Gravid uke 7

Hendene har fått små anlegg til fingre, og hodet vokser mye denne uken, hjernen er under rask vekst.

FOSTER UKE 7: Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet, men det er for tidlig å høre hjertelyden med doppler eller stetoskop. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
FOSTER UKE 7: Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet, men det er for tidlig å høre hjertelyden med doppler eller stetoskop. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 5 uker i den 7. graviditetsuken.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 8-11 millimeter

Bestill svangerskapskontroll nå

Nå er det lurt å bestille time for en svangerskapskonsultasjon hos jordmor/lege. Som gravid får du tilbud om minst åtte gratis konsultasjoner i svangerskapet, inkludert en ultralyd. Du vil ha mulighet for ekstra konsultasjoner ved behov. Hensikten med samtalene med jordmor/lege i første trimester, er å finne ut av ditt behov for veiledning og råd i forhold til levesett, kosthold og forberedelse til å bli foreldre.

Hva skjer i kroppen din nå?

Noen har mange symptomer på graviditeten , andre har nesten ingen bortsett fra uteblitt mens. Begge deler er normalt. Du føler deg kanskje slapp og har økt søvnbehov. Det er helt normalt å ha tisse ofte. Årsaken til dette er at hormonforandringene i kroppen din påvirker nyrefunksjonen og at den voksende livmoren allerede nå presser litt på blæren.

Fordøyelsesbesvær med forstoppelse, oppblåsthet, halsbrann og kvalme er vanlige plager. De skyldes også alle hormonendringene i kroppen din. Prøv deg litt frem og finn ut hva som kan lindre dine plager. Et par ekstra puter under hodet kan hjelpe mot halsbrann. Rikelig med drikke og bevegelse kan få i gang tarmene. Det finnes også medikamenter du kan ta dersom du er veldig plaget og ikke klarer å få bukt med problemene med enklere midler. Spør jordmor/lege om råd.

FOSTER I UKE 7: Detter er et foto av et foster i uke 7, 10 millimeter langt. Foto: Ed Uthman/flickr. (Link nederst)
FOSTER I UKE 7: Detter er et foto av et foster i uke 7, 10 millimeter langt. Foto: Ed Uthman/flickr. (Link nederst) Vis mer

Fosterets utvikling

Anleggene til hender og føtter er nå små knopper, og ved enden av de kommende hendene er det små furer som skal utvikle seg til fingre. Hodet vokser mye denne uken fordi hjernen er i rask vekst. Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet. Man kan se det ved en eventuell ultralyd, men det er enda for tidlig å høre det med doppler/stetoskop utenpå magen.

Jordmor og gyekolog har svart på spørsmål om uke 7:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 6 | Gravid uke 8 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer