Gravid uke 35

For hver dag som går blir barnet mer og mer klar for livet utenfor livmoren.

FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 33 uker i graviditetsuke 35.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 44 centimeter
Fosterets vekt: 2580
gram

Tyngden av graviditeten og den store magen, kan for mange gjøre det vanskeligere å sove, finne gode sovestillinger, reise seg opp og bevege seg. Mange føler seg mer trette en vanlig, er mer hovne og ømme i bena, ledd og muskler. Det er normalt å begynne å se frem til fødsel og glede seg til å treffe barnet der inne i magen.

Lytt til kroppen din og vær god mot deg selv. Hvil når du har mulighet, gå deg en rolig tur og spis sunn og næringsrik mat gjennom dagen. Bygg opp med puter for en bedre liggestilling. Massasje av nakke/rygg og føtter fra partner eller andre kan være lindrende.

Fosterets utvikling

Fosterets utvikling forbereder det for fødsel og livet utenfor livmoren. Barnet legger mye på seg i denne perioden. Det har nå ca 15% kroppsfett, men det vil øke til ca 30% før termindato. Griperefleksen er ferdig utviklet.

GRAVID UKE 35: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 35: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Navlesnoren er nå rundt 50 cm lang og 1-2 cm i diameter. Det er stor variasjoner i både lengde og tykkelse når barnet fødes. Gjennom svangerskapet har den forsynt fosteret med oksygen og næringsstoffer gjennom blod som pumpes fra morkaken til fosteret. Etter fødselen vil det fremdeles pumpes blod gjennom navlesnoren. Det anbefales derfor å vente med å klemme av/klippe navlesnoren til den har sluttet å pulsere. Dette vil gi barnet opptil 30% ekstra blod og opptil 60% mer røde blodlegemer som kan transportere oksygen. Det fremmer blant annet barnets blodtrykk og jernlager, og hos premature barn vil det kunne redusere forekomst av hjerneblødning, infeksjoner og behov for blodtransfusjoner.

Jordmor og lege har svart på spørsmål om uke 35

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 34 | Gravid i uke 36 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer