Gravid uke 6

Fosteret utvikler anlegg for ben, armer, øyne denne uken.

EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 4 uker i graviditetsuke 6.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 7-9 mm

Dette skjer i kroppen din nå

Du kjenner kanskje flere graviditetssymptomer nå. Mange føler seg oppblåst i magen, med en stadig murring som kan kjennes ut som om mensen skal komme. Brystene kjennes ømme, og litt større.

Kvalmen har kanskje økt, og mange opplever brekninger/oppkast. Luktesansen er forsterket og smaksansen kan ha forandret seg. For mange kan det hjelpe å spise litt før de står opp om morgenen. Det kan også redusere kvalmen å spise hyppige små måltider gjennom dagen. Unngå mat og lukter som trigger kvalmen, sov når du er trett. Rundt 1% opplever sykelig vedvarende kvalme (Hyperemesis). Dersom plagene blir store, oppsøk jordmor/lege for en vurdering.

Det er ikke uvanlig å ha ambivalente følelser og også å være litt tung og trist tidlig i svangerskapet. Tenk på de enorme fysiske og psykiske omveltningene kroppen din er i, og skal være med på! Vær god mot deg selv og snakk med partneren din om det. Pass på å forebygge med næringsrik kost, fysisk aktivitet og nok søvn. Om det vedvarer og kjennes for tungt, ta kontakt med jordmor/lege.

Fosterets utvikling

Embryoet er cirka 6 milimeter langt, og har nå tydelige anlegg til hjerne og ryggrad. Det ser merkelig ut med en klumpete hodeende, og en hale hvor anlegget til ryggvirvlene er tydelig markerte. Det er enda ikke lett å se at dette skal utvikle seg til å bli et menneske. I løpet av denne uke vokser det ut små anlegg som skal bli til armer og ben. Annlegg til øyne og ører utvikles og hjertet pumper blod gjennom pulsårene og navlestrenger, så embryoet kan få næring fra deg og kvitte seg med avfallsstoffer.

Aktuelt nå:

Leger og jordmor har svart på spørsmål:

Gravid uke 5 | Gravid uke 7 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer