensen sett på som noe skittent. Mange blir derfor tvunget til å sove ute eller isolert i hytter for å holde dem borte fra andre mennesker og husdyr. I Nepal er denne ekskluderingen kjent som Chapudi.

6. Å dusje når du har mensen kan stoppe deg fra å få barn.

Feil! Dette finnes det ikke noe belegg for. Men i Afghanistan blir noen kvinner fortalt at om de vasker underlivet når de menstruerer, kan det forhindre dem i å få barn.

KAN GJØRE DEG BARNLØS: Best å ikke vaske seg på en uke... Foto: TORWAISTUDIO / Shutterstock / NTB
KAN GJØRE DEG BARNLØS: Best å ikke vaske seg på en uke... Foto: TORWAISTUDIO / Shutterstock / NTB Vis mer

7. Jenter er svakere når de har mensen.

Feil! Kvinner og jenter rundt om i verden beviser at denne myten er feil hver eneste dag. De får til utrolige ting – selv når de ikke har toalett og sanitærprodukter tilgjengelig under menstruasjon.

8. Mensblod kan drepe om du kommer i kontakt med det.

Mensen er ikke en farlig og smittsom sykdom! Likevel er det i noen lokalsamfunn i Burundi faktisk noen som tror at kontakt med en kvinne som har mensen kan være dødelig.

9. Du kan ikke trene og være aktiv når du har mensen

Feil! Tvert imot! Trening og aktivitet kan faktisk hjelpe mot menstruasjonssmerter. Hvor aktiv man er og hvilken type trening man gjør kommer selvfølgelig an på din syklus og hva du er komfortabel med.

Derfor lever mytene i beste velgående

Generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge, forteller at det er flere årsaker til at mytene selv i 2022 lever i beste velgående i flere land.

– Det skyldes dels at noen av mytene springer ut av gamle, diskriminerende sosiale normer og skikker, eller kulturelle og religiøse forestillinger, omkring jenters status og plass i samfunnet. Andre årsaker er manglende informasjon eller desinformasjon, sier Viken til Lommelegen.

Generalsekretær i UNICEF NORGE. Foto: UNICEF/Carl J. Asquini
Generalsekretær i UNICEF NORGE. Foto: UNICEF/Carl J. Asquini Vis mer

– For de som må leve med dem hengende over seg, kan den første menstruasjonen bli en brutal introduksjon til ungdomsårene. For mange jenter i verden er dagen de får sin første menstruasjon, dagen de slutter på skolen, sier hun til Lommelegen.

Mange av mytene handler om at de som menstruerer er urene, skitne eller syndige. UNICEF påpeker at disse mytene kan forsterke diskriminering og begrense friheten til de som menstruerer. De gjør det vanskeligere å snakke om egen menstruasjon eller å forstå at menstruasjonssyklusen er en helt normal og sunn del av livet.

– Å ha et sunt forhold til sin menstruasjon og å kunne håndtere den på en verdig måte, bør være noe vi alle kjemper for. Mensen er ikke bare en jentesak. Det er alle sin sak. Også gutter og menn bør snakke om det, sier Camilla Viken.

Også myter i Norge

TV-profil og forfatter av boka «Alt om mensen», Silje Sirnes Winje, kunne ikke vært mer enig.

- Mensen handler om den enkelte jente, men på et større og overordnet nivå er «mensfattigdom» et globalt og viktig perspektiv. Det handler om at mange jenter blir hindret i delta i arbeidslivet og har også flere aspekter som kvinnehelse og rettigheter.

Silje Sirnes Winje. Foto: Even Aarebrot
Silje Sirnes Winje. Foto: Even Aarebrot Vis mer

Hun forteller at før hun skrev boka om mensen intervjuet mange unge, norske jenter. Her kom det frem mange generelle myter om mensen, som bunnet i for lite kunnskap om mensen og egen kropp. Her er noen av mytene:

  • En vanlig antagelse at man blør veldig mye. Men kun 2-3 spiseskjeer er vanlig mengde blod under en mens.
  • Mange trodde man ikke kunne bruke tampong før man hadde hatt sex. Det er feil. Skjeden er elastisk og også unge jenter kan bruke dette.
  • Mange trodde man ikke kunne tisse når man bruker tampong. Men det er ikke samme hull urin kommer ut fra (urinrøret), som hullet der tampongen sitter (skjeden).
  • Noen var redde for at tampongen kunne «forsvinne opp i der». Du vil alltid få tak i den på en eller annen måte.

- Både mange unge jenter og voksne kvinner tenker at det er normalt å ha mye smerter under mensen og at det må du bare tåle. Det er kanskje ikke en myte, men mer en feiloppfatning. Det gjør at mange går alt for lang tid før de søker hjelp, og det kan være medvirkende til at det tar lang tid før sykdommer som endometriose blir oppdaget.

Sirnes Winje mener det beste våpenet mot myter er å snakke om det.

- Det er viktig å få tettet igjen kunnskapshullet om egen kropp og menstruasjon. Kunnskapen bør ikke bare gå fra mor til datter, og bli snakket om i små rom. Man må løfte temaet og snakke mer om det. Skolen må tørre å undervise mer om det - til både jenter og gutter, avslutter den engasjerte forfatteren.

Skam for menstruasjon

En nylig undersøkelse av Respons Analyse på vegne av bistandsorganisasjonen Care Norge viser at det er ikke bare i andre deler av verden kvinner føler skam for menstruasjon. 1000 personer deltok i debn norske undersøkelsen. 57 prosent svarte at de syntes det var flaut å fortelle at de hadde fått mensen første gang.

Det som kanskje var litt overraskende med denne undersøkelsen, var at:

  • Flere kvinner enn menn synes mensen er skittent eller ekkelt. Men 89 prosent av de spurte mennene synes ikke mensen er ekkelt, og 91 prosent synes ikke det er flaut å snakke om mensen.
  • Flere kvinner enn menn synes det er flaut å handle mensprodukter på butikken
  • Flere kvinner enn menn mener det er galt å være hjemme fra jobb som følge av plager med mensen

Hvordan hjelpe jentene?

Hva kan gjøres for å spre kunnskap og hjelpe jentene?

– UNICEF jobber hver dag for å skape en verden der menstruasjon ikke fører til stress, skam eller andre unødvendige hinder for de som menstruerer, sier Camilla Viken.

UNICEF har programmer som bedrer tilgang til sanitærprodukter og fasiliteter, samt jobber med å spre kunnskap og sosial støtte til kvinner.

-Det er ingen lett oppgave å bryte tabuer og avlive myter om mensen. Det krever innsats over tid, forteller Viken.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer