Gravid uke 4

De første graviditetstegnene kan allerede dukke opp i fjerde graviditetsuke.

EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Graviditesuke 4: Fosterets alder er 2 uker.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 1,5-2,5 millimeter

Hva skjer i kroppen din nå?

Det første tegnet på at du er gravid er at mensen uteblir. Det kan forekomme blødninger i starten av graviditeten, men de er som oftest betydelig mindre enn en vanlig mens.

Det kan hende du merker de første tegn og symptomer på at du er gravid. En del føler seg også mer trette en vanlig, brystene kan kjennes ømme og noen kan allerede føle seg litt kvalm og/eller synes de har en rar smak i munnen.

FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Embryonalperioden

Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Enda et væskefylt hulrom dannes i celleklumpen. Cellelaget mellom hulrommene kalles embryo og utvikles til et foster. Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem.

Det ene hulrommet utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren. Her skal barnet utvikles og vokse. Det andre hulrommet (plommesekken) produserer de første blodcellene og gir midlertidig forsyning av næring. Livmorens viktigste oppgave er å fungere som vokseplass for embryoet og det kommende fosteret. Fosteret må få både næring og oksygen, og beskyttes så det ikke skades under utviklingen.

Embryonalperioden har begynt, og den vil vare helt frem til slutten av 8. uke etter befruktningen.

Råd til deg nå:

Om du planlegger å bli gravid eller er gravid:

  • Det anbefales tilskudd av 0,4 mg folat (vitamin) fra en mnd før befruktning dersom man planlegger gravditet. Det er anbefalt og fortsette med tilskuddet av folat de første 12 ukene av svangerskapet.
  • Spis sunt, variert og næringsrik kost
  • Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 min daglig
  • Unngå røyk, snus, alkohol og narkostiske stoffer
  • Sjekk eventuelle faste/nye medikamenter og forhør deg med lege/jordmor om du er usikker på om de er trygge i svangerskapet.

Aktuelt nå:

Gravid uke 3 | Gravid uke 5 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer