Gravid uke 26

Fosteret får stadig bedre hørsel og kan reagere på lyder og stemmer.

FOSTER UKE 26: Snart vil fosteret åpne øynene, netthinnen er snart ferdig dannet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 26: Snart vil fosteret åpne øynene, netthinnen er snart ferdig dannet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 24 uker i graviditetsuke 26.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 32 centimeter
Fosterets vekt: 945 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Denne uken er du kanskje på en ny svangerskapskonsultasjon. Blodtrykket ditt og urinen sin sjekkes på hver konsultasjon. Det er normalt at blodtrykket ditt blir noe lavere i svangerskapet på grunn av det økte blodvolumet. I noen tilfeller kan man oppleve at blodtrykket stiger. De fleste tilfeller i en mild form, men i enkelte tilfeller kan det være tegn på en svangerskapsforgiftning (preeklampsi) – om det i tillegg til forhøyet blodtrykk er andre symptomer som proteiner i urinen.

Magen din måles for å se veksten på livmoren, så man kan se at fosteret vokser tilfredstillende. De mest korrekte målingene får man om en og samme person utfører de. Ved eventuelle avvikende målinger vil du henvises til ultralyd.

Det anbefales også en oversikt over den gravides vektoppgang, så om du ønsker det vil også vekten din registreres ved hver kontroll.

GRAVID UKE 26: Måling av livmor gjøres på kontroll for å se at fosteret vokser normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 26: Måling av livmor gjøres på kontroll for å se at fosteret vokser normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Melkekjertlene begynner å aktiviseres allerede tidlig i svangerskapet, og det startes produksjon av råmelk (colostrum). Råmelken er barnets første næring med antistoffer. Den er tykk og gul, og mange opplever allerede nå å lekke dråper råmelk. Brystene dine vokser gjennom hele svangerskapet, men det er store variasjoner fra kvinne til kvinne. Man regner med en gjennomsnitts vektøkning på ca 400 gram gjennom svangerskapet.

Ofte blir tannkjøttet mer hovent og mer lettblødelig under graviditeten. Hormonelle endringer kan også påvirke munnhulen. God munnhygiene er viktig og hjelper deg å opprettholde et sunt tannkjøtt og minimere irritasjon og evnt hevelser som kan oppstå. Regelmessige tannhelsekontroller anbefales, også når du er gravid. Lokalbedøvelse er ikke farlig for fosteret, men du bør opplyse tannpleier/tannlege om at du er gravid.

image: Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Fosterets utvikling

Fosterets hørsel forbedres ytterligere, og man vet at fosteret reagerer på for eksempel stemmer med økning i hjerteaktivitet. Barnets unike fingeravtrykk er nå helt ferdig formet, og svettekjertler dannes i huden. Sakte men sikkert vil fosteret begynne å åpne øynene. Øyelokkene har vært lukket frem til nå for at netthinnen skal utvikles. I ukene fremover vil de åpnes, og fosteret kan se seg rundt inne i livmoren.

Gynekolog og jordmor har svart på spørsmål om uke 26:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 25 | Gravid i uke 27 | Alle uker