10 grunner for å bestille en gynekologisk undersøkelse

Disse symptomene bør undersøkes, forteller gynekolog.

GU: En gynekologisk undersøkelse innebærer undersøkelse av vulva, skjeden og livmorhalsen, og gjøres hos fastlege eller gynekolog. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB
GU: En gynekologisk undersøkelse innebærer undersøkelse av vulva, skjeden og livmorhalsen, og gjøres hos fastlege eller gynekolog. Foto: mariakray / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse er noe mange kvinner ofte gruer seg til, og kanskje utsetter. Slik bør det ikke være.

Det kan være mange grunner til at det er lurt at du får en time til underlivsundersøkelse, til gynekologisk undersøkelse, eller «GU» som det ofte forkortes. Her er noen av dem:

Blødningsforstyrrelser

I forbindelse med underlivsplager har vi tre hovedgrupper av symptomer, «kardinalsymptomer». Det første av dem er blødningsforstyrrelser.

  • Det kan være menstruasjoner som ikke kommer som forventet, og hvor graviditet kan utelukkes.
  • Det kan være endret blødningsmengde ved at det oppstår store blødninger, eller blødninger som varer i mer enn en uke.
  • Det kan være endret syklus med blødninger som oppstår utenom det faste mønster med syklus på 25-35 dager, regnet fra første til første blødningsdag.
  • Blødning etter menopausen, som angir siste menstruasjon, bør også føre til undersøkelse.

Utflod

Det andre «kardinalsymptomet» er utflod.

En viss mengde utflod er normalt hos kvinner i fruktbar alder med rikeligere utflod omkring eggløsning. Hvis utflod endrer karakter i farge eller konsistens, eller medfører lukt og ubehag som sårhet og svie, er det grunn til å få en sjekk. Blodig eller brunfarget utflod er også et symptom som bør føre til undersøkelse. Ønskes rutinetest for klamydia, kan det utføres av deg selv med prøve fra skjede eller urin.

Underlivssmerter

Underlivssmerter er det 3. «kardinalsymptom».

Sterke smerter relatert til menstruasjon, akutte eller kroniske smerter kan være en god grunn til gynekologisk undersøkelse.

Smerter ved samleie gir også grunn til undersøkelse, uansett kvinnens alder.

Celleprøve fra livmorhalsen

Kvinner mellom 25 og 69 år får innkalling til celleprøve fra livmorhalsen, såkalt kreftprøve. Det er i prinsipp ikke en prøve for å påvise kreft, men for å påvise forstadier til kreft. Forstadier vil ikke gi symptomer. Det har før vært rutineinnkalling hvert 3.år, men nå utprøves ulike regimer for testing.

Er du i aktuell alder, vil du få sms eller brev om at det er tid for ny test, men du må selv bestille time. Slutt opp om livmorhalsprogrammet!

Prevensjon

I forbindelse med oppstart av prevensjon kan det være aktuelt med en gynekologisk undersøkelse, men det gjøres ikke rutinemessig ved forskrivning av p-pille. Skal det innsettes en spiral, vil helsearbeideren foreta en grundig underlivsundersøkelse før spiralen innsettes.

Smerter tidlig i graviditeten

Ved smerter i tidlig graviditet -med eller uten blødning- bør det utføres gynekologisk undersøkelse for å sjekke at det ikke foreligger en begynnende abort, eller for å sikre at graviditeten er på rett plass, i livmoren.

Hormonbehandling i overgangsalderen

Ved utskrivning av hormonbehandling i overgangsalderen, gjøres ofte en underlivsundersøkelse, men legen avgjør om det er nødvendig.

Kul eller fremfall

Kjenner du at en ‘kul’ kommer utenfor skjedeinngangen, eller kjennes rett innenfor, kan det være et såkalt skjedefremfall eller -prolaps. En gynekologisk undersøkelse vil kunne avklare forholdene og behov for behandling.

Kul kan være muskelknuter på livmoren

Kjenner du en kul i nedre del av magen, bør det sjekkes. Det kan være muskelknuter på livmoren.

Andre symptomer

Ved ukarakteristiske symptomer som hyppigere vannlating, utspiling av magen med eller uten smerter bør det utføres en gynekologisk undersøkelse. Det kan være tegn på eggstokkcyster som i verste fall kan være ondartede.

Undersøkelse hos fastlege eller gynekolog?

Det kan være flere grunner til at fastlegen ønsker å henvise deg videre til spesialist i gynekologi, for eksempel fordi det også bør utføres ultralyd. Likevel er det viktig at også fastlegen undersøker deg, blant annet for at man kan avgjøre graden av hast med henvisningen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer