Gravid uke 28

Blodprosenten din er sannsynligvis på det laveste nå. Sjekk om du trenger jerntilskudd.

FOSTER UKE 28: Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 28: Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 26 uker i graviditetsuke 28. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 35 centimeter
Fosterets vekt: 1250 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er kanskje fire uker siden forrige svangerskapskontroll, og på tide med en ny sjekk. I tillegg til måling av blodtrykk, sjekk av urin, måling av livmorens vekst og lytting til fosterets hjertelyd – vil det være fint å kunne prate om noe av det som opptar deg i forhold til dagliglivet, samlivet, svangerskapet og fødselen. Jordmoren eller legen kan kanskje allerede nå også kjenne utenpå magen din hvordan barnet ligger inne i livmoren.

Blodprosenten din (Hemoglobinnivået-Hb) som nå ofte er på sitt laveste i svangerskapet, vil også sjekkes. Om det er unormalt lavt, vil du anbefales å ta jerntilskudd. Hormonet progesteron får fordøyelsessystemet til å gå tregere i svangerskapet, så næringsstoffene skal ha mer tid til å nå babyen din. Jerntilskudd kan i tillegg gjøre fordøyelsen tregere, så prøv deg frem i forhold til hva som fungerer best for din mage. Drikk mye vann, vær fysisk aktiv jevnlig og spis mat som fungerer bra for magen din. Spør gjerne jordmor/lege om råd og veiledning om du opplever at det blir et problem.

Om du er Rhesus negativ og barnet ditt har fått påvist Rhesus positiv blodtype, vil du i denne uken få en sprøyte med anti-D, for å forebygge at det dannes antistoffer hos deg som kan bryte ned fosterets røde blodlegemer. Denne sprøyten vil du også få innen 72 timer etter fødselen.

Fosterets utvikling

Dette er siste uke i andre trimester. Fosterets lunger har nå rikelig blodforsyning, produksjon av surfaktant og mange alveoler. Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Lungene fungerer, men barnet vil fremdeles ha behov for pustehjelp om det fødes nå.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 27 | Gravid i uke 29 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer