Gravid uke 33

Fødselen nærmer seg, og det kan være lurt å skaffe noe kunnskap om hvordan en normal fødsel foregår.

FOSTER UKE 33: Hodeskallen hos fosteret er bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen
FOSTER UKE 33: Hodeskallen hos fosteret er bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 31 uker i graviditetsuke 33.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 42 centimeter
Fosterets vekt: 2180 gram

Nedtellingen til fødsel har kanskje begynt for fullt nå. Du og partneren din har/skal kanskje delta på fødselsforberedende kurs og du tenker mer på fødselen din som nærmer seg. Mange har nytte av å sette seg ned å skrive et fødebrev, men litt informasjon om seg selv, ønsker og behov for fødselen. Tenkt gjennom hva du tror du vil ha behov for av støtte og trygghet i en situasjon hvor mye er nytt og fremmed og du føler deg sårbar. Brevet kan hjelpe jordmoren du møter den dagen du skal føde å bli raskere kjent med deg og behovene dine. Det kan også være nyttig for deg selv og partneren din å ha tenkt igjennom ulike reaksjoner, behov og ønsker på forhånd.

FOSTER UKE 33: Bevegelsene forandrer seg noe nå, blir mer flytende, store og langsomme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 33: Bevegelsene forandrer seg noe nå, blir mer flytende, store og langsomme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosteret utvikler sitt eget immunsystem ved hjelp av antistoffer som passerer fra deg gjennom morkaken. Skulle du bli syk under graviditeten er det i de aller fleste tilfeller ikke farlig for barnet i magen. Vær imidlertid obs om feberen stiger over 39,5, eller om du skulle oppleve kraftig hodepine alene eller sammen med synsforstyrrelser, kvalme/brekninger og/eller generelt føle deg veldig dårlig. Kontakt lege.

Fosterets utvikling

Barnet beveger seg ofte og regelmessig nå, men bevegelsene har i mange tilfeller endret litt karakter fordi det er mindre plass i magen. I siste del av svangerskapet forandrer bevegelsene seg fra å være tydelige og harde spark til å bli mer flytende og langsomme, store bevegelser. Kontakt fødeavdelingen med en gang dersom du er bekymret for lite liv i magen. Ikke vent til neste dag.

Fosterets skjelett fortsetter å bli hardere og sterkere. Hodeskallen hos fosteret forblir imidlertid bredt og bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen uten at hjernen blir skadet.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 32 | Gravid i uke 34 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer