Embryoets alder er 2 uker i svangerskapsuke 4.
Embryoets lengde rundt 1 millimeter.
LES MER OM: Slik beregner vi svangerskapssuke og fosterets alder.
Hva skjer i kroppen din nå?
Det første og tydeligste tegnet på at du er gravid er at menstruasjonen uteblir. Det kan forekomme blødninger i starten av graviditeten, men de er som oftest betydelig mindre enn en vanlig menstruasjon.
Det kan hende du merker de første tegn og symptomer på at du er gravid. Man kan føle seg mer trøtt og sliten en vanlig, brystene kan kjennes ømme og noen kan allerede føle seg litt kvalm og/eller synes de har en rar smak i munnen. Men hvis du ikke kjenner noen symptomer fortvil ikke. Det er helt normalt å ikke merke noen symptomer så tidlig.

Uteblitt menstruasjon, men negativ graviditetstest
Embryonalperioden
Blastocysten, som nærmest er en ball med celler, vokser seg fast i livmorens vegg. Det dannes et cellelag som blir til embryoet. Embryoet er fosteret i et tidlig stadium av utviklingen.

Det er mye som skjer i blastocysten. Det utvikles blant annet en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervesystem. Det ene hulrommet utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren. Her skal barnet utvikles og vokse. Det andre hulrommet, plommesekken, produserer de første blodcellene og gir midlertidig forsyning av næring.

Gynekolog: Dette er årsaker til ømme bryster
Livmorens oppgaver er blant annet å fungere som vokseplass for embryoet og det kommende fosteret. Fosteret må få både næring og oksygen, og beskyttes så det ikke skades under utviklingen. Livmoren har altså store og viktige oppgaver, og graviditet har bare så vidt begynt.
Embryonalperioden har altså begynt, og den vil vare helt frem til slutten av 8. uke etter befruktningen.
Råd til deg nå:
Om du planlegger å bli gravid eller er gravid:
- Det anbefales tilskudd av 0,4 mg folat (400 mikrogram), også kalt folsyre, daglig minst en måned før befruktningen, og i svangerskapets første 3 måneder. Hvis du ikke har tatt folat før befruktningen fortvil ikke, men det er viktig å starte opp så raskt som mulig med folattilskudd. Folat får du kjøpt på apoteket.
- Spis sunt, variert og næringsrik kost.
- Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 min daglig.
- Unngå røyk, snus, alkohol og narkotiske stoffer.
- Enkelte matvarer skal man unngå i graviditeten, det er lurt å sette seg inn i dette.
- Sjekk eventuelle medikamenter og forhør deg med lege/jordmor om du er usikker på om de er trygge i svangerskapet.

Alkohol i svangerskapet
LES MER OM: Vitamin B9 (Folsyre, folat)