Gravid uke 31

Barnet har fortsatt god plass til å snu og vende på seg i din livmor.

FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 29 uker i graviditetsuke 31. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 38 centimeter
Fosterets vekt: 1785 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er vanligvis mye liv inne i magen nå. Babyen strekker seg, sparker og kanskje kan du kjenne en liten fot eller en rumpe som presser mot magen din. Noen babyer har allerede nå lagt seg med hodet ned og rumpe opp. Men i de aller fleste tilfeller er det enda god plass for å snu og vende på seg i flere uker.

GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om du ikke av medisinske grunner er frarådet det, er det ingen grunner for å unngå sex under samleie. Dere kan ikke skade barnet om svangerskapet er normalt. Mange gravide opplever imidlertid at graviditeten gjør dem trette og kvalme, og har redusert sexlyst. For mange partnere kan også sexlysten endres. Noen gravide opplever økt sexlyst. Begge deler er like normalt. Det viktigste er at dere begge vet at det ikke er forbundet med noen risiko, at dere prater om det og har sex når begge har lyst til det.

Finn gode stillinger som passer for den voksende magen, vær oppmerksom på at enkelte kvinner føler ubehag nå de ligger på ryggen og husk at sex ikke alltid behover å bety samleie. Nærhet og kroppskontakt er viktig, og det finnes mange måter å gjøre det på.

På grunn av hormonet oxytocin som blant annet skilles ut når vi har det fint, blir kjærtegnet og har sex. Kan gravide oppleve at det kommer melkedråper fra brystene og at livmoren trekker seg sammen i kynnere under og etter sex. Det er normalt og ikke forbundet med noen risiko.

Du er kanskje i gang med å forberede babyens ankomst med innkjøp og oppussing av barnerommet. Babyen forbereder seg på livet utenfor livmoren ved å lage grimasjer, pusteøvelser, svelging, hikking og suging på tommelen.

Blodcellene å dannes nå i benmargen til fosteret i stedet for i milten. Enda et skritt nærmere at den lille kroppen skal fungere helt selv etter fødselen.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 30 | Gravid i uke 32 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer