Fosterets alder er 33 uker i graviditetsuke 35.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.
Fosterets lengde: 44 centimeter
Fosterets vekt: 2580 gram
Tyngden av graviditeten og den store magen, kan for mange gjøre det vanskeligere å sove, finne gode sovestillinger, reise seg opp og bevege seg. Mange føler seg mer trette en vanlig, er mer hovne og ømme i bena, ledd og muskler. Det er normalt å begynne å se frem til fødsel og glede seg til å treffe barnet der inne i magen.

Dette hjelper mot plagene i graviditeten
Lytt til kroppen din og vær god mot deg selv. Hvil når du har mulighet, gå deg en rolig tur og spis sunn og næringsrik mat gjennom dagen. Bygg opp med puter for en bedre liggestilling. Massasje av nakke/rygg og føtter fra partner eller andre kan være lindrende.
Fosterets utvikling
Fosterets utvikling forbereder det for fødsel og livet utenfor livmoren. Barnet legger mye på seg i denne perioden. Det har nå ca 15% kroppsfett, men det vil øke til ca 30% før termindato. Griperefleksen er ferdig utviklet.

Navlesnoren er nå rundt 50 cm lang og 1-2 cm i diameter. Det er stor variasjoner i både lengde og tykkelse når barnet fødes. Gjennom svangerskapet har den forsynt fosteret med oksygen og næringsstoffer gjennom blod som pumpes fra morkaken til fosteret. Etter fødselen vil det fremdeles pumpes blod gjennom navlesnoren. Det anbefales derfor å vente med å klemme av/klippe navlesnoren til den har sluttet å pulsere. Dette vil gi barnet opptil 30% ekstra blod og opptil 60% mer røde blodlegemer som kan transportere oksygen. Det fremmer blant annet barnets blodtrykk og jernlager, og hos premature barn vil det kunne redusere forekomst av hjerneblødning, infeksjoner og behov for blodtransfusjoner.
Jordmor og lege har svart på spørsmål om uke 35
- Utvekst på kjønnsleppe i uke 35 - hva er dette?
- 35 uker gravid: Kan jeg bruke magnesiumtilskudd for rastløse bein?
- Hvor store skal tvillinger være i uke 35?
- Infeksjon etter brasiliansk voksing, og jeg har planlagt keisersnitt om 2 uker
- Urininfeksjon og GBS
Aktuelt for deg nå:
- Kynnere
- Plager i graviditeten: Råd som hjelper
- Graviditet og sex
- Tegn på at fødselen har startet
- Slik foregår en normal fødsel
- Prematur fødsel: Hva skjer hvis barnet fødes for tidlig?
- Smertelindring ved fødsel
- Keisersnitt
- Setefødsel
- Hvor mye skal man legge på seg når man er gravid?
- Komplikasjoner i svangerskapet
- Svangerskapsforgiftning
- HELLP-syndrom
- Ordliste: Ord og uttrykk som handler om graviditet og fosterutvikling
Kilder:
Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.