Gravid uke 24

Nå er det på tide med ny svangerskapskontroll. Blodprøver blir tatt for blant annet å sjekke barnets rhesusfaktor.

FOSTER I FEMTE MÅNED: Barnet har 50-75% sjanse for å overleve hvis det blir født nå. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER I FEMTE MÅNED: Barnet har 50-75% sjanse for å overleve hvis det blir født nå. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 22 uker i graviditetsuke 24.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 30 centimeter
Fosterets vekt: 680 gram

Hva skjer denne uken?

Nå er det kanskje tid for en ny svangerskapskontroll. Det anbefales en kontroll av jordmor/lege hver 4.uke gjennom svangerskapet ditt, frem til du er 36 uker gravid. Den siste måneden anbefales en kontroll hver 14.dag.

Til svangerskapskonsultasjonen tar du med deg helsekortet du fikk ved din første konsultasjon og en urinprøve. Urinprøven bør taes om morgenen, rett etter at du har vasket deg/dusjet og før du spiser. Forsøk å tisse litt i toalettet før du tisser i prøveglasset, så du på den måten får en renest mulig urinprøve.

LES MER: Slik tar du urinprøve

Jordmor/lege vil sjekke blodtrykket ditt, undersøke urinen og måle livmorens/fosterets vekst. Veksten måles når du ligger på ryggen, fra toppen av symfysebenet til toppen av livmoren (SF mål).

Denne uken vil det også tas blodprøve av deg om du er Rhesus-negativ for undersøke fosterets Rhesus og om det er blodtypeantistoffer i ditt blod. Du vil også få tilbud om glucosebelastningtest i uke 24-28 om du oppfyller ett eller flere av disse kriteriene:

  • Er førstegangsfødende og over 25 år
  • Har hatt svangerskapsdiabetes tidligere
  • Er over 40 år og har født barn før
  • Overvekt: Har KMI/BMI over 25
  • Har etnisk bakgrunn fra land utenom Europa
  • Har foreldre med diabetes

Fosterets utvikling

Fosterets hjerne vokser, smaksorganene utvikles og fosteret trener på pusteøvelser ved å bevege brystkassen opp og ned og puste fostervann. Fosteret legger nå på seg raskt på grunn av voksende organer, muskler, skjelett og fett. Når fettlagrene øker vil også huden bli mindre og mindre gjennomsiktig.

Produksjonen av surfaktant, som hjelper å holde de små luftsekkene i fosterets lunger (alveolene) åpne, stiger og øker barnets muligheter for å overleve. Barnet har over 50-75% sjanse for å overleve om det skulle bli født nå, men det er fremdeles forbundet med stor risiko. Heldigvis vil de aller fleste babyer holde seg inne i magen i mange uker til.

Lege og jordmor har svart på spørmål om uke 24:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 23 | Gravid i uke 25 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer