Gravid uke 5

Denne uken begynner hjertet å slå.

EMBRYO UKE 5: Ryggrad, nervesystem, skjelettet og muskler utvikles. Navlesnoren er også under utvikling. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO UKE 5: Ryggrad, nervesystem, skjelettet og muskler utvikles. Navlesnoren er også under utvikling. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder 3 uker, i graviditetsuke 5. (Slik regner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde nå: 4-6 millimeter

I tredje uke fortsetter utviklingen fra den tynne skiven til et embryo , som er 2 millimeter langt på dette tidspunktet. Tre sjikt av celler som kalles det ytre, midtre og indre kimblad - danner utgangspunkt for de forskjellige organene. Embryoet er nå knyttet til morkakeområdet med en liten stilk, som senere blir til navlesnoren.

Blodårene i systemet danner navlesnoren som går fra fosteret og forbinder fosteret med morkaken som har kontakt med morens blodomløp. Ryggrad og nervesystem, skjelettet og musklene utvikles. Hjerteanlegget begynner å slå i løpet av denne uken.

Positiv graviditetstest

De fleste vil kunne påvise graviditeten med en graviditetstest fra den dagen mensen uteblir. Følelsen når du sitter med en positiv graviditetstest i hånden! For mange er det et øyeblikk full av glede og lykke, for andre kan det også innebære litt bekymring og uro. Uansett om svangerskapet er planlagt eller ikke, vil de fleste oppleve mange ulike følelser. Det er en ny fase av livet man går inn i, valg som må tas og planer som skal legges.

Ta kontakt med en jordmor eller fastlegen din, om du har tanker du trenger å lufte. Du kan også kontakte organisasjonen Amathea.no, hvis du trenger å snakke med noen.

Unngå å drikke alkohol og røyke. Vi vet at begge deler kan skade fosteret.

Fosterdiagnostikk

Om du er 38 eller eldre (ved termin), tidligere har fått barn med alvorlig og/eller arvelig sykdom eller kromosomfeil – får du tilbud om fosterdiagnostikk for å undersøke om barnet har sykdom eller utviklingsavvik.

Det gjelder også dersom du bruker medisiner som kan utgjøre risiko for fosteret, om det er påvist tegn til utviklingsavik hos fosteret ved tidlig ultralydundersøkelse eller spesielle tilfeller der den gravide er i en så vanskelig livssituasjon at hun ikke vil klare den ekstra belastningen med et sykt barn.

Spør legen din dersom du lurer på om du kan tilhøre denne gruppen. Hvis du vurderer å få utført fosterdiagnostikk, så er det lurt å bestille time hos lege allerede nå. Det er hensiktsmessig med legekonsultasjon innen 8 uker etter første dag siste menstruasjon. Husk at de aller fleste barn blir født friske. Av alle barn som blir født i Norge har omtrent 1% alvorlige utviklingsavvik eller sykdom.

Aktuelt nå:

Gynekolog, lege og jordmor svarer:

Gravid uke 4 | Gravid uke 6 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer