Gravid uke 37

Nå starter permisjonen, og hvis barnet blir født nå regnes det ikke lenger som for tidlig født.

FOSTER UKE 37: Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 37: Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 35 uker i graviditetsuke 37.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Denne uken er starten på permisjonstiden din. Det gir deg større muligheter for å hvile og lade opp de siste ukene før fødsel. Nå kan det kanskje være på tide å begynne å pakke en bag med ting du vil trenge når du reiser inn på sykehuset for å føde, eller finne frem ting du trenger til fødselen om du skal føde hjemme.

Fosterets lengde: 47 centimeter
Fosterets vekt: 2990
gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Kanskje veksler humøret ditt en del i disse ukene. Mange føler mer behov for ro, og mindre for å være sosial. De fleste opplever også at de får dårligere hukommelse. Det er vanlig å føle seg mer sårbar og nærtagen, bli lettere sint, rørt, glad og irritert. Hormonendringene kan oppleves som en berg-og-dalbane, og kan for mange være svært slitsomt.

Husk at denne endringen er en ”gave” fra naturens side til deg/dere som kommende foreldre. Det er det som gjør at kroppen din kan bære frem og føde et lite barn. Det som får livmoren din til å trekke seg sammen under fødsel, og starte produksjon av melk til barnet når det ammes.

GRAVID I UKE 37: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 37: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Oxytocinnivået som er på sitt aller høyeste hos dere rundt fødselsøyeblikket, øker tilknytningen til det lille barnet som er helt avhengig av dere når det kommer til verden. Det er med andre ord dette som gjør oss til gode mamma`r og pappa`r, og at vi elsker det barnet som kommer helt ubetingelsesløst. Men ikke alle opplever umiddelbart denne tilknytningen og lykkefølelsen, og trenger mer tid. Følelsene vil i tiden etter fødsel kunne svinge, det er helt normalt. Vedvarende nedstemthet kan være et tegn på fødselsdepresjon.

LES MER: Tegnene på fødselsdepresjon

Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Fosteret er for det meste utviklet ferdig og klar for livet utenfor livmoren. De siste ukene vil barnets vektoppgang avta noe, men det vil fortsette å legge på seg frem til fødselen.

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 37:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 36 | Gravid uke 38 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer