Gravid uke 36

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og «feste seg».

FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 34 uker i graviditetsuke 36.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 45 centimeter
Fosterets vekt: 2790
gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Du går nå inn i svangerskapets siste måned, og mest sannsynlig også siste uken i arbeid før du går ut i permisjon. Du skal kanskje på svangerskapskontroll igjen denne uken, og denne måneden er det anbefalt med en kontroll hver 2.uke. Blodtrykk, urin, barnets hjerteaktivitet og vekst måles, som ved tidligere kontroller. Nå skal også jordmor/lege være sikker på hvordan barnet ligger inne i magen ved å kjenne på magen din og lytte med stetoskop/doppler. Ved mistanke om at barnet ikke ligger med hodet ned, vil du bli henvist til en ultralydundersøkelse.

Fosterets utvikling

Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine.

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og hodet vil ha vanskeligere med å bevege seg. Vi sier at ”hodet er festet”. Det er et tegn på at fødselen nærmer seg, men sier lite om når fødselen vil starte. Om du har født barn tidligere, vil dette ofte skje nærmere termindato og noen ganger ikke før fødselen er i gang. Når hodet legger seg langt ned i bekkenet vil noen merke at det er litt lettere å puste, og at bekkenet i noen grad stabiliserer seg litt. De fleste vil i tillegg kjenne en økt følelse av nedpress i underlivet på grunn av økt blodvolum og press nedover fra barnet.

Barnets hår på hodet er blitt tykkere og mer silkeaktig. Fordøyelsessystemet utvikler seg, og barnet øver på sugeøvelser for å forbereder seg til amming etter fødselen. Fosterets blodårer ligger nærme hudoverflaten og gir fosterets hud en lyserosa farge.

GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 35 | Gravid i uke 37 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer