Gravid uke 25

Fosteret er svært aktiv nå, og griperefleksen er under utvikling.

PERFEKT; LITE ANSIKT: Biolde av foster i femte svangerskapsmåned. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
PERFEKT; LITE ANSIKT: Biolde av foster i femte svangerskapsmåned. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 23 uker i graviditetsuke 25. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 31 centimeter
Fosterets vekt: 810 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Fosteret er som oftest svært aktivt i disse ukene, og kanskje kan du allerede kjenne forskjell på spark fra en liten fot eller trykk fra en hånd. Ettersom magen vokser kan det etter hvert bli vanskeligere å finne gode stillinger når du skal sove. Mange gravide finner det også ubehagelig å ligge på ryggen på grunn av press på venen som sender blod til hjertet og morkaken (Vena cava syndrom). Støtt opp med puter for å gjøre det mest mulig komfortabelt for deg selv.

Vekten fra graviditeten begynner å kjennes, og det kan være mer slitsomt å bevege seg og være fysisk aktiv. Det er bra for både deg og barnet ditt at du er fysisk aktiv, men lytt til kroppen din. Du bør ta en pause om du er veldig sliten, opplever å bli veldig andpusten eller svimmel.

En del gravide opplever urolige ben, med en fornemmelse av plagsom kribling og trang til å bevege leggene (også kalt ”restless legs”) spesielt kort tid etter at de har lagt seg på kvelden. Tilstanden er ikke farlig, men kan selvfølgelig være svært plagsom og forstyrrende for nattesøvnen. Det anbefales å kontrollere jernlagrene i kroppen. Dette gjøres med en enkelt blodprøve. Viser prøven jernmangel, kan jerntilskudd i noen tilfeller føre til at symptomene forsvinner.

Andre tips for rastløse bein:

  • Hold deg unna kaffe og tobakk om kvelden
  • Massasje og tøyninger kan lindre
  • Enkelte opplever færre plager dersom de tøyer musklene på baksiden av leggene før de legger seg for natten
  • Det hjelper å bevege seg når plagene setter inn
  • Varmepose og ispakninger kan også forsøkes
  • Om du er veldig plaget, oppsøk lege for en vurdering og eventuell behandling

Behandlingen har som formål å lette symptomene. Det finnes ingen behandling som kan kurere tilstanden. Behovet for behandling avhenger av det ubehag, reduksjon i livskvalitet, som du opplever.

Fosterutvikling:

Når fosterets fettlager nå øker, vil også huden bli mindre rynket og utseende ligner mer på en nyfødt baby. Det begynner å vokse hår på barnets hode, og luktesansen utvikles. Griperefleksen øker også, og fosteret kan etter hvert gripe rundt navlesnoren eller føttene sine. Fosteret fortsetter dagene sine med pusteøvelser, svelger fostervann, tisser, suger på fingrene og beveger seg rundt i livmoren.

Gynekolog og jordmor har svart på spørsmål om uke 25:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 24 | Gravid i uke 26 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer