Gravid uke 30

På denne tiden vil mange oppleve sine første kynnere.

FOSTER UKE 30: Hodet er ikke lengre like stort som kroppen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 30: Hodet er ikke lengre like stort som kroppen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 28 uker i graviditetsuke 30.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 37 centimeter
Fosterets vekt: 1600 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå opplever du kanskje for første gang at magen strammer seg og blir hard. Ofte ledsaget av noe som ligner mensmurringer. Dette er kynnere. Noen har masse kynnere fra tidlig i svangerskapet, noen kjenner ikke noe særlig til dette. Begge deler er i de aller fleste tilfeller normalt.

Kynnerne kan være ubehagelige og begrensende. Kanskje må du stoppe opp litt med det du holder på med, og ta deg en hvil. Kynneraktiviteten øker gjerne jo nærmere terminen du kommer. Om de øker i styrke og hyppighet, og/eller blir regelmessige og ikke avtar etter en stund, bør du kontakte lege/jordmor eller fødeavdelingen for vurdering.

Siden magen vokser for hver eneste uke, er det en del som opplever strekkmerker og tørr strukket hud som klør, spesielt på mave, hofter, rumpe og armer. Skulle du oppleve kraftig kløe i hender og hender i 3.trimester kan det skyldes opphopning av gallesyrer og/eller leverenzymer, og du bør oppsøke lege for en vurdering. Dette kan påvises ved en blodprøve og skal følges opp av lege og/eller spesialisthelsetjenesten.

Fosterets utvikling

Barnets kropp er nå blitt mer proporsjonell, men hodet er fremdeles ganske stort i forhold til resten av kroppen. Neglene fortsetter å vokse helt frem til fødselen, og de kan derfor være ganske lange når babyen er nyfødt. Du kan da klippe neglene forsiktig for at babyen, som liker å ta på sitt eget ansikt, ikke skal klore seg selv.

Babyen tisser og drikker ca. 0,5 liter i døgnet. Fostervannet har en viktig funksjon, og er nødvendig for barnets utvikling. Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet, og varierer mellom 0,5 og 1,5 liter. Det dannes hele tiden fostervann, også etter at fødselen har startet. Ved termin vil mer enn 2 liter fostervann regnes som unormalt mye, og under 200 ml defineres som unormalt lite.

Jordmor, gynekolog og leger har svart på spørsmål fra gravide i uke 30:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 29 | Gravid i uke 31 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer