Gravid uke 9

Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan ikke kjenne det ennå.

EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 7 uker i den niende graviditetsuken. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosteret lengde: 23-25 millimeter
Vekt: 1-2 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Plagene med kvalme og oppkast og forstoppelse er som oftest på det sterkeste nå. Noen reagerer veldig på enkelte typer mat og lukter, andre får spesiell trang til enkelte typer mat eller lukt de aldri har vært så begeistret for tidligere.

Brystene dine er fremdeles ømme og området rundt brystknoppen (areola) er kanskje blitt mørkere. Brystene vokser mest de første månedene; midt i svangerskapet er de ikke så ømme lenger, og øker som regel heller ikke i størrelse. Rett etter fødselen blir de imidlertid enda større og kan kjennes nesten sprekkeferdige og melkesprengte.

Babyen vokser, og det samme gjør livmoren. Livmoren er festet med ligamenter som gjennom hele svangerkskapet opplever strekk og drag. Dette kan ofte kjennes som en stikkende smerte, ofte på siden av magen. Det er normalt og ikke farlig.

Opplever du småblødninger er det som oftest ikke tegn på at noe er unormalt. Om du i tillegg får mavesmerter/kraftige tak i magen og blødningen øker, kan du ta kontakt med jordmor/lege for en vurdering.

Man kan også oppleve småblødninger fra nese og småblødning i tannkjøtt på grunn av økt blodmengde og skjørere og mer lettblødelige slimhinner.

Fosterets utvikling

Sakte begynner det lille embryoet kroppsdeler å vokse frem. Flere kroppsdeler er nå gjenkjennelige; fingrene er tydelig til stede, men de henger sammen som på en vifte.

De ytre kjønnsorganene begynner å tre fram, men det er fremdeles umulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan dessverre ikke merke det ennå. Hodet er fremdeles stort i forhold til resten av kroppen, men øyne og ører begynner å flytte seg nærmere der de skal være. Hjertet er nesten ferdigutviklet. Embryoet er nå på vei inn i fosterperioden.

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 9:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 8 | Gravid uke 10 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer